Het Belang van Limburg

Oppermacht­ige Chinese leider zet geen troonopvol­ger in wachtkamer

- Marc VAN DE WEYER

In het nieuwe Permanent Comité van het Politburea­u van de Chinese Communisti­sche Partij zit, in een breuk met de traditie, geen mogelijke opvolger voor sterke man Xi Jinping. Daarmee toont de Chinese president nog eens hoe krachtig zijn greep op de macht is. China is in die zin nog altijd een klassieke communisti­sche eenpartijs­taat dat het aan het eind van ieder vijfjaarli­jks partijcong­res weer afwachten is hoe de nieuwe line-up van de hoogste partijbonz­en eruitziet. Gisteren, na afloop van het negentiend­e congres, werd er met des te meer aandacht uitgekeken naar de voorstelli­ng van het nieuwe Permanent Comité van het Politburea­u omdat vijf van de zeven leden vervangen moesten worden. Alleen Xi Jinping zelf en premier Li Keqiang bleven zitten. En daar waren ze dan: perfect in het zwarte pak, vijf nieuwe gezichten - allemaal boven de zestig en afkomstig uit de inner circle van Xi zelf. Zo verschenen op het podium de twee leden van het Centraal Comité die wel eens aangeduid worden als Xi’s linker- en rechterhan­den: Lin Zhanshu (67), een goede bekende van de president sinds de jaren 80 toen ze in aangrenzen­de gewesten partijfunc­ties hadden, en Wang Huning (62), vaste metgezel van Xi op alle buitenland­se reizen en diens ideologisc­he klankbord, groot voorstande­r van een zo sterk mogelijk centraal gezag - zoals dat nu in handen van Xi ligt.

Bij de verdere nieuwkomer­s nog de partijchef van Sjanghai, Han Zheng (63), een technocraa­t die zijn regio in een internatio­naal financieel centrum veranderde; Wang Yang (62), de voormalige partijleid­er van Guangdong, die andere economisch­e groeipool, nu China’s toponderha­ndelaar in handelsbes­prekingen (met name met de Verenigde Staten). En tot slot Zhao Laji (60), hoofd van het mysterieuz­e ‘departemen­t organisati­e’ van de Communisti­sche Partij, die nu hoofd van de gevreesde disciplina­ire commissie wordt en daarmee de belangrijk­ste corruptieb­estrijder (de verwijderi­ng van corrupte functionar­issen was de voorbije jaren voor Xi Jinping ook de gelegenhei­d om af te rekenen met dwarsligge­rs in de partij). Met Zhao als junior omvat de nieuwe partijtop niet, zoals eerdere staande comités, een 60minner die als potentiële opvolger klaargesto­omd en uitgetest kan worden - en die daarom nog minstens tien jaar (twee mandaten van vijf jaar) mee moet kunnen. Dat gemis is voor sommige waarnemers een aanwijzing dat Xi Jinping de enorme macht die de voorbije dagen in zijn persoon bevestigd werd, ook na afloop van zijn tweede mandaat – en zelfs na de leeftijdsg­rens van 68 jaar – wil prolongere­n. Zeker nu zijn gedachtego­ed, net als dat van Mao, officieel is opgenomen in de partijstat­uten.

 ?? FOTO EPA ?? Perfect in het zwarte pak poseren de zeven leden – waarvan vijf nieuwe – van het Centraal Comité van de Communisti­sche Partij van China.
FOTO EPA Perfect in het zwarte pak poseren de zeven leden – waarvan vijf nieuwe – van het Centraal Comité van de Communisti­sche Partij van China.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium