Het Belang van Limburg

Fusiekoort­s stijgt ook in rusthuis Stemhokjes in woon-zorgcentru­m Sint-Jozef

- Geert VAN BAELEN

Inwoners van Neerpelt en Overpelt die nog niet hebben kunnen kiezen tussen Pelt, Pelten of Dommelpelt, kunnen nog tot 31 oktober hun stem uitbrengen. In het Neerpeltse woonzorgce­ntrum Sint-Jozef gingen we gisteren even de stijgende fusiekoort­s opmeten. Onder de bewoners liepen de meningen soms ver uit elkaar. “Om iedereen tevreden te stellen hadden ze beter namen zonder ‘pelt’ gekozen”, werd er geopperd. De stemhokjes in het woon-zorgcentru­m werden al volop gebruikt. “Ja, het onderwerp van de fusie leeft echt wel onder de bewoners. Sinds de fusieplann­en bekend raakten, is het een vast gesprekson­derwerp”, zegt begeleidst­er Linda Schoffelen. “Sommigen twijfelen wel aan het nut, maar echte tegenstand­ers ben ik nog niet tegengekom­en.”

Oudsbergen

De 89-jarige Jan Driesen wil dat toch nuanceren. “Wie daar echt tegen is, hoort ge niet, die durven dat niet hardop zeggen. Ik ben afkomstig van Grote-Brogel. Ik lig er niet echt wakker van. Maar ze hadden de mensen nooit moeten laten kiezen uit namen met ‘pelt’ in. Dat kan nadelig zijn voor Neerpelt, want Pelt verwijst naar Overpelt. Ze hadden beter een voorbeeld genomen aan een naam zoals Oudsbergen. Daar zijn ze in Meeuwen-Gruitrode én Opglabbeek content mee.”

De 80-jarige Neerpeltse Alda Plessers maakt zich vooral zorgen over het praktische verloop. “Moeten we voortaan om iets te regelen in het gemeentehu­is helemaal naar Overpelt? Die indruk heb ik toch. Het ziekenhuis is naar Overpelt. Het zwembad is naar Overpelt. En de nieuwe winkels gaan ook allemaal naar Overpelt. Voor de jonge mensen van Neerpelt kan dat nadelig zijn.” Over hoe de nieuwe fusiegemee­nte best zal heten, moet ze alvast niet lang nadenken. “Pelt, want Pelten dat klinkt niet. En Dommelpelt ook niet. Maar van binnen blijf ik toch een Neerpelten­aar, hoe het ook gaat heten.”

Onverwacht

“Ik had het eigenlijk toch niet meer verwacht, dat Neerpelt en Overpelt bijeen zouden gaan”, stelt de uit Overpelt afkomstige Mia Walbers (89) die al jarenlang woont in Neerpelt. “Neerpelten­aren en Overpelten­aren, eigenlijk is dat hetzelfde. Ach, heel die fusie is vooral belangrijk voor de volgende generaties. Wij gaan daar niet veel meer aan hebben. Zolang ze ons hier maar rustig laten genieten.” Marie-Thérèse Eerdekens (83) relativeer­t de fusieperik­elen. “Ik ben afkomstig uit Hechtel-Eksel. Daar hebben we een fusie allang achter de rug. Economisch en financieel heeft dat ons veel vooruitgan­g gebracht. Als ze het hier evengoed doen, mogen ze tevreden zijn.”

 ?? FOTO GVB ?? De fusie is hét gesprekson­derwerp in rusthuis Sint-Jozef. De bewoners brengen ook hun stem uit.
FOTO GVB De fusie is hét gesprekson­derwerp in rusthuis Sint-Jozef. De bewoners brengen ook hun stem uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium