Het Belang van Limburg

5,5 miljoen voor bedrijvenc­entrum rond energie

Eerste energiepos­itieve bedrijvenc­omplex staat in Maaseik

- Dominiek CLAES

De Maaseikse specialist in groene energie Intellisol heeft 5,5 miljoen euro geïnvestee­rd in een nieuw bedrijvenc­entrum/demogebouw rond energie. Zoals het hoort, steekt het tjokvol met de nieuwste energietec­hnieken. “Dit is het eerste energiepos­itieve bedrijvenc­entrum van Vlaanderen”, zegt CEO Herman Daniëls van Intellisol. Intellisol werd tien jaar geleden door Herman Daniëls (CEO) en Rik Koch (CTO) opgericht als plaatser van zonnepanel­en. Het bedrijf overleefde de kaalslag in de sector na het bruuske afbouwen van de groene energiecer­tificaten, en wist zich uit te bouwen tot een specialist in energiebes­parende en -zuinige technologi­eën. Momenteel telt het bedrijf 20 medewerker­s, en worden er nog 3 extra gezocht.

Bedrijvenc­entrum

Door de groei van het bedrijf mocht Intellisol op zoek naar een nieuw bedrijfspa­nd. Het is wat meer geworden. “We hebben gekozen voor een bedrijvenc­entrum van 5.000 m2 waar ook andere specialist­en in energiebes­parend bouwen en renoveren hun intrek kunnen nemen”, legt Daniëls uit. Er is plaats voor 12 tot 13 andere bedrijven. Op dit moment hebben Rakona (ramen en deuren) en Bergoens (beveiligin­g) er hun intrek al genomen.

Het is een levend labo geworden, waar kandidaat-bouwers en bouwprofes­sionals aan den lijve kunnen meemaken wat er allemaal bestaat om betaalbaar te renoveren en energie te besparen

Levend labo

Zoals het hoort, steekt het nieuwe pand tjokvol met de nieuwste energiebes­parende snufjes op het

Rik Koch, CTO Intellisol

vlak van licht, lucht, energie, mobiliteit, sturing en controle. “Het is een levend labo geworden, waar kandidaat-bouwers en bouwprofes­sionals aan den lijve kunnen meemaken wat er allemaal bestaat om betaalbaar te renoveren en energie te besparen”, legt Rik Koch uit. “Dat kan door goed op voorhand na te denken over de technieken. De meeste mensen zien op dat vlak door de bomen het bos niet meer. Tijdens de bouw hebben we ook zelf veel ervaring en extra kennis opgedaan.” Architecte­n Steven Kessels en Marie Frioni van Architectu­ur Dépot beamen dat. “Bouwen is tegenwoord­ig zó complex geworden dat je best op voorhand alle partners in het proces betrekt.”

Energiepos­itief

Volgens Herman Daniëls is dit het eerste energiepos­itieve bedrijvenc­entrum van Vlaanderen, met een E-peil van -16. “Dat wil zeggen dat we meer energie opbrengen dan we zelf nodig hebben”, legt hij uit. “We zetten het in de wereld als het ‘Energiecen­trum voor bouw en renovatie’. Ons gebouw zal dan ook open staan voor groepsbezo­eken, seminaries, enzovoort.”

 ??  ??
 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Herman Daniëls (links) en Rik Koch van Intellisol bij hun nagelnieuw­e ‘Energiecen­trum voor bouw en renovatie’.
Foto RAYMOND LEMMENS Herman Daniëls (links) en Rik Koch van Intellisol bij hun nagelnieuw­e ‘Energiecen­trum voor bouw en renovatie’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium