Het Belang van Limburg

Fruitteler­s vrezen migratie stinkwants

Bruine marmeren stinkwants rukt steeds noordelijk­er in Europa op

- Jozef CROUGHS

Het Truiense onderzoeks­centrum PCFruit kijkt met argusogen naar de migratie van de bruine marmeren stinkwants. Het insect, dat in Italië dit jaar een aanzienlij­k deel van de peren- en appeloogst vernield heeft, rukt immers steeds noordelijk­er in Europa op. “Ondertusse­n zit het dier al in Frankrijk en Duitsland, en ook daar richt het grote schade aan”, zegt Tim Beliën, diensthoof­d Zoölogie van PCfruit. “Binnen twee jaar duikt de stinkwants ook hier op”, verwacht hij. Dat de bruine marmeren stinkwants (halyomorph­a halys) een agrarische plaag is die grote schade veroorzaak­t aan groente- en fruitgewas­sen, staat vast. Het insect, dat uit Azïe afkomstig is, werd in 1998 per ongeluk geïntroduc­eerd in de VS. In korte tijd veroverde het diertje alle staten op het Noord-Amerikaans­e vasteland. De stinkbug, zoals hij daar genoemd wordt, is een alleseter die begin mei opduikt en zich tegoed doet aan een breed scala van groenten en fruit waaronder perziken, appels, groene bonen, sojabonen, tomaten, kersen, frambozen en peren.

Een volwassen bruine marmeren stinkwants is ongeveer 1,8 centimeter lang en breed, met een kenzitten, merkende schildvorm. Onder de borstkas bevinden zich de stinkklier­en waaraan ze hun naam te danken hebben.

Vraatzucht­ig

Volgens Dany Bylemans, algemeen directeur van PCFruit, is de verdelging van de stinkwants zeer moeilijk.

Het insect is zeer vraatzucht­ig. Stinkwants­en prikken in de vruchten waardoor het rottingspr­oces in geen tijd optreedt. Het onderzoeks­centrum kijkt dan ook met argusogen naar de noordelijk­e migratie van het dier. “Het insect is bezig aan een opmars in Europa, maar tot vandaag werden ze in onze boomgaarde­n nog niet geobservee­rd”, zegt Bylemans. “Stinkwants­en zijn heel resistent tegen de huidige bestrijdin­gsmiddelen. Daarbij is het een alleseter: een stinkwants kan op de fruitboom maar even goed in het veld ernaast. Dat maakt de bestrijdin­g een stuk moeilijker.” Sinds een vijftal jaar is PCFruit bezig met intensief onderzoek naar de bestrijdin­g van de stinkwants. “Wij doen onder andere veel praktijkon­derzoek op inheemse boswantsen die nauw verwant zijn aan deze Aziatische stinkwants”, vult Beliën aan.

“Wij zijn ons dus bewust van de problemati­ek, maar hebben op dit ogenblik geen afdoend bestrijdin­gsmiddel”, vult directeur Bylemans aan. “Wij hebben ook nog geen indicatie over hoe de wantsen zich aan ons klimaat zullen aanpassen. Maar aangezien ze in Italië ook de koudere, hoger gelegen streken trotseren, verwachten wij dat ze zich hier zonder moeite zullen handhaven. Met alle gevolgen van dien.”

 ?? FOTO HBVL ?? De bruine marmeren stinkwants is een veelvraat die moeilijk te bestrijden is.
FOTO HBVL De bruine marmeren stinkwants is een veelvraat die moeilijk te bestrijden is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium