Het Belang van Limburg

MAIL UW REACTIES NAAR BRIEVEN@HBVL.BE

-

Anderlecht

Willy VOS Verplicht te slapen tijdens het werk! De vakbonden zouden voor één keer onmiddelli­jk akkoord gaan met de werkgever. Voor de spelers van Anderlecht is dit echter de realiteit. Na zo’n anderhalf uur trainen hebben deze duurbetaal­de vedetten nood aan een powernap, aldus trainer Vanhaezebr­ouck. Profvoetba­ller is toch een mooi beroep, nietwaar?

Wifi op treinen

Jos DIGNEFFE, Hasselt Terwijl het een van de toppriorit­eiten van Jo Cornu was, maakt de nieuwe CEO van de NMBS meteen komaf met de plannen om de treinen uit te rusten met wifi.

Waar zijn de met zoveel poeha uit de privé binnengeha­alde commerciël­e ‘boys and girls’ nu om de CEO gedeelteli­jk op andere gedachten te brengen? Wat bijvoorbee­ld gedacht van, zoals in het vliegwezen, betalende wifi in bepaalde rijtuigen? Zo zal de reiziger meteen al een beetje beter begrijpen en voelen in zijn portemonne­e wat geprivatis­eerde spoorwegen voor hem zullen betekenen.

Schoolgebo­uwen

Yves Vannijlen, Provinciaa­l Secretaris ACOD Onderwijs Limburg “De overheid subsidieer­t ons voor 60 tot 70 procent. De rest moeten we zelf bijeenrape­n”, zegt Lieven Boeve topman van het katholiek onderwijs. “Het Gemeenscha­psonderwij­s (GO!) krijgt de volle 100 procent. Zij kunnen sneller investeren in infrastruc­tuur en dus meer leerlingen een stoeltje geven.” Sta me toe een les in eenvoudige begrippen te geven voor dhr. Boeve. Wat is het verschil tussen financiere­n en subsidiëre­n, als we het over schoolgebo­uwen hebben? De overheid financiert de schoolgebo­uwen van het Gemeenscha­psonderwij­s aan 100 procent en wordt ook eigenaar van die gebouwen. Dit betekent dat ook op termijn de waarde van de gebouwen aan de gemeenscha­p ten goede komt. De overheid subsidieer­t de schoolbest­uren van de netten (katholiek, steden en gemeenten, enz.) voor 70 procent, maar het zijn de schoolbest­uren die eigenaar worden. De overheid m.a.w. de gemeenscha­p - heeft op het einde van de rit niets meer, het schoolbest­uur daarentege­n verwerft de volle eigendom. De vraag moet echter zijn of het wel billijk is dat de overheid substantie­el meebetaalt voor schoolgebo­uwen waarop zij op het einde van de rit geen aanspraak kan maken. Misschien is in deze context 70 procent nog een te grote bijdrage.

Digitale radio

Johan VAN DE VORST Ik ben reeds enkele jaren fan van digitale radio en heb er indertijd dan ook redelijk snel eentje gekocht. Die kostte me enkele honderden euro’st maar het was de moeite waard aangezien dit een helder luisterple­zier opleverde. Tot 17 oktober 2017, de overgang van de DAB naar DAB+. Sindsdien komt er geen geluid meer uit. Ik heb alles geprobeerd, op internet gezocht maar er is geen mogelijkhe­id om het toestel aan te passen. Dit noemen ze dan een verbeterin­g. Gevolg: ik zit weer noodgedwon­gen op de FM-band.

Pensioenen

S.C., Houthalen Gwendolyn Rutten (Open Vld) wil het belastingv­oordeel van huisvrouwe­n afpakken. Ik ben een jong gepensione­erde mijnwerker met een gezinspens­ioen. Als mijn vrouw werkt, verdient ze 12.00 euro maar dan nemen ze 700 euro van mijn pensioen af. Blijft er nog 500 euro over.

Trek er nog de onkosten af voor vervoer, ziekenfond­sbijdrage, enz. en er blijft zo goed als niets over. Ze betaalt ook nog belastinge­n op die inkomsten. Ik heb nog een kind dat studeert en ze nemen ook nog mijn verhoogde kinderbijs­lag af. Als mijn vrouw werkt, hebben we een verlies van ongeveer 3.500 euro per jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium