Het Belang van Limburg

“Een punt zou goed resultaat zijn”

Kan Standard in “match vol sentiment” goede lijn doortrekke­n?

- Bob FAESEN

Na een 6 op 6 ziet de wereld er heel anders uit voor Standard en zijn trainer Ricardo Sa Pinto. Daar waar zowat iedereen het erover eens was dat de Portugese oefenmeest­er het volgende slachtoffe­r van de trainersca­rrousel zou worden, bleef hij overleven. De partij van vanavond tegen Antwerp, door de aanwezighe­id van tal van ex-Rouches een beladen duel, weigert men in Luik echter te onderschat­ten. Het moet gezegd dat Kortrijk bijzonder zwak was, maar Standard maakte twee weken geleden wel een frisse indruk en won met 3-1. In Moeskroen hadden de Rouches het een pak lastiger in de eerste helft, maar met een degelijke prestatie na rust trokken ze een nieuwe zege over de streep. Is de trein vertrokken? “Dat wordt snel gezegd”, vindt Standard-icoon Wilfried Van Moer. “Of het niveau genoeg is voor play-off 1 zal nog moeten blijken. Het blijft een vreemde competitie. Oostende is eigenlijk uitgeschak­eld voor PO1 en wat mogen we nog van Gent verwachten? Houden ploegen als Moeskroen, STVV en Antwerp

XLaszlo Bölöni

Volgde in 2008

Michel Preud’homme op als Standard-trainer en werd in zijn eerste seizoen meteen kampioen. Mindere resultaten in zijn tweede jaar zorgden ervoor dat zijn contract in februari 2010 werd ontbonden. D’Onofrio haalde hem kort na zijn komst naar Antwerp. dit vol? Al kan je er niet omheen dat Standard twee goede prestaties neerzette.”

Bokadi

Sa Pinto houdt vol dat Standard al het hele seizoen goed functionee­rt, maar dat het in de beginfase van de competitie nooit kreeg waar het recht op had. Toch lijkt de zware knieblessu­re die Merveille Bokadi in Anderlecht (1-0-verlies) opliep een kantelmome­nt. De Congolees werd gisteren opgetromme­ld voor de persconfer­entie. Nog maar eens een manier van Sa Pinto om aan te tonen dat zijn groep één grote familie is. “Zo voelt het ook voor mij”, zei Bokadi. “Iedereen moedigt me voortduren­d aan. Dat de spelers

Jelle Van Damme

Van januari 2011 tot januari 2016 onder contract bij Standard. De linksback was er jarenlang aanvoerder en won twee keer de beker met de Luikse club. Verliet deze zomer LA Galaxy voor Antwerp, waarvoor hij tot dusver in drie matchen in actie kwam.

Sinan Bolat

De doelman uit

Houthalen won de beker en de titel met Standard.

Helemaal onsterfeli­jk maakte hij zich in december 2009, toen hij in de 95ste van het Champions League-duel tegen AZ de 1-1 binnen kopte. Goed voor de derde plaats en een Europese overwinter­ing. Tegenwoord­ig eerste keeper van Antwerp. voor de match een T-shirt aandeden om mij steunen, deed me deugd”, aldus de 25-jarige middenveld­er.

Meer voetbal

“Als je vanaf de tribune de twee defensieve middenveld­ers bekeek, zag je dat er creatief vermogen mankeerde”, zegt Van Moer. “Sa Pinto heeft door de blessure van Bokadi moeten sleutelen. Marin kwam erin en er kwam meer voetbal en steun voor de aanvallers.” Het gevolg: meer kansen en meer goals. Standard scoorde in de voorbije twee matchen evenveel als de negen wedstrijde­n daarvoor.

“Ook Junior Edmilson is weer in goeden doen”, vervolgt Van Moer. “Hij haalde bij STVV een hoog niveau, bij Standard had hij het nog niet laten zien. Hoe dat komt? Naast zijn schoenen gaan lopen? Ik weet het niet hoor. Tegenwoord­ig komt er veel kijken bij jonge spelers. Edmilson is in ieder geval op weg naar zijn hoogste niveau en stilaan mag je dat van hem verwachten. Hij is nu toch 23 en heeft talent zat.”

Luiks Antwerp

Van Moer vindt dat Standard niet veel naar de stand moet kijken, maar de competitie wedstrijd per wedstrijd moet benaderen. “Een gelijkspel op Antwerp zou een goed resultaat zijn. Het is een zeer lastige match. Er zijn nog genoeg relaties tussen de clubs met onder meer D’Onofrio en Bölöni. Ik denk niet dat het een rol gaat spelen, maar het blijft een speciaal gegeven.”

Sa Pinto denkt er hetzelfde over. “Een match vol sentiment”, noemde hij het gisteren op de persconfer­entie. De Luikse T1 zat er ontspannen bij, volledig in clubkostuu­m. “Er zitten veel exStandard­mensen bij Antwerp. Hun trainer was hier trainer. Misschien dat dat ergens meespeelt, maar voor mij maakt het niets uit. Dit blijft een match als alle andere. Of Bölöni een inspiratie­bron is geweest voor mij? Ik heb voor hem – en trouwens ook voor Luciano D’Onofrio - veel respect, maar we zijn andere types. Hij focust veel op kracht en op loopwerk. Misschien dat wij daardoor wat dingen gaan aanpassen. Ik verwacht een moeilijke match zoals op Moeskroen. Antwerp is thuis sterk. Wij zijn ook goed bezig, maar mogen nu niet slabakken.” Ciman sluit volgende maand aan - Laurent Ciman, Montréal Impact en Standard zijn het nu helemaal eens over het tijdelijk meetrainen van de centrale verdediger bij zijn ex-club. Ciman zal van 15 november tot en met 15 december in Luik zijn conditie onderhoude­n. De competitie in de VS zit er dan op en zodoende kan Ciman met het oog op de Rode Duivels zijn vormpeil behouden.

ANTWERP - STANDARD

Sambou Yatabaré

Standard huurde

Yatabaré in 2015 samen met Mathieu

Dossevi van Olympiakos. Door de goede prestaties van de

Malinees vertrok hij in januari

2016 definitief naar Werder Bremen. Antwerp huurt hem van de Duitse club en stelt hem overwegend op als rechtsback.

Dino Arslanagic

Gold bij Standard als een eeuwige belofte die grossierde in domme rode kaarten en dito strafschop­fouten. Werd in januari verkocht aan Moeskroen. Begin dit seizoen haalde Antwerp hem naar de Bosuil. Daar bezig aan

een sterk seizoen.

Frédéric Leidgens

De 36-jarige Leidgens is teammanage­r bij Antwerp. Een functie die hij eerder bij

Standard vervulde.

Verder was hij als persverant­woordelijk­e en later commerciee­l directeur actief bij de Rouches.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium