Het Belang van Limburg

“We deden alsof de keizer niet naakt was”

Republikei­nse politici nemen afstand van ‘hun’ president

- Roger HUISMAN

Zeker vier Republikei­nse politici hebben het gehad met president Donald Trump. De laatste in de rij is senator Jeff Flake uit Arizona die dinsdag liet weten dat hij zich niet meer verkiesbaa­r zal stellen. Flake kreeg eerder het gezelschap van de senatoren John McCain en Bob Corker en van oud-president George W. Bush. Flake had zich de woede van de president op de hals gehaald onder meer door zijn uitspraak dat Trump “gevaarlijk is voor de democratie”. In enkele tweets noemde Trump Jeff Flake “toxisch” en “a flake” (een mongool). Jeff Flake had al langer kritiek op de president. In augustus zette hij zijn zorgen over de huidige president uiteen in het boek ‘Conscience of a Conservati­ve’ (het geweten van een conservati­ef). “We deden alsof de keizer niet naakt was,” schrijft Flake. “Erger nog: we lieten ons kritisch vermogen aan de voordeur achter en deden alsof de keizer zinvolle dingen deed.”

Ondermijni­ng

Tijdens zijn ‘afscheid’ in de Senaat riep hij zijn collega’s “de regelmatig­e en nonchalant­e ondermijni­ng van onze democratis­che normen en idealen nooit als normaal te beschouwen”. Op bedaarde wijze confrontee­rde Flake zijn collega’s in de hoge vergaderin­g. “De volgende generatie zal ons vragen: waarom hebben jullie hiertegen niets ondernomen? Waarom hebben jullie je mond niet opengedaan?”

Flake, een traditione­le conservati­ef die gelooft in een afgeslankt­e staat, vrijhandel en die openstaat voor immigratie, had sowieso weinig kans om in Arizona herkozen te raken. Bij de laatste peilingen stond amper 18 procent van de Arizonans achter hem. Eerder op de dag al had de invloedrij­ke senator Bob Corker uit Tennessee een verbaal duel met de president gevoerd. In een gesprek met CNN maakte hij er geen geheim van dat Trump volgens hem de ergste leugenaar is sinds Baron Münchhause­n. “Ik geloof dat regeringsl­eiders het er wereldwijd over eens zijn, dat het meeste wat hij zegt, niet waar is”, aldus Corker, die net als Flake een punt zet achter zijn politieke carrière. Eerder noemde Corker het Witte Huis een “zorginstel­ling voor volwassene­n” en zei dat Trump zijn ambt als een “reality show” beschouwt. Tijdens de verkiezing­scampagne vorig jaar was Corker een hevige supporter van Trump, een houding waarvan hij nu spijt heeft.

Strijdlust­ig

Natuurlijk kunnen Flake en Corker vrijuit spreken nu ze de actieve politiek verlaten. Volgens de goed ingelichte website The Hill denken veel Republikei­nen in dezelfde richting maar durven ze de president niet afvallen. Trump zelf reageert strijdlust­ig op de aanvallen. In een reeks tweets schreef hij dat Corker “niet bekwaam” was en dat senator “liddle Bob” zonder zijn steun nooit kans zou gehad hebben om herkozen te raken. De eerste Republikei­nse senator die in aanvaring kwam met Trump is uiteraard John McCain. Sinds hij te horen kreeg dat hij een hersentumo­r heeft, werkt McCain aan zijn politieke erfenis. Tijdens de verkiezing­scampagne nam Trump McCain, die als gevechtspi­loot vijf jaar krijgsgeva­ngene was in Vietnam, op de korrel door te stellen dat hij meer bewonderin­g had voor militairen die zich niet gevangen lieten nemen. Onlangs nam McCain zoete wraak en zei dat Trump als miljonairs­zoon onder de verplichte dienst in Vietnam uitraakte omdat hij “op het hoogste inkomensni­veau een dokter had gevonden die hem een attest voor hielspoor uitschreef”. De linkerzijd­e en de progressie­ve media hebben Corker, McCain en Flake als ware helden onthaald. De vraag is echter of de grote achterban van Trump hen zal volgen. Wellicht niet. Veel Republikei­nse Congresled­en blijven pal achter Trump staan, al was het maar uit angst om een Twittersto­rm over zich heen te krijgen en bij de Congresver­kiezingen van 2018 volledig buitenspel te raken. Bovendien wil de Republikei­nse leiding koste wat het kost de grote belastingv­erlaging die Trump voorstelt, door het Congres sleuren.

Nog dit: hoewel de popularite­it van Trump op een dieptepunt zit, blijft 80 procent van de Republikei­nse achterban pal achter de president staan.

 ?? FOTO AP ?? John McCain. Senator Jeff Flake is de vierde in het rijtje van vooraansta­ande Republikei­nen die president Trump (links) openlijk afvallen.
George W. Bush.
Bob Corker.
FOTO AP John McCain. Senator Jeff Flake is de vierde in het rijtje van vooraansta­ande Republikei­nen die president Trump (links) openlijk afvallen. George W. Bush. Bob Corker.
 ??  ??
 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium