Het Belang van Limburg

Maak plaats voor koning fiets

- Rudy Rampelberg, diensthoof­d PXL-catering

Rudy, je hebt de auto ingeruild voor de fiets. Vanwaar de keuze?

“Het was eigenlijk puur uit persoonlij­ke overweging­en. Ik woon op een kleine zeven kilometer van mijn werk en ik nam elke dag de auto. Ik zag het echt niet zitten om te fietsen. Recent kreeg ik de kans om een elektrisch­e fiets uit te testen en tegen al mijn verwachtin­gen in viel dat enorm goed mee. Het verbaasde me hoe snel ik op het werk was. Ik stond ’s morgens relatief lang in de file en begon steeds meer te beseffen dat mijn wagen overbodig was. Vroeger dacht ik dat ik mijn auto zelfs voor de kleinste verplaatsi­ngen nodig had. Daarnaast besefte ik - uit de test met de e-bike - dat de beweging en vrijheid echt een fijne ervaring waren. Op dat moment heb ik de klik gemaakt en was fietsen plots wél leuk. Ondanks dat ik een comfortabe­le wagen had, was ik helemaal overtuigd van de voordelen van de fiets.” Heb je de auto definitief vaarwel gezegd?

“Jawel, de beslissing is definitief. Mijn wagen staat te koop. Ik moet wel toegeven, we hebben binnen het gezin nog een tweede auto. Voor bepaalde verplaatsi­ngen heb je die gewoon nog nodig. Maar ik probeer het gebruik van die auto echt wel tot het minimum te beperken. Het is een kwestie van de klik te maken. Het is ook pas wanneer je de stap zet, dat je echt de voordelen van de fiets inziet. Nu vraag ik me soms af waarom ik de overstap niet eerder heb gemaakt.” Hoe reageerde je omgeving op je beslissing?

“In eerste instantie waren ze enorm verbaasd dat uitgereken­d ik die stap zette. Natuurlijk werd er in het begin lacherig gedaan over het feit dat ik voor een e-bike koos. De perceptie heerst nog altijd dat een e-bike iets is voor oude mensen. Maar de e-bike maakt het voor mij net aangenamer. Ik haal meestal snelheden tot 35 km/u met traponders­teuning. Het is net de snelheid die het voor mij leuk maakt.” Schrikt de winter je niet af? “Toegegeven, voor mij was dit vroeger een argument. Ik heb een job in de horecasect­or dus het is belangrijk dat ik een goed voorkomen heb. Ik dacht dat als ik met de fiets zou komen mijn kleren nat zouden zijn, mijn haar in de war, enzovoort. Dat is dus helemaal niet het geval. Ik kom nu acht weken met de fiets naar het werk en in die tijd heb ik slechts één keer regen gehad. Ok, we spreken nu over de zomerperio­de maar zelfs voor de winter zie ik geen problemen. Het weer zal inderdaad wat slechter zijn, maar je kan je daar perfect tegen kleden.” Is het waar wat ze zeggen? Voel je je fysiek beter?

“In september is ons vernieuwde restaurant aan de campus in Diepenbeek geopend. Omdat ik nogal wat materiaal moest vervoeren, was ik genoodzaak­t de auto te nemen. Dat voelde niet meer comfortabe­l aan. Wanneer ik fiets, dan is het net of ik even afstand neem van de wereld. In de auto heb je je radio opstaan, is het verleideli­jk om af en toe je gsm te checken of ben je vaak (handsfree) aan het bellen. Op de fiets gaat dat allemaal niet. Dat is gewoon een moment dat ik even geniet en niet met andere zaken bezig ben. Bovendien voel ik me opgewekter.” Lever je nog extra inspanning­en om je gezondheid op peil te houden?

“Als diensthoof­d stel ik het menu voor ons restaurant samen. Zelf eet ik graag gezond dus ik vind het mijn plicht om ook gezond en lekker eten aan te bieden. Mijn job brengt automatisc­h lange dagen met zich mee. Ik heb niet veel tijd om te sporten dus ik ben wel bewust bezig met mijn voeding. De 14 kilometer die ik per dag fiets, is zeker niet voldoende om mijn lichaam in goede conditie te houden. Maar ik voel me alvast fitter, dus het is een begin.” Vind je dat de overheid voldoende doet om mensen op de fiets te krijgen?

“Op dit moment valt het wel op dat er meer en meer inspanning­en worden geleverd. Toch ben ik van oordeel dat er nog te weinig wordt gedaan. Ik denk dat overheden niet correct inschatten wat de gevolgen kunnen zijn wanneer een meerderhei­d voor de fiets gaat kiezen. Ons huidig wegennet is er niet op afgestemd. Vanaf het moment dat je op de fiets stapt, merk je pas hoeveel belemmerin­gen je tegenkomt die worden veroorzaak­t door bestuurder­s of voetganger­s. Schoolgaan­de jeugd, die constant op hun smartphone zit te kijken en voor wie het fiets- en voetpad één geheel worden, is maar één van die vele belemmerin­gen.

Maar ik ben zeker niet pessimisti­sch. De overheid investeert voldoende in knooppunte­n en fietstoeri­sme. Wat de traditione­le fietspaden betreft, is er echter nog veel werk aan de winkel. Mijn pleidooi? Maak van de fiets een volwaardig vervoermid­del waarop mensen zich vrij en blij kunnen voelen. Dan kan de auto uiteindeli­jk weer dienst gaan doen waar hij ooit voor bedacht is: niet stilstaan langs de stoep of in de file, maar je daar brengen waar je anders niet komt.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium