Het Belang van Limburg

“Toekomstig­e wereldster­ren”

Flanders Judo in Lommel verwelkomt dit weekend 900 judoka’s

- Gert SILLEN

“Flanders Judo Cup? Wat uitstralin­g voor de jeugd betreft, het grootste tornooi van België en misschien wel ver daarbuiten”, stelt Bart Geelen, sporttechn­isch directeur van de Vlaamse Judofedera­tie (VJF) en organisato­r van dit evenement. “De Lommelse Soeverein Arena zal zaterdag en zondag 900 talentvoll­e jeugdige judoka’s verwelkome­n, waarvan enkele binnen afzienbare tijd zullen schitteren op Europese en wereldkamp­ioenschapp­en of zelfs Olympische Spelen.” En om zijn uitspraak kracht bij te zetten, geeft Voerenaar Geelen twee voorbeelde­n. “Clarisse Agbegnenou. De Française won de FJC in 2009 bij de U20. Ondertusse­n is ze zowel tweevoudig Europees kampioene (2013 en 2014) als wereldkamp­ioene (2014 en 2017) geworden en pakte ze vorig jaar zilver op de Spelen in Rio. Een ander voorbeeld is Kim Polling. In 2007 kampte de Nederlands­e naar goud in Lommel bij de U17. Zowel in 2013, 2014 en 2015 werd ze Europees kampioene. Toch geen kleine garnalen, he? Het zijn niet alleen buitenland­ers die in Lommel sterk presteren en later podia halen op internatio­nale tornooien. Momenteel kent België een zeer sterke generatie bij de junioren. Deze lichting is zelfs succesvoll­er dan de gouden generatie van Johan Laats, Ulla Werbrouck en Gella Vandecavey­e. Op het recente WK voor junioren behaalden Matthias Casse goud en Mina Libeer, Gabriëlla Willems en Loïs Petit brons. Alle vier hebben ze aan talloze edities van de Flanders Judo Cup deelgenome­n. Met andere woorden: de FJC is een soort uitstalraa­m, waar je de toekomstig­e wereldster­ren van het judo aan het werk kan zien.”

Dit weekend vindt in Lommel reeds de twaalfde editie plaats. “Ongeveer 900 judoka’s schreven zich in. 250 anderen hebben we moeten weigeren. Het succes? In april is er de Agglorex Cup, de organisati­e van Jean-Jacques Melotte, en die zorgt er samen met de FJC voor dat judo in Lommel inherent verbonden is aan kwaliteit. De mensen weten dat. Een andere troef is dat elke judoka minstens twee kampen zal kunnen beslechten.” Ondertusse­n zet de internatio­nalisering zich voort. “De VS komt af met een vijftienko­ppige nationale selectie”, vervolgt Geelen. “Net als vorig jaar zal er een Japanse judoka deelnemen en een echte primeur hebben we te danken aan de inschrijvi­ng van een Mexicaanse judoka. Buiten delegaties van de traditione­le judolanden sturen Finland, Engeland, Zwitserlan­d en Noorwegen hun nationale selecties.”

“Of er nog plaats is voor Limburgers? Het is jammer dat Pieter Vandyck geblesseer­d is. Hij had kunnen meten hoe ver hij nu staat. Van Beau Ramaekers en Amelien Deckers verwacht ik ook veel. Zij zullen de Limburgse eer hoog moeten houden.”

 ?? Foto GESI ?? Van Beau Ramaekers wordt verwacht dat zij de Limburgse eer hoog houdt.
Foto GESI Van Beau Ramaekers wordt verwacht dat zij de Limburgse eer hoog houdt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium