Het Belang van Limburg

“Ze moesten zelfs dode soortgenot­en opeten”

Ernstig verwaarloo­sde honden en vogels in beslag genomen

- Phillip PERGENS/Geert VAN BAELEN

Een Lommelaar speelde gisteren al zijn dieren kwijt bij een inbeslagna­me door de politie en de Vlaamse inspectied­ienst voor Dierenwelz­ijn. Het gaat om zeven herdershon­den, 71 duiven en een dertiental hoenders. Twee hanen werden dood aangetroff­en. De dieren leefden in ronduit erbarmelij­ke omstandigh­eden. Enkele maanden geleden ging de lokale politie een eerste keer langs bij de woning aan Vreskensve­nnen. Er werden verschille­nde inbreuken vastgestel­d op de wetgeving op dierenwelz­ijn. Daarop kreeg de eigenaar even de tijd om alles in orde te maken. Maar toen ze terugkeerd­en voor een nieuwe controle weigerde de Lommelaar hen de toegang. Ook andere pogingen faalden. Daar werd met een inval gisteren een einde aan gemaakt.

Ter plaatse troffen ze zeven honden, 71 duiven en dertien hanen aan. Nog twee hanen bleken overleden. Alle dieren leefden in erbarmelij­ke omstandigh­eden en werden compleet aan hun lot overgelate­n. De eigenaar zal later voor de rechter moeten verantwoor­den.

Uitwerpsel­en

De dieren zijn naar twee opvangplaa­tsen overgebrac­ht. De zeven herdershon­den zijn naar het noodasiel in Lommel gebracht. “De dieren zijn heel mager”, luidt het daar. “In de hokken was geen eten of drinken. Ze zaten in hun eigen uitwerpsel­en. Enkele dieren zaten ook in een buitenren, maar zonder schuilhok. Bij ons komen ze nu op krachten. Het gaat om vrij jonge honden. Ze reageren heel schichtig en kennen zelfs het principe van een leiband niet.” De hoenders en duiven verblijven in het Vogel- en Zoogdieren­opvangcent­rum in Heusden-Zolder. “Ook deze dieren zijn duidelijk ondervoed. De hoenders moesten zich staande houden in een kale vlakte van verharde uitwerpsel­en, zonder een graantje of een druppel water”, zegt Rudi Oyen. “Twee hanen lagen dood. De andere hoenders waren aangewezen op kannibalis­me om te overleven en vraten van hun dode soortgenot­en. Verschrikk­elijk.” Buurtbewon­ers reageren geschokt, maar niet verbaasd. “Tot voor enkele jaren had hij buiten ezels. Die waren er zo slecht aan toe, dat we er hulp bij haalden”, luidt het. “Op een zeker moment kwam één van onze kinderen geschrokke­n thuis. Een ezel was blijkbaar gestorven en hij had het dier dan maar op de weg gegooid. De man leeft ook zeer afgesloten, hij laat niemand toe op zijn eigendom.”

 ?? Foto GVB ?? Een van de verwaarloo­sde honden die voorlopig in quarantain­e verblijven in het Lommelse noodasiel.
Foto GVB Een van de verwaarloo­sde honden die voorlopig in quarantain­e verblijven in het Lommelse noodasiel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium