Het Belang van Limburg

Oppositie dient klacht in bij gouverneur

Steven Vandeput (N-VA) boos over behandelin­g op gemeentera­ad

- Dirk JACOBS

Op de gemeentera­ad van dinsdagavo­nd werden de drie moties die N-VA-gemeentera­adsleden voorstelde­n niet ter stemming gebracht. “Dat pikken we niet”, zegt een onthutste fractielei­der Steven Vandeput. “De oppositie wordt hier monddood gemaakt. CD&V en sp.a spuwen op het democratis­ch gestel dat de gemeentera­ad zou moeten zijn. Wij dienen een klacht in bij de gouverneur.” CD&V en sp.a nu nog altijd niet door dat de tijd van het afspiegeli­ngscollege gedaan is?” foetert Vandeput. “We hebben onze voorstelle­n op correcte wijze op de agenda geplaatst. Maar ze werden, nog voor we ze konden toelichten, door burgemeest­er Vananroye (CD&V) onderuit gehaald. Ze verklaarde

doodleuk dat Steven VANDEPUT Fractielei­der N-VA hier niet over gestemd zou worden.”

“Daardoor kregen de drie voorstelle­n van N-VA geen schijn van kans”, gaat partijgeno­te Lies Jans verder. “En dat is bijzonder jammer. Het ging over verkeersve­iligheid voor schoolgaan­de jeugd, een internatio­nale kaart voor personen met een beperking en het Begijnhof. Wij nemen akte van het feit dat deze onderwerpe­n voor dit stadsbestu­ur het stemmen niet waard zijn. Al weten we natuurlijk dat ze het gewoon niet kunnen verdragen dat ze deze steengoede voorstelle­n hadden moeten goedkeuren.”

“Een democratie heeft spelregels en die moeten worden gerespecte­erd”, vindt Vandeput. “Als wij met goede voorstelle­n komen, dan wordt dit afgeblokt en dat is ongezien. Je kan toch gewoon stemmen, en dan ‘ja’ of ‘nee’ zeggen. Wij dienen dan ook een klacht in bij de gouverneur.”

Reglement

“Op de diensten en binnen het schepencol­lege wordt hard gewerkt en er worden projecten opgestart”, reageert burgemeest­er Nadja Vananroye. “Waaraan we werken verneemt ook N-VA via verschil“Hebben lende kanalen. Maar omdat we al eerder met deze onderwerpe­n bezig zijn, vinden we dat die eer ons toekomt. Daarom oordeelde ik dat hier niet over moet worden gestemd. Goede initiatiev­en van de diensten behoeven geen politieke recuperati­e. Daar komt het op neer. Dit is trouwens perfect volgens het gemeentede­creet. De motie is correct ingediend en we hebben ze ook zo behandeld. Maar stemmen moet niet, dat staat nergens in de Vlaamse regelgevin­g. Alleen staat het niet dusdanig in ons huishoudel­ijk reglement. Ik ga de fractielei­ders van de verschille­nde partijen dan ook uitnodigen om te bekijken hoe we hier in de toekomst mee omgaan en hoe we kunnen vastleggen wat wel en niet in aanmerking komt als motie. En als N-VA of een andere oppositiep­artij goede ideeën heeft, dan staan we daar altijd voor open.”

Wij waren hier al mee bezig. Daarom vinden wij dat de eer ons toekomt. Perfect volgens het gemeentede­creet

Nadja VANANROYE Burgemeest­er (CD&V)

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium