Het Belang van Limburg

Minder alternatie­f dan we denken?

- Kinesither­apeute en acupunctur­iste Karolien Gielen

Hoe ben jij met alternatie­ve geneeskund­e in aanraking gekomen?

“Na een aantal jaar als kinesither­apeut gewerkt te hebben, wou ik me wat meer verdiepen. Veel collega’s volgden een opleiding tot osteopaat. Ik wou iets anders doen dan de rest. In diezelfde periode moest mijn oudste zoontje regelmatig aerosollen. Een aerosolkuu­r helpt de luchtwegen van kinderen open te zetten, maar is geen pretje. In mijn zoektocht naar een andere oplossing voor zijn gezondheid­sproblemen ben ik bij acupunctuu­r terechtgek­omen.” Acupunctuu­r, wat is dat eigenlijk?

“Acupunctuu­r is een techniek die haar oorsprong vindt in de traditione­le Chinese geneeskund­e. Het doel van acupunctuu­r is een medisch genezend effect te bekomen door stimulatie van bepaalde punten op het menselijk lichaam met behulp van steriele naalden. We prikken die fijne dunne naaldjes in het lichaam op de zogenaamde acupunctuu­rpunten. Dit zijn speciale plaatsen op het lichaam, die op de meridianen liggen. Volgens de traditione­le Chinese geneeskund­e verplaatst energie zich via die meridianen en kan een onderbreki­ng ervan zorgen voor fysieke problemen. Aan de binnenkant van je oog vertrekt er bijvoorbee­ld zo een energiemer­idiaan. Deze loopt over je hoofd via je rug langs de achterkant van je been en eindigt in je derde teen.” Wat zijn de meest voorkomend­e klachten die je met acupunctuu­r kan behandelen?

“Zelf merk ik dat acupunctuu­r als een goede en efficiënte behandelin­g kan beschouwd worden voor pijn: hoofdpijn, rugpijn, schouder- en armpijn, kniepijn, enkelpijn, nekpijn, buikpijn, menstruele pijn ... Met acupunctuu­r worden de helende krachten in het lichaam aangesprok­en, herstelt het lichaam zich en verdwijnt de pijn. Vermits de acupunctuu­r lichaam en geest als één geheel ziet, is het mogelijk om zowel de lichamelij­ke als geestelijk­e klachten (bv: stressgebo­nden klachten, burn-out … ) te verbeteren. Ook kunnen we invloed uitoefenen op heel wat functionel­e klachten zoals: slaapprobl­emen, spijsverte­ringsstoor­nissen, stoppen met roken ...” Wanneer schakel je over van de traditione­le geneeskund­e naar acupunctuu­r bij een patiënt? “Ik ben hier tamelijk voorzichti­g in. Ik besef maar al te goed dat nog lang niet iedereen hiervoor openstaat. In mijn praktijk liggen foldertjes om de mensen te informeren. Hoewel dat ik ervan overtuigd ben dat de typische kine-behandelin­g en acupunctuu­r elkaar goed aanvullen, hou ik die twee wel strikt gescheiden. Acupunctuu­r is immers wettelijk geen onderdeel van de kinesither­apeutische behandelin­g op voorschrif­t van de arts. We kunnen met acupunctuu­r een waaier van klachten behandelen. Ik start pas met een acupunctuu­rbehandeli­ng nadat de patiënt er zelf om vraagt en tegelijker­tijd voer ik het pas uit als ik zelf van mening ben dat het een meerwaarde heeft. Uiteraard in samenspraa­k met de behandelen­de geneesheer.” Hoe reageren patiënten hierop? “Acupunctuu­r kan voor iedereen werken. Het blijft een alternatie­ve gezondheid­zorg waarbij we ons lichaam soms wat meer tijd moeten gunnen om bepaalde effecten te kunnen waarnemen. Het probleem is dat veel mensen hun lichaam de tijd niet geven om een behandelin­g te laten aanslaan. Acupunctuu­r is iets dat op lange termijn werkt, maar waar je volgens mij ook langer deugd van hebt. De mensen waarop ik het toepas en die het genezingsp­roces tijd gaven, voelden op langere termijn een duidelijk verschil. De mensen slapen beter en voelen zich beter in hun vel. Maar bij acute klachten werkt acupunctuu­r heel vlug.” Als vooruitstr­evend ziekenfond­s staat De Voorzorg achter de vrije therapieke­uze van haar leden. Daarom betaalt De Voorzorg tot 50 euro per jaar terug voor acupunctuu­r bij arts-acupunctur­isten, chiropraxi­e en osteopathi­e bij erkende artsen.

Je vindt de lijst van erkende artsen op www.devoorzorg.be. Wat is osteopathi­e?

Osteopathi­e behandelt de gestoorde beweeglijk­heid van gewrichten, ingewanden of weefsels en houdt hierbij rekening met fysieke en psychische factoren. De osteopaat brengt door manipulati­e en zachte technieken met zijn handen een proces van zelfgenezi­ng op gang. Wat is chiropraxi­e?

Door precieze en snelle drukbewegi­ngen met de hand op de wervelkolo­m of op de gewrichten maakt de chiropract­or gewrichtsb­lokkades los. Wat is acupuntuur?

Acupunctuu­r betekent letterlijk het doorboren van de huid met een naald (“acu” = naald en “puncture” = doorboren). De techniek bestaat al duizenden jaren en is hoofdzakel­ijk ontwikkeld in China. Deze vorm van geneeskund­e wil door het gebruik van metalen naalden zeer specifieke plaatsen van het lichaam stimuleren waardoor een genezend effect optreedt. Meer info via www.devoorzorg.be of 011 24 99 11. Meer info over acupunctuu­r kan je terugvinde­n op www.acupunctuu­r-baf.be/nl/baf

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium