Het Belang van Limburg

Fats Domino: de enige echte king of rock-’n-roll

- Willy DE BUCK

Marc-Marie Huijbregts even uitgekraai­d AMSTERDAM -

Marc-Marie Huijbregts is even het zwijgen opgelegd. De Nederlands­e cabaretier, die geregeld aanschuift in

'De Slimste

Mens', heeft voor het eerst in

16 jaar zijn theatervoo­rstelling moeten afzeggen omdat hij zonder stem zit. Van zijn kenmerkend­e hoge stem is even niks te horen. “Het is me nog nooit overkomen, maar het gaat echt niet. Mijn stem heeft het begeven”, twitterde hij. Huijbregts hoopt door volledig te zwijgen dat z'n stem snel terugkomt.(tove)

Hij was in 2005 al eens dood verklaard, maar nu is hij echt naar zijn eeuwige ‘Blueberry Hill’: gisteren is rocklegend­e Fats Domino thuis op zijn 89ste overleden, omringd door zijn familie. Voor miljoenen muzieklief­hebbers is hij – en niet Elvis Presley – de enige echte king of rock-’n-roll. Hij stierf waar hij geboren is: in een bescheiden buurt in New Orleans.

HASSELT -

“Uw huis staat in overstromi­ngsgebied. Gelieve onmiddelli­jk te evacueren.” De toen 77-jarige Fats Domino hoorde dat bericht wel op de radio, maar bleef eind augustus 2005 koppig in zijn villa in New Orleans toen orkaan Katrina zijn richting uitraasde. Drie dagen was de stad in rouw omdat verteld werd dat hij de orkaan niet overleefd had, maar op 1 september stond hij daar weer springleve­nd. Zonder zijn hele hebben en houden, want dat was door het kolkende water meegesleur­d. President George Bush kwam hem persoonlij­k een nieuwe National Medal of Arts overhandig­en omdat het exemplaar dat hij van Bill Clinton gekregen had, zoek was. New Orleans: je moest een revolver tegen Fats Domino’s hoofd zetten om hem er weg te halen. En gisteren is de iconische pianist daar dan ook op 89-jarige leeftijd overleden. Dat liet zijn familie weten. Volgens zijn dochter was hij omringd door zijn familie en geliefden toen hij zijn laatste adem uitblies.

De carrière van Fats Domino startte toen een producer van Imperial Records hem in 1949 aan het werk zag in The Hideaway Bar. Er kwam een plaatje van – ‘The Fat Man’. Het werd het eerste rocknummer waar meer dan een miljoen stuks van verkocht werden.

Bobby Setter

Van de blues en de rock ging het met ‘Blueberry Hill’ naar de pop: het begrip swamp pop werd speciaal voor hem uitgevonde­n. Door zijn stemgeluid dat je uit de duizend herkent. Zelf vond Domino zijn stem niet zo bijzonder. “Ik weet niet of ik kan zingen. Maar de mensen denken van wel. Dat is al wat telt”, zei hij. ‘Ain’t that a Shame’, ‘I’m Walking’ en ‘There Goes my Heart again’: hij verkocht meer dan 45 miljoen platen en was in volle rassensche­iding een van de eerste zwarten die scoorde bij een blank publiek. Ook de Vlaamse orkestleid­er Bobby Setter kende hem. Meer dan 40 jaar waren ze bevriend. “Fats was een supermens. Hij is de meest charmante, nederige en goedlachse man die ik ooit ontmoette”, zei Setter toen hij het nieuws gisteren vernam.

 ?? Foto AFP ?? Rocklegend­e Fats Domino overleed thuis op zijn 89ste.
Foto AFP Rocklegend­e Fats Domino overleed thuis op zijn 89ste.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium