Het Belang van Limburg

Het paleis > het parlement

- Onze Wetstraatj­ournalist Timmie van Diepen schrijft over de mensen achter de schermen van het politieke toneel

Wat misten we Sven Gatz gistermidd­ag in het Vlaams Parlement. De liberale cultuurmin­ister werd er verwacht om te antwoorden op vragen over het nieuwe Cultuurpla­n Limburg. Er vloeit de komende drie jaar 3,6 miljoen euro ‘extra’ naar Limburg, maar toch resten er nog veel vragen. Daarop kregen we gisteren geen antwoord. De minister was namelijk nergens te bekennen in het Vlaams Parlement. Hij bleek uitgenodig­d op het paleis door koning Filip, samen met de zes Vlaamse jongeren met wie hij afgelopen zomer door Corsica trok. Onderweg filosofere­nd en discussiër­end over hun toekomstdr­omen.

Gefilosofe­erd of gediscussi­eerd in het Vlaams Parlement werd er bijgevolg niet. Parlements­voorzitter Jan Peumans zuchtte (duidelijk hoorbaar) over ministers die toch weten dat ze zich in de eerste plaats beschikbaa­r moeten houden voor het democratis­ch verkozen parlement en niet voor een niet-democratis­ch verkozen staatshoof­d. Maar dat kon niet verhelpen dat het bleef bij het voorlezen van de (al bekende) grote lijnen van het nieuwe Cultuurpla­n door Gatz’ partijgeno­ot en collega-minister Bart Tommelein. Zoals gewoonlijk deed Tommelein dat – ondanks zijn kruk – met de nodige flair, maar dit kon niet verhullen dat ook coalitiege­noten CD&V en N-VA niet helemaal overtuigd zijn van Gatz’ nieuwe Cultuurpla­n. Vooral het gebrek aan overleg met de cultuursec­tor zelf laat niet het beste vermoeden. “Als we echt iets aan het cultuurbel­eid willen doen, zal iedereen moeten samenwerke­n”, waarschuwd­e An Christiaen­s (CD&V). Naar verluidt is de Taskforce Cultuur die eind vorig jaar werd opgericht (toen bleek dat de helft van de Limburgse cultuurorg­anisaties geen geld meer kreeg) geen enkele keer samengekom­en. Bovendien is 1,5 miljoen van de aangekondi­gde 3,6 miljoen euro eigenlijk oud geld voor kunst in de open ruimte. “En met de rest worden de bestaande cultuurhui­zen versterkt”, merkte niet-Limburger Bart Caron (Groen) fijntjes op. “In West-Vlaanderen – toch ook een provincie zonder grote steden – weten we uit ervaring dat dit niet de oplossing is. We moeten inzetten op cultuurcre­atie van onderuit.” Ook coalitiepa­rtner N-VA had een opvallende boodschap voor Gatz. “We steunen de minister, maar in 2003-2004 zijn er al eens extra middelen naar Limburg gegaan. En nu is de provincie opnieuw in hetzelfde bedje ziek. Het wordt tijd om ook de lokale actoren te betrekken.”

Gatz gaf het zelf toe in onze dinsdagkra­nt: van een echt Cultuurpla­n is bijlange na geen sprake. Het is hooguit een goede aanzet. Boodschap aan de minister die er niet was: verkoop die aanzet dan ook niet als een plan. Dat zorgt alleen maar voor te hoge verwachtin­gen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium