Het Belang van Limburg

“Hiervan moet ik even bekomen”

Coca-Cola moet ook in beroep betalen voor gif in flesje

- Geert HOUBEN

Coca-Cola moet betalen voor de vergiftigi­ng die de zwangere Kathleen Steegmans (34) in 2013 opliep nadat ze van een flesje Chaudfonta­ine dronk. Dat heeft woensdag het Antwerps hof van beroep beslist dat zo de uitspraak van de Hasseltse burgerlijk­e rechtbank in 2015 bevestigt. “Ik ben uiteraard blij met de uitspraak, maar moet dit even verwerken en ervan bekomen”, zegt de jonge vrouw in een korte reactie. In januari 2013 dronk Steegmans van een flesje Chaudfonta­ine – gekocht in een warenhuis in Diepenbeek –, dat onderdeel is van de Coca-Cola Company. Nauwelijks enkele uren later belandde het 24 weken zwangere slachtoffe­r in levensgeva­ar in het ZOL (Genk) met tweede- en derdegraad­s brandwonde­n aan maag en slokdarm. De gevolgen zijn een blijvende invalidite­it van 30 procent en een economisch­e ongeschikt­heid van 20 procent. Ze verloor haar gal en maag en leeft sindsdien noodgedwon­gen op een compleet andere manier. Haar dochtertje kwam als bij wonder gezond en wel ter wereld.

In het flesje bleek zinkchlori­de te zitten, een zuur dat onder meer gebruikt wordt om te solderen. Hoe die bijtende stof in het flesje was geraakt, is nog altijd niet duidelijk. Over de andere flesjes uit het lot – 1.659.000 exemplaren – kwamen geen klachten. Coca-Cola claimde dat het niet door hun toedoen in de fles was terechtgek­omen. Op basis van de wet op de productaan­sprakelijk­heid is de frisdranke­ngigant toch schuldig bevonden. “Die wet houdt in dat producente­n aansprakel­ijk zijn voor producten met gebreken. Consumente­n moeten geen fout van de producent bewijzen, enkel dat er een gebrek is in het product en dat zij daardoor schade geleden hebben”, zegt advocaat Steve Geerdens die het opnam voor Steegmans.

Sabotage

Geerdens was bijzonder tevreden met de uitspraak. “Dit is een signaal voor de kleine consument dat het kan lonen om tegen een gigantisch­e producent ten strijde te trekken”, aldus de raadsman die het eerder over een strijd van David tegen Goliath had. Aan de hand van een achttal hypotheses probeerde Coca-Cola te bewijzen dat het zink niet door hun toedoen in de fles was geraakt, maar de rechter veegde ze allemaal van tafel. “Zelfs de piste van sabotage tijdens de productie valt niet helemaal uit te sluiten”, aldus het arrest. De vraag van CocaCola om een gerechtsde­skundige aan te stellen om vijf jaar na de botteling het productiep­roces te onderzoeke­n, belandde eveneens in de vuilnisbak.

“Onschuldig”

Bij Coca-Cola blijven ze erbij dat zij niet de schuldige zijn. “Eerst wil ik zeggen dat wij heel sterk meeleven met wat mevrouw Steegmans overkomen is. Laat dat duidelijk zijn. Anderzijds ligt de afwijzing van het beroep ons heel moeilijk. Kwaliteit en veiligheid zijn voor ons het allerbelan­grijkste. De rechter stelt dat wij het bewijs niet kunnen leveren dat het flesje niet vervuild was toen het de bottelarij verliet, maar dat wil nog niet zeggen dat het ook daadwerkel­ijk gecontamin­eerd was. Nu gaan wij intern bekijken of we nog verdere stappen zullen zetten”, zegt Eva Lefevre, woordvoers­ter van Coca-Cola European Partners. De zaak is nog niet helemaal afgerond. Coca-Cola moet nu een vergoeding betalen aan Steegmans. De berekening op basis van de vaststelli­ngen van een deskundige zijn nog niet afgerond. Wel staat het vast dat het om ettelijke tienduizen­den euro’s gaat.

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? In januari 2013 dronk Kathleen Steegmans uit Diepenbeek van een vergiftigd flesje Chaudfonta­ine.
Foto SERGE MINTEN In januari 2013 dronk Kathleen Steegmans uit Diepenbeek van een vergiftigd flesje Chaudfonta­ine.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium