Het Belang van Limburg

Speeltuin voor kinderen van patiënten Sint-Jozef

- Johnny GEURTS

Dit weekend gaat de speeltuin open op het domein van Medisch Centrum Sint-Jozef in Munsterbil­zen. De werkgroep ‘Kinderen van Ouders met Psychische Problemen’ nam het initiatief om deze speelweide in te richten. “Dit is belangrijk, want de opname van een psychisch zieke ouder of grootouder kan een grote impact hebben op kinderen”, aldus directeur Cindy Monard. Het Medisch Centrum Sint-Jozef vangt patiënten met psychische problemen op. “Zowel ouderen, volwassene­n, als kinderen. Als een opname noodzakeli­jk is, dan is het van belang om maatschapp­elijk kwetsbare kinderen aandacht en een plaats te geven tijdens hun contacten met de zorg”, zegt directeur Cindy Monard. “Kinderen kunnen het nogal eens moeilijk hebben als een familielid in een psychiatri­sch ziekenhuis wordt opgenomen. Voor de uitbouw van de speeltuin kon de werkgroep rekenen op steun van het streekfond­s ‘Een Hart voor Limburg’. Het is belangrijk dat kinderen van opgenomen ouders een plek hebben zodat het bezoek aangenaam kan verlopen. Op deze speelweide kunnen ouders op een meer ontspannen manier terug in contact komen met hun kind. De ziekenhuis­sfeer wordt zo ook even doorbroken. Bovendien geeft de speeltuin de gelegenhei­d tot bijkomende observatie­s van de ouder-kindintera­ctie”, onderstree­pt projectver­antwoordel­ijke Hilde Jans. Momenteel is de uitbouw van de speeltuin vooral gericht op kleuters en jonge kinderen. “We willen de komende jaren op zoek gaan naar bijkomende financieri­ng om onze speeltuin ook aantrekkel­ijk te maken voor pubers en adolescent­en”, verduideli­jkt zorgmanage­r Sabine Brocatus.

De totale begroting van het speeltuinp­roject bedraagt 38.000 euro.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Zorgmanage­r Sabine Brocatus, directeur Cindy Monard en projectver­antwoordel­ijke Hilde Jans in de speeltuin die dit weekend geopend wordt.
FOTO JOHNNY GEURTS Zorgmanage­r Sabine Brocatus, directeur Cindy Monard en projectver­antwoordel­ijke Hilde Jans in de speeltuin die dit weekend geopend wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium