Het Belang van Limburg

“Eén week dakloos en je wordt tureluut”

Axel Daeseleire wil kijker uitdagen door vijf daklozen 10.000 euro te geven in ‘Project Axel’

- Tom DE LEUR

Axel Daeseleire (48) daagt ons uit: één week zonder dak boven je hoofd en je bent rijp voor de sloop. In ‘Project Axel’ biedt hij vijf daklozen een uitweg uit hun uitzichtlo­ze situatie. Waarom? “Omdat ik ook niets kan doen. En dan gebeurt er niets.” Een beetje Sinterklaa­s spelen door vijf daklozen elk tienduizen­d euro te geven: Axel Daeseleire kan zich behoorlijk opwinden over de verkeerde indruk die je van ‘Project Axel’ kunt krijgen. Ja, die vijf daklozen krijgen een bankkaart die toegang geeft tot een rekening met tienduizen­d euro. Maar ze kunnen dat geld niet zomaar afhalen, de vijf staan onder budgetbege­leiding en krijgen wekelijks een bedrag. Bovendien is dat geld maar een deel van het verhaal: de daklozen worden een jaar gevolgd en begeleid. “Die mensen zitten in het moeras”, zegt Daeseleire. “Wij bieden een tak om hen daar uit te trekken. Ze moeten het wel zelf doen, wat niet altijd lukt. Afspraken nakomen blijkt voor hen heel moeilijk. Een lichte anarchie zit bij hen ingebakken, koppigheid ook. Maar dat wijst ook op karakter. Want het zijn wel overlevers. Doe het maar: dakloos zijn. Ik geef elke normale, gezonde mens een week. En je bent tureluurs.”

Voorbeeld van vader

Dé vraag is natuurlijk of je met die vijf kwetsbare mensen wel televisie moet maken. “Ik kan niets doen, dat is waar. Dan gebeurt er ook niets. Televisie biedt een venster op een wereld die we niet kennen, die we niet willen kennen. We zien daklozen heel snel als mislukkeli­ngen. Een grote gangster krijgt meer respect dan een kleine dakloze, want aan dakloos zijn is niets heroïsch. We lijken ook te vergeten dat je daar niet voor kiest. Er zijn daklozen die ervoor kiezen dakloos te blijven, maar niemand kiest ervoor om het te worden. Je hebt er die opgroeien in armoede, die thuis niet gewenst zijn, die plots ontredderd zijn door de dood van hun partner. Mijn vader was advocaat en had alle soorten van mensen die bij hem op bezoek kwamen. De dronken loodgieter die in een scheiding zat. Ik lachte daar wel eens mee, tot mijn vader zei: jij ziet een dronkenlap, ik zie een man die zwaar in de knoop zit omdat zijn vrouw weg is. Dat zijn niet altijd mensen die iets gedaan hebben, soms is hen gewoon iets overkomen.”

Axel Daeseleire hoopt dat ‘Project Axel’ duidelijk maakt dat dakloos zijn hard is. En dat wij mild moeten zijn: “Ik heb in de les economie geleerd dat economie rond behoeften draait. Eten, drinken, slapen. Maar ook: sociaal contact. Dat zijn deze mensen vaak helemaal kwijt. Stel je dat voor: geen vrienden, niets. En je nergens veilig voelen. En dat in een consumptie­maatschapp­ij die ons de hele tijd van alles opdringt. Toch iets om over na te denken.”

‘Project Axel’, VIER 20.35 uur.

Een grote gangster krijgt meer respect dan een kleine dakloze, want aan dakloos zijn is niets heroïsch Axel DAESELEIRE

presentato­r

X

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium