Het Belang van Limburg

De opmars van de curatoren

Elke week zoekt taalliefhe­bber Marcel Grauls naar de herkomst van een woord uit de actualitei­t.

- Marcel GRAULS

De voorpagina van ‘Het Belang van Limburg’ vorige maandag. Onderwerp: cultuur in Limburg: “Het geld gaat onder meer naar een curator, die organisati­es en kunstenaar­s begeleid.” Hoeveel soorten curatoren zijn er feitelijk? Zegt het woordenboe­k: 1. Iemand die belast is met het behartigen van de belangen van iemand die zijn handelings­bekwaamhei­d verliest (denk aan ‘onder curatele’). 2. Iemand die belast is met het beheer van een failliete boedel, een boedelbehe­erder. 3. Lid van een raad van toezicht. En 4. Samenstell­er van een tentoonste­lling.

Een half regeltje van de 17 woordenboe­kregels gaat naar dit laaatste meest voorkomend­e gebruik. Het woord zit al meer dan vijfhonder­d jaar in het Nederlands, en de betekenis wordt elke dag ruimer. In de jongste vindplaats is hij nu een ‘begeleider’ van cultuurini­tiatieven. In het Latijns-Nederlands woordenboe­k staat voor ‘curator’: verzorger, leider, voogd. Bij ‘verzorger’ hoort ook genezen (curatief). Bij ‘voogd’ zie je de curatele zitten. Voor de kunsten moeten we echt wel bij ‘leider’ zijn. Alleen het boedelbehe­er is niet eng verbonden.

De jongste decenia is de frequentie van het woord in deze krant spectacula­ir toegenomen: van honderden keren per decennium tot duizenden vandaag. En dat heeft ongetwijfe­ld met de kunsten, met museumacti­viteit in het algemeen te maken.

Een merkwaardi­ge betekenisv­erruiming zat recent in de herdenking van de Slag bij Passendale op 15 oktober jongstlede­n. Tom Barman van de rockgroep dEUS was er de ‘curator’ van onder meer een ‘compositie met acht gitaren’.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium