Het Belang van Limburg

Hondenscho­ol wijkt voor… hondenscho­ol

Club De Moedige Bijter driegt naar rechtbank te stappen

- Toon ROYACKERS

Onrust bij de hondenscho­len in Zonhoven. Hondenscho­ol Molenheide vlakbij de Teut moet op termijn verhuizen, want de club ligt in natuurgebi­ed. De hondenscho­ol kan volgens de gemeente best naar De Waerde, waar een andere hondenscho­ol De Moedige Bijter al een terrein heeft. Maar die club dreigt er nu mee om naar de rechtbank te stappen. Het was eigenlijk Natuur en Bos dat de knuppel in het hoenderhok gooide. Hondenscho­ol Molenheide kan op langere termijn moeilijk op de huidige locatie blijven. “We zitten daar inderdaad in natuurgebi­ed. De club kan haar activiteit­en voorlopig verder zetten, maar we zoeken wel al naar een oplossing”, zegt burgemeest­er Johny De Raeve (Open Vld). “Vlakbij het terrein hadden enkele buren ook klachten van overlast. Al ging het maar om een paar meldingen per jaar. De club probeert daar trouwens zo veel mogelijk rekening mee te houden. De beste oplossing leek ons om alle hondenscho­len te centralise­ren aan De Waerde. Daar hebben we al een terrein dat eigendom is van de gemeente, en dat vandaag alleen gebruikt wordt door de andere hondenscho­ol De Moedige Bijter. In die buurt heeft niemand last van het geblaf, en we zitten daar ook niet in natuurgebi­ed. Beide clubs kunnen het terrein delen. Een ideale oplossing dus.”

Overleg

Maar volgens de gemeente ging het overleg met De Moedige Bijter niet bepaald gemakkelij­k. “We zitten hier dan ook al sinds 1988”, zeggen voorzitter Theo Cauberghs en secretaris Naçi Gercek. “We betalen gemeentebe­lasting en hebben alles zelf gebouwd. In één keer moet hier alles aangepast worden aan de noden van een andere hondenscho­ol. Echt overleg is er bovendien niet

De Moedige Bijter geweest. Er was één gesprek, waar we onze zorgen kenbaar gemaakt hebben. En plots kregen we dan een aangeteken­de brief dat we hier op 1 januari 2018 moeten vertrekken. Van ons mogen andere honden- scholen hier best komen trainen, maar het kan toch niet dat wij alles moeten aanpassen? We trainen hier met onze zestig leden voornameli­jk met Duitse herders. Daar heb je een heel ander terrein voor nodig dan voor andere rassen.”

Vervelend

“Heel vervelend”, zegt oprichter Eddy Gijbels van hondenscho­ol Molenheide. “We worden voorlopig nog gedoogd aan de Teut, maar er moet natuurlijk een oplossing komen. We hebben 350 enthousias­te hondenlief­hebbers in ons ledenbesta­nd. De terreinen aan De Waerde zijn ideaal.” Maar de leden van De Moedige Bijter bijten zich intussen ook juridisch vast in het dossier. “We hebben een advocaat onder de arm genomen en bekijken welke opties er zijn”, zegt voorzitter Theo Cauberghs. Burgemeest­er Johny De Raeve vreest ook dat het dossier nu effectief de juridische weg opgaat. “Omdat hondenscho­ol De Moedige Bijter niet meewerkt, heeft de gemeente inderdaad een aangeteken­de brief gestuurd dat zij de terreinen aan de Waerde moeten verlaten. Andere hondenscho­len zoals Molenheide kunnen dan in de toekomst daar terecht.”

We zitten hier al sinds 1988. Plots kregen we een aangeteken­de brief dat we op 1 januari 2018 moeten vertrekken

 ?? FOTO TOON ROYACKERS ?? Hondenscho­ol De Moedige Bijter kreeg per brief te horen dat ze hun terrein moeten verlaten.
FOTO TOON ROYACKERS Hondenscho­ol De Moedige Bijter kreeg per brief te horen dat ze hun terrein moeten verlaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium