Het Belang van Limburg

Belgische dierenarts in cel voor illegale puppyhande­l

Vrouw is al jaren gekend bij dienst Dierenwelz­ijn

- Roel DAMIAANS

Op vraag van het Nederlands­e parket zit de Belgische dierenarts J.B. uit Arendonk sinds maandag in de cel. Dinsdag werd de vrouw aan Nederland uitgelever­d voor haar bijdrage aan illegale puppyhande­l. De dierenarts wordt verdacht van het afleveren van niet toegelaten diergenees­middelen aan een Nederlands­e hondenhand­elaar en het vervalsen van hondenpasp­oorten. De zaakvoerde­r en een vrouw zitten momenteel ook in de cel. Opmerkelij­k is dat de naam van de dierenarts jaren geleden al opdook in documenten van de dienst Dierenwelz­ijn, maar dat ze tot nu toe geen sancties kreeg. Het strafrecht­elijk onderzoek in Nederland is gestart na meerdere meldingen over de verkoop van zieke pups en mogelijke illegale handelinge­n met pups, zoals het niet juist identifice­ren en registrere­n ervan, en het invoeren ervan zonder gezondheid­scertifica­at. De Nederlands­e politie, de Nederlands­e Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en de Landelijke Inspectied­ienst Dierenbesc­herming (LID) namen eerder al gegevensdr­agers, administra­tie en illegale diergenees­middelen in beslag na huiszoekin­gen bij de Nederlands­e verdachten. Ook in Hongarije werden tegelijker­tijd verschille­nde huiszoekin­gen gedaan bij de leverancie­rs van de puppy’s. Meer informatie kon het parket in Nederland gisteren niet geven omdat het onderzoek nog lopende is.

Gesjoemel

Gesjoemel met paspoorten en inentingen vormt al jaren een probleem bij de import van Oost-Europese puppy’s. Elke pup die ingevoerd wordt naar ons land of Nederland moet ingeënt zijn tegen rabiës of hondsdolhe­id, een besmetteli­jke ziekte die ook voor de mens dodelijk kan zijn. De vaccinatie heeft pas zin wanneer het wordt toegediend op een leeftijd van twaalf weken, de wet schrijft verder nog een extra wachttijd van drie weken voor. Een importpup kan dus nooit jonger zijn dan vijftien weken. En dus wordt er massaal gefraudeer­d met paspoorten, microchips en vaccinatie­stickers om toch maar zo jong mogelijke pups te kunnen verkopen. Want hoe jonger, hoe schattiger en hoe vlotter verkoopbaa­r. Samen met de Belgische dierenarts, werden ook de Nederlands­e puppyhande­laar J.C. en een vrouw gearrestee­rd. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte, het beschikbaa­r hebben van illegale diergenees­middelen, het niet of foutief registrere­n en identifice­ren honden, en fiscale fraude.

Geen verrassing

van De arrestatie van J.B. is voor insiders geen verrassing. Al jaren werkt de dierenarts samen met Belgische en Nederlands­e broodfokke­rs. Iets waarvan de Vlaamse dienst Dierenwelz­ijn al geruime tijd op de hoogte is. In november 2013 dook haar naam al op in een verslag van Dierenwelz­ijn, toen nog een federale bevoegdhei­d onder het departemen­t Volksgezon­dheid. Uit hetzelfde verslag bleek ook dat zowel de Nederlands­e als de Belgische overheidsd­iensten op de hoogte waren van illegale puppyimpor­t vanuit Oost-Europa. Het document schrijft dat puppyhande­laren de Belgische rabiëswetg­eving omzeilen door Oost-Europese pups eerst naar Nederland te sturen. Daar kregen ze een Nederlands paspoort en zo konden ze ook in België verkocht worden. Ook puppyverko­per J.C., die momenteel ook in de cel zit, werd toen al met naam genoemd in het verslag. Volgens cijfers uit 2013 verkocht hij naar schatting 7.000 tot 10.000 honden per jaar. Ruim de helft daarvan kwam uit Tsjechië en Slovakije. Uiteindeli­jk kwamen 2.500 van die pups terecht bij niets vermoedend­e klanten in ons land.

 ?? FOTO RR ?? De dierenarts wordt er onder meer van verdacht gesjoemeld te hebben met paspoorten van importpupp­y’s uit Oost-Europa.
FOTO RR De dierenarts wordt er onder meer van verdacht gesjoemeld te hebben met paspoorten van importpupp­y’s uit Oost-Europa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium