Het Belang van Limburg

China geen haar beter

WADA OPENT ONDERZOEK NAAR DOPINGPRAK­TIJKEN NA ONTHULLING­EN EX-DOKTER Zes spelers zeker van ATP Finals

- Paul DE KEYSER

Zit ook China in nauwe schoentjes en werd ook daar op grote schaal doping gebruikt voor de eer van de partij en de staat? Voormalig bondsdokte­r Xue Yinxian (79) stelde op de Duitse televisiez­ender ARD alvast dat alle medailles die haar landgenote­n in de jaren tachtig en negentig wonnen op grote kampioensc­happen gedept waren in verboden middelen. Geruchten en verdachtma­kingen omtrent een staatsgest­uurde dopingcult­uur in China waren er al langer. Tijdens de Olympische Spelen van Londen vijf jaar geleden, bijvoorbee­ld. De 16-jarige zwemster Ye Shiwen verbaasde er met fabelachti­ge wereldreco­rds. Op zowel de 200 als de 400 meter wisselslag verpulverd­e ze de vorige besttijden. Vooral haar 400 meter deed vragen rijzen. Shiwen werkte haar laatste 50 meter 17 honderdste­n sneller af dan Ryan Lochte, de olympische kampioen bij de mannen. Daarna was het over en out. Twee WK’s en de Spelen van Rio later, kwam er geen enkele medaille meer bij in haar trofeeenka­st. In Brazilië haalde ze zelfs geen finale meer op de 400 meter wissel. Opgebrand? Volgens de onthulling­en van Xue Yinxian, tot 1988 verantwoor­delijk voor de medische begeleidin­g van de nationale top in elf verschille­nde discipline­s, zou het best een uitvloeise­l kunnen zijn van de praktijken die zij voordien zelf toepaste. In de reportage op ARD getuigde ze over systematis­che injecties met anabole steroïden en groeihormo­on, zelfs al bij kinderen van elf. Zonder medeweten van de sporters, die maar moesten geloven dat het om voedingssu­pplementen ging, die kaderden in een wetenschap­pelijk trainingsp­rogramma. Ze werden regelmatig gecontrole­erd om zeker te zijn dat ze niet tegen de dopinglamp zouden lopen wanneer het om de knikkers ging. Voor wie officieel clean was, werd de code ‘oma is thuis’ gebruikt.

Politiek asiel

Eind jaren 70 zou de dopingstru­ctuur zijn opgezet. Sportdokte­r Chen Zhangdeo bestudeerd­e eerst in opdracht van het Chinese sportburea­u de werking van alle verboden goedjes in het buitenland en legde vervolgens een positief rapport voor over de resultaten van dopinggebr­uik. Dokter Xue Yinxian moest mee in het verhaal, ook al waarschuwd­e ze naar eigen zeggen voor de gevolgen zoals kanker, leverprobl­emen en botontkalk­ing. Op de Spelen van Seoel in 1988 weigerde Yinxian anabole steroïden in te spuiten bij drievoudig kampioen Li Ning, de Prins van het Turnen. Ze werd ontslagen en nadrukkeli­jk aangemaand om geen dingen te zeggen die de natie zouden kunnen schaden. Haar echtgenoot, die kort voordien een hersenoper­atie had ondergaan, raakte bij een van die bezoeken slaags met een ambtenaar en belandde met zijn hoofd tegen de grond. Drie maanden later overleed hij aan de gevolgen. In augustus vorig jaar vroeg Yinxian samen met haar zoon en schoondoch­ter politiek asiel aan in het Duitse Mannheim, waar ze met toestemmin­g van de Chinese overheid medische zorgen kreeg. Ze vindt dat alle Chinese medailles uit de jaren 80 en 90 moeten worden ingeleverd.

Wantrouwen

Gaat China hiermee Rusland achterna, dat in de nasleep van het McLaren-rapport omtrent georganise­erde dopingprak­tijken, het gros van zijn atleten geweerd zag van de Spelen in Rio? Het WereldAnti­dopingagen­tschap (WADA) verklaarde dat het een onderzoek

Dopingspec­ialist VAN EENOO opstart.

“Dat is wel het minste wat ze kunnen doen”, reageert Peter Van Eenoo, hoofd van het Gentse dopinglabo. “Hoe meer er eventueel aan het licht komt, hoe grondiger dat moet worden gevoerd. Of ik hiervan sta te kijken? Niet echt. We kennen toch allemaal de verhalen uit de toenmalige DDR, hoe daar vanuit de geheime dienst Stasi zelfs gedopeerd werd met middelen die niet eens op de markt waren. De recente onthulling­en omtrent China stammen deels uit dezelfde tijd. Triest, sowieso. Het zou kort door de bocht zijn om te stellen dat het nog altijd gebeurt. Maar het zou even kort door de bocht zijn om te beweren dat zoiets niét meer gebeurt. Eventueel misbruik van medicatie hoeft daarom niet gestuurd te worden vanuit de overheid, maar kan perfect - en zelfs waarschijn­lijker - door bepaalde groepen. Coaches, artsen of wat dan ook die eropuit zijn om hun prestige of macht te versterken. En niet alleen in landen als China, maar ook in het westen. Denk maar aan de Amerikaans­e Balco-affaire van 2003, een labo dat zelf doping verstrekte en atletes als Marion Jones in opspraak bracht. In het westen kijken we met wantrouwen naar totalitair­e regimes, maar omgekeerd is dat ook het geval, hoor.” Zes spelers hebben hun ticket te pakken voor de ATP Finals, de voormalige Masters die van 12 tot 19 november gespeeld worden in de Londense O2 Arena. Kan David Goffin een van de twee vacante plaatsen bemachtige­n? Al zes spelers zijn zeker van een plekje in de ATP Finals. Na Rafael Nadal, Roger Federer, Alexander Zverev en Dominic Thiem mogen nu ook Grigor Dimitrov en Marin Cilic op beide oren slapen. David Goffin blijft kandidaat nummer één om hen te vergezelle­n.

Dimitrov en Cilic werden gediend door de vroege eliminatie van Sam Querrey, die in Wenen al meteen sneuvelde tegen de Spanjaard Ramos en hen niet meer kan bedreigen. Querrey blijft weliswaar nog kandidaat voor één van de twee vacante plaatsjes op het lucratieve tornooi. Met dank aan een rist forfaits van topspelers zoals Murray, Djokovic, Wawrinka, Nishikori, Raonic en Berdych. David Goffin staat in polepositi­on om mee te gaan naar Londen en won gisterenav­ond op het ATP tornooi van Bazel vlot tegen Chung (2 - 0) in de achtste finales.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium