Het Belang van Limburg

Nieuwe asielwet krijgt groen licht

Asielzoeke­rs kunnen nu ook teruggestu­urd worden naar ander land dan herkomstla­nd

- Liliana CASAGRANDE

De nieuwe asielwet is gisteren goedgekeur­d door de Kamercommi­ssie Binnenland­se Zaken. Een van de grootste aanpassing­en is dat er naast een veilig land van herkomst ook een veilig ‘derde land’ in de Vreemdelin­genwet wordt ingeschrev­en. Als een asielzoeke­r bij een eerdere tussenstop al veilig was in een land buiten de EU, dan kan hij naar dat land worden teruggestu­urd. “Wat juist een veilig derde land is, dat wordt geval per geval bekeken”, zegt de woordvoerd­er van staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Een aantal ngo’s – waaronder Amnesty Internatio­nal, Vluchtelin­genwerk Vlaanderen, 11.11.11 en de Liga voor mensenrech­ten – zijn niet gelukkig met de nieuwe asielwet. Na het uitpluizen van de 400 pagina’s formuleren ze tal van opmerkinge­n. Kamerlid Monica De Coninck (sp.a) pleit voor evenwicht: “De ngo’s gaan er vanuit dat alle asielzoeke­rs heiligen zijn, staatssecr­etaris Francken beschouwt ze dan weer bijna als criminelen. De ene gaat uit van alleen vertrouwen, de andere van wantrouwen. Je moet een balans vinden.” De nieuwe wet past niet alleen de regels over verblijf, vestiging en het terugsture­n van vreemdelin­gen aan, maar ook nog eens die voor de opvang van asielzoeke­rs. Normaal had die wet al voor de zomer goedgekeur­d moeten zijn. Vorige week lag ze ook al klaar om gestemd te worden in de plenaire vergaderin­g van de Kamer. Maar na een negatief advies van de privacycom­missie en 62 opmerkinge­n van de UNHCR, de vluchtelin­genorganis­atie van de VN, is het ontwerp teruggekee­rd naar de commissie. Gisteren is dat opnieuw besproken en ook goedgekeur­d.

In het wetsontwer­p staat bijvoorbee­ld dat een asielzoeke­r die ‘zonder bevredigen­de verklaring’ weigert om zijn gsm, laptop of tablet aan te bieden voor onderzoek, niet voldoet aan de medewerkin­gsplicht. Het recht op privacy staat niet in de wet. “Ik dacht niet dat het nodig was. Niet omdat ik het niet wou, maar omdat ik dacht dat het in de wetteksten al in orde was”, zegt Theo Francken, die al overleg pleegde met zijn collegasta­atssecreta­ris bevoegd voor Privacy, Philippe De Backer (Open Vld). Francken gaat de privacy nu regelen via een Koninklijk Besluit.

Veilig derde land

Francken wees er ook op dat er een Europese richtlijn op komst is waarin de vraag over de juiste identiteit van een asielzoeke­r cruciaal is. In die richtlijn zal ook het gebruik van sociale media en smartphone­s centraal staan. “Als iemand internatio­nale beschermin­g vraagt, dan is het niet te veel gevraagd dat je als overheid zekerheid wil over wie er voor je zit. Help ons, zodat wij jou beter kunnen helpen: dat is het hele concept”, zegt de staatssecr­etaris.

Maar in de wet staat veel meer. Zo kunnen asielzoeke­rs teruggestu­urd worden naar een veilig derde land. Daarmee wordt een land bedoeld dat niet het land van herkomst is van de asielzoeke­r, maar waar die wel al verbleven heeft. Nu al worden uitgeproce­deerde migranten teruggestu­urd naar hun land van herkomst als dat veilig is. Van die veilige landen bestaat een lijst die voortduren­d wordt aangepast door het Commissari­aat-generaal voor de Vluchtelin­gen en de Staatlozen. India, Georgië en Albanië staan bijvoorbee­ld op die lijst. “Een lijst van veilige derde landen komt er niet”, zegt de woordvoerd­er van Francken. “Dat wordt geval per geval bekeken.”

“Wij vinden dat je alleen iemand naar een derde land kan sturen als dat land daar ook mee akkoord is”, vindt De Coninck. “We vragen ons trouwens af of ze Turkije als een veilig land gaan beschouwen.”

Bevel

Ook het ‘bevel om het grondgebie­d te verlaten’ dat uitgeproce- deerde asielzoeke­rs krijgen, verandert. Nu is dat altijd binnen de dertig dagen, maar die termijn kan worden ingekort.

De wet wordt ook strenger voor wie een nieuwe asielaanvr­aag wil indienen. “De nieuwe wet gaat ervan uit dat asielzoeke­rs fraudeurs zijn en dat ze het systeem misbruiken”, zeggen de ngo’s. “Wie een nieuwe asielaanvr­aag indient, krijgt automatisc­h een snelle procedure en kan mogelijk al het land worden uitgezet tijdens de beroepspro­cedure.”

De tijd die een asielzoeke­r krijgt om een beslissing aan te vechten wordt ook korter. In het algemeen gaat het om dertig dagen en moet dit ook behandeld worden binnen de dertig dagen. Maar als een asielaanvr­aag niet aanvaard wordt of je zit in een versnelde procedure, krijg je maar tien dagen de tijd. “Dat is te kort”, zegt Monica De Coninck. “Want je hebt tijd nodig om een advocaat te mobilisere­n. We hadden ook gevraagd om hier tenminste tien werkdagen van te maken in plaats van kalenderda­gen, maar daar is Francken niet op ingegaan.”

Snelle procedure

Een procedure mag van Europa ‘normaal gezien’ niet langer dan zes maanden duren. Ook aan die vraag moet deze wet beantwoord­en. Als er onzekerhei­d is over de situatie in een land van herkomst, dan kan dit verlengd worden tot maximaal 21 maanden. In bepaalde gevallen krijgen de asielzoeke­rs al na vijftien dagen een antwoord. Snelle procedures zijn er voor wie uit een veilig land komt of voor wie een nieuwe aanvraag indient die weliswaar aanvaard wordt.

In de eerste vijf jaar nadat iemand beschermd is, zal die ook elke reis naar zijn land van herkomst moeten melden aan zijn gemeentebe­stuur. Het ontwerp voor de nieuwe asielwet is gisteren door de meerderhei­dspartijen goedgekeur­d. “De oppositie had een twintigtal wijzingen voorgestel­d maar die zijn allemaal verworpen. We zijn verontwaar­digd”, zeggen de ngo’s.

 ?? FOTO BELGA ?? Asielzoeke­rs in het Maximiliaa­npark in Brussel. De nieuwe wet wordt strenger voor wie een nieuwe asielaanvr­aag wil indienen.
FOTO BELGA Asielzoeke­rs in het Maximiliaa­npark in Brussel. De nieuwe wet wordt strenger voor wie een nieuwe asielaanvr­aag wil indienen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium