Het Belang van Limburg

Gerkens breekt de ban

Slappe Teodorczyk heeft zijn laatste krediet verspeeld

- Jürgen GERIL

Anderlecht ontsnapte tegen Zulte Waregem. Matz Sels pakte een penalty van Onur Kaya en het morste met de kansen. Vooral het krediet van Lukasz Teodorczyk is stilaan op, niet? Pas toen hij (en Stanciu) werden gewisseld, zorgden invallers Gerkens en Harbaoui voor 2-0. Zo vermeed RSCA een droogte van 300 minuten en is Club weer wat dichterbij. De langste doelpunten­loze periode onder René Weiler duurde 251 minuten ofwel 4 uur en 11 minuten ergens eind april 2017. Gisteren in zijn vierde match als Anderlecht-coach ging Hein Vanhaezebr­ouck daar al over. Sinds de 1-4 van Teodorczyk nog voor de rust in Mechelen, volgde een droogte en die werd gisteren pas beëindigd na 300 minuten of exact vijf uur.

Het is niet dat de nieuwe trainer niet wil aanvallen, maar hoe weinig efficiënt zijn diens spelers eigenlijk geworden? Soms denken we echt dat Anderlecht beter gaat zaalvoetba­llen, want zowat elke lange voorzet gaat verloren. Met Dennis Appiah als meestermis­ser en Vanhaezebr­ouck die al vaker met zijn armen wapperde.

De bende van Hein

En o wee als er dan toch eens een center goed voor de goal valt, zoals die van Stanciu na een goeie actie van Josué Sa. Dan knalde Teo het leer doodleuk over de lege goal, wellicht goed voor de misser van het jaar. Als de Pool volgende week geschorst wordt voor zijn natrap tegen Genk, kan wat rust hem eens deugd doen. Dan is het tijd voor anderen. De bende van Hein - want dat was het bij momenten - miste dus een killer. Eigenlijk roepen wij op om Henry Onyekuru toch eens dichter bij Teo te zetten in plaats vanop die linkerflan­k, want de Nigeriaan blijft de meest dreigende man. Al miste ook Onyekuru twee levensgrot­e kansen toen hij twee keer Bostyn trof.

Na een licht fluitconce­rt na 45 minuten moest het tempo in de tweede helft echt de hoogte in. Zeker als je weet dat aartsrivaa­l Club Brugge in de voorgaande 17 competitie­wedstrijde­n wel altijd wist te scoren. Dat wordt wat als beide titelprete­ndenten elkaar over anderhalve week in de ogen kijken. Alleen wisselde Vanhaezebr­ouck niet meteen. Daardoor bleef Trebel lang de meest bedrijvige bij paars-wit, maar hij is een aanjager en veel minder een inspirator. Nicolae Stanciu werkte eveneens hard, maar kreeg het ook niet geforceerd. De Roemeense pers, zijn makelaar en de RSCA-fans begrijpen niet waarom Vanhaezebr­ouck de man van 10 miljoen niet vaker gebruikt, maar helemaal ongelijk heeft hij niet. Anderlecht bleef kansen morsen.

Wissels renderen

Dan is het tijd voor een voetbalcli­ché: ‘Wie zelf niet scoort, dreigt het deksel op de neus te krijgen’. Kara (de Reus) en Deschacht (vul die maar zelf in) hadden zich tot dan toe - zonder de zieke Dendoncker - overeind gehouden, maar toen Appiah slecht uitverdedi­gde, moest Trebel een strafschop­fout begaan. Een unieke kans voor Zulte Waregem, maar Matz Sels stopte de penalty van Kaya. Is dat het signaal om straks niet meer te wisselen van keeper? Het luidde wel de ommekeer in. Vanhaezebr­ouck verloste Teo uit zijn lijden en bracht Hamdi Har- baoui, terwijl Pieter Gerkens in de plaats van Stanciu kwam. De spionkop reageerde eerst teleurgest­eld in het geval van de Roemeen, maar toen Gerkens snel de 1-0 scoorde, doofde dat uit. Plots waren er wel goeie voorzetten. De eerste assist was van Kums en Hanni zwierde er nog eentje op het hoofd van Harbaoui.

Na vijf uur toekijken zonder doelpunten ontplofte het Astridpark dan toch. De tijd van Teo lijkt nu echt voorbij.

?? FOTO BELGA ?? Pieter Gerkens startte op de bank, maar bracht Anderlecht na de rust op voorsprong.
FOTO BELGA Pieter Gerkens startte op de bank, maar bracht Anderlecht na de rust op voorsprong.