Het Belang van Limburg

SNAPCHATTE­R ZET BRUSSEL IN REP EN ROER

Opnieuw zware rellen 31 jongeren opgepakt Roep om harde aanpak

- Cedric LAGAST/Dirk COOSEMANS/Robin DE BECKER Vargasss92. FOTO HBVL

BRUSSEL - Voor de tweede keer in vier dagen tijd hebben jongeren zware vernieling­en aangericht in de Brusselse binnenstad. Ramen en auto’s moesten eraan geloven, en winkels werden geplunderd. Opvallend: de jongeren, dit keer bijeen geroepen door een Franse internethe­ld, zijn piepjong. Uit de beelden blijkt dat de meesten tussen elf en zestien jaar zijn. Voor minister Jan Jambon (N-VA) is de maat vol: “We moeten streng optreden.” De Franse internetse­nsatie Vargass92 filmde gisteren zelf het moment waarop het allemaal fout liep. Om 16 uur was hij op het Muntplein in het hart van Brussel opgedaagd, samen met drie vrienden met wie hij vanuit Frankrijk met de auto hierheen was gereden. De Fransman ging op een verhoog staan, in het midden van het plein, waar de stadsdiens­ten bezig zijn met de opbouw van de ijspiste. Met zijn gsm filmde hij het publiek dat was samengestr­oomd: honderden, allicht 500 tieners. Die wilden maar al te graag een selfie nemen met hun idool. “De jongsten waren amper elf of twaalf, de oudsten hoogstens 16 jaar”, aldus getuigen.

Vervolgens liep het fout. Op de beelden is te zien hoe enkele agenten een cordon rond de jongeman probeerden te vormen. Ook zijn vrienden poogden het publiek op afstand te houden. Maar plots braken enkelen door, en stormden ze op Vargasss92 af.

Publiek is opgehitst

“Er was wel degelijk politie op het

Muntplein aanwezig”, zegt commissari­s Olivier Slosse. Maar de agenten werden verrast door de meute. “Dit was niet aangekondi­gd, of aangevraag­d. Zo’n samenschol­ing zien we wel vaker, en dan proberen we een inschattin­g te maken: laten we dit doorgaan, of niet? Nu hebben we die kans niet eens gekregen. Onze agenten zijn meteen vijandig bejegend. Door die Fransman, maar ook door het publiek.”

Zijn komst had Vargasss92 dinsdagavo­nd zelf aangekondi­gd aan zijn bijna 1 miljoen volgers op Snapchat. Hij had het daarbij ook over de politie. “Ik kom naar België om jullie, mijn familie, een plezier te doen. Maar ik ben erg nerveus. Ik ben niet bang voor jullie, maar voor de politie… Begin niet te lopen, want ze zullen me meteen evacueren. Ik wil een middag zonder problemen. Alsjeblief­t: als het uit de hand loopt, zullen de kosten voor mij zijn.”

Nadat de Fransman door de politie was afgevoerd, begonnen de vernieling­en. De zeven ramen van de Nederlands­talige bibliothee­k Muntpunt werden met stenen en hamers stuk geslagen. Directeur Roel Leemans kon maar net op tijd de deuren sluiten. De relschoppe­rs gebruikten daarna verkeersbo­rden om auto’s te beschadige­n. Elke ruit moest sneuvelen. “Ze roofden mijn hele bestelwage­n leeg”, zegt een arbeider die aan de ijspiste werkte. “Eten, drinken, de oplader van mijn gsm...” Net als zaterdag werden winkels geplunderd. “Plots stond er een groep van dertig jongeren voor mijn zaak. Ik hoorde een luide knal, en toen ik mij omdraaide, zag ik hoe ze mijn etalages leeghaalde­n”, zegt Abdelhak Lamkhatri van kledingwin­kel Gasoil.

Strategisc­h teruggetro­kken

Op internet doken daarna beelden op van de politie die achteruit deinsde voor de meute. Volgens Slosse was dat een strategisc­he keuze. “De politie heeft zich aanvankeli­jk teruggetro­kken, om zich beter te kunnen organisere­n. Vervolgens hebben we de jongeren bijeen gedreven en de relschopbe­urt pers één voor één opgepakt.” Het waterkanon kwam ter plaatse, maar moest niet worden ingezet. Er werden 31 mensen opgepakt, onder wie de Franse ster. Er zouden heel wat minderjari­gen onder de relschoppe­rs zitten. De hele nacht lang bekeek de politie camerabeel­den, om te beslissen wie van hen zal worden aangeklaag­d. “Ze komen uit de verschille­nde Brusselse gemeenten, en ook Vlaams-Brabant”, merkte de Brusselse burgemeest­er Philippe Close (PS) op.

“We moeten ons afvragen wat er aan de hand is als we op vier dagen tijd twee keer dergelijke rellen zien”, reageert minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA). Hij kondigt aan dat de federale politie versterkin­g stuurt. “We moeten streng straffen en de mensen tot de orde roepen, want dit kunnen we niet tolereren.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Er zaten heel wat minderjari­gen onder de relschoppe­rs, de meesten tussen elf en zestien jaar.
FOTO PHOTO NEWS Er zaten heel wat minderjari­gen onder de relschoppe­rs, de meesten tussen elf en zestien jaar.
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ramen en auto’s moesten eraan geloven, en winkels werden geplunderd.
FOTO PHOTO NEWS Ramen en auto’s moesten eraan geloven, en winkels werden geplunderd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium