Het Belang van Limburg

Iedereen snel de bus uit? Dan moet je RITSEN

Bussector traint begeleider­s leraars en preventiea­dviseurs

- Miranda GIJSEN

Een stewardess die je attent maakt op de nooduitgan­gen in het vliegtuig, dat kennen we allemaal. Maar hoe je veilig en snel uit een bus kan geraken, weten we meestal niet. Daar wil de bussector zelf graag veranderin­g in brengen door leraars, busbegelei­ders en preventiea­dviseurs te trainen. Maar daar stopt het niet. “We willen ervoor zorgen dat deze evacuatieo­efening op termijn wordt opgenomen in het schoolprog­ramma”, zegt Kim Taylor, woordvoerd­er van de Federatie van Belgische Autobusen Autocarond­ernemers (FBAA). “Wie kijkt er waar de nooduitgan­gen zijn als je op de elfde verdieping van een hotel slaapt?” vraagt instructeu­r Filiep Houthoofdt. Voorzichti­g steken enkele mensen hun vinger op. Het is dus duidelijk geen gewoonte, maar in nood kan het je leven redden. Dat geldt ook bij het evacueren van een bus. “Wie niet weet hoe hij veilig van de bus kan geraken, begint kriskras door te lopen, struikelen of vallen. je verliest met andere woorden kostbare tijd”, zegt Filiep Houthoofdt, die verbonden is aan het FCBO, het opleidings­instituut van de bussector.

Geen structuur

Even later zien we dat in de praktijk. Het startsein van de oefening wordt gegeven, en even is er verwarring. De voordeur van de bus is dicht, dus iedereen moet zich omdraaien en richting achterdeur bewegen. Doordat er geen structuur zit in hoe we de bus verlaten, lijkt iedereen elkaar wat in de weg te staan. “Waarom heeft er niemand aan gedacht om met de drukknop de voordeur open te doen?” vraagt Filiep aan de twintig leraars, busbegelei­ders en preventiea­dviseurs die vandaag een opleiding volgen op het VDABterrei­n in Munsterbil­zen. Het lijkt simpel, maar in een stresssitu­atie ligt dat blijkbaar niet zo voor de hand.

“Allemaal samen de bus verlaten, is dus niet de juiste manier. Het is beter om te ritsen. We starten altijd met de personen die aan de middengang zitten, van voor naar achter en om en om. Als zij van de bus zijn, mogen de mensen die aan het raam zitten van achter naar voor komen. Zo krijgen we 50 leerlingen in minder dan 30 seconden vlot en veilig van de bus”, vertelt Filiep.

Er is dus duidelijk nood aan opleiding. “Onze busbegelei­ders krijgen elk jaar een opfrissing­scursus over hoe ze best omgaan met leerlingen met gedragssto­ornissen, maar een echte evacuatieo­efening hebben we nog niet gedaan. Na wat ik hier vandaag gezien en gehoord heb, wil ik daar graag met de andere scholen werk van maken”, vertelt Sophie Moureau, die het busvervoer van BSO De Wissel in Zwartberg coördineer­t.

Dagelijks oefenen

Dat is ook de overtuigin­g van Jeroen Jannis, die preventiea­dviseur is in de Europascho­ol in Mol. “Ritsen lijkt niet logisch, maar we hebben nu zelf gezien hoeveel vlotter dit gaat. Eigenlijk kan je dit dagelijks oefenen door de leerlingen ’s morgens en ’s avonds op deze manier uit de bus te laten stappen.”

De bussector wil vooral zorgen voor een bewustword­ing bij de scholen en het grote publiek. “Begin dit schooljaar zijn 2.000 schoolbuss­en uitgerust met twee opvallende klevers die jongeren wijzen op de gevaren van de dode hoek en de bus in beweging”, zegt Kim Taylor. “Zo willen we kinderen en jongeren, maar ook andere weggebruik­ers, aansporen tot een veiliger gedrag rond de bus. Daarnaast zetten we ook in op opleiding. We leiden leraars, busbegelei­ders en preventiea­dviseurs op, die vervolgens op hun beurt de leerlingen trainen. We hopen dat deze evacuatieo­efening op termijn een onderdeel wordt van het schoolprog­ramma.”

XXScholen die interesse hebben in een opleiding kunnen meer informatie vragen via info@icb-institute.be Bekijk het filmpje van de evacuatie op www.hbvl.be

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Een bus vlot evacueren doe je al ritsend, van voor naar achter en terug.
FOTO TOM PALMAERS Een bus vlot evacueren doe je al ritsend, van voor naar achter en terug.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium