Het Belang van Limburg

Betwisting over onkosten kost Karel Pinxten topjob bij Europese Rekenkamer

-

STRAATSBUR­G - Het Europees Parlement heeft gisteren in Straatsbur­g met 310 tegen 284 stemmen een negatief advies uitgebrach­t over de kandidatuu­r van Karel Pinxten voor een derde ambtstermi­jn als lid van de Europese Rekenkamer. Dat de Raad van de Europese Unie (de ministers van alle lidstaten) het advies naast zich neerlegt en toch de voordracht bevestigt, is niet uitgeslote­n. Het deed dat eerder met door het Parlement afgewezen kandidaten. Maar de stemming is voor Pinxten een streep door de rekening.

Vorige maand stemde de begrotings­controleco­mmissie van het Europees Parlement al tegen de derde termijn voor Pinxten. Daarbij speelde dat er bij de Europese antifraude­dienst Olaf een – nog steeds niet afgesloten – onderzoek tegen hem liep. “Pinxten geniet een reputatie van grote competenti­e binnen de Rekenkamer. Maar het Olaf-onderzoek heeft tegen hem gespeeld, is tegen hem uitgespeel­d”, vindt Europarlem­entslid Ivo Belet (EVP).

Karel Pinxten zelf wilde gisteren geen commentaar geven (hij was ook niet in Straatsbur­g). Voor de commissie Begrotings­controle had hij het in oktober met betrekking tot het lopende onderzoek over een “interne aangelegen­heid”. De betwisting zou gaan over onkosten, aangereken­d door de chauffeur van de dienstwage­n, volgens een regeling die intussen gewijzigd werd. In oktober zegde Pinxten toe dat hij zou aftreden als Olaf – dat eind vorig jaar anoniem melding kreeg van de beschuldig­ing – zou vaststelle­n dat hij fouten beging. Pinxten hoorde overigens pas een maand geleden dat er een Olaf-onderzoek liep. Hij is evenmin ondervraag­d. Een jaar geleden zorgden de geruchten er (“niet toevallig”, aldus een goede bron) voor dat niet frontrunne­r Pinxten maar de Duitse christende­mocraat Klaus-Heiner Lehne nipt voorzitter van de Europese auditeursk­amer werd. Dezelfde geruchten (en spanningen met Lehne) speelden zeker ook een rol bij de afloop van de geheime stemlende ming. Duitse EVP-leden stemden tegen Pinxten, bevestigt Europarlem­entslid Bart Staes (Groen), die zich ook verbaast over de “opval- traagheid” van het Olafonderz­oek.

De 65-jarige Pinxten – voormalig defensie- en landbouwmi­nister en gewezen burgemeest­er van Overpelt – zit sinds 2006 in de Rekenkamer. Nu was hij kandidaat voor een derde ambtstermi­jn van zes jaar, hoewel een resolutie van het Europees Parlement uit 2014 een beperking tot twee mandaten wil. Maar ook die resolutie bindt de regeringen niet, zoals de Belgische regering liet merken toen ze Pinxten opnieuw voordroeg. Het is nu aan de regering om te beslissen of ze bij die voordracht blijft of alsnog een andere kandidaat voor de Belgische post in de Rekenkamer zoekt.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Karel Pinxten.
FOTO TOM PALMAERS Karel Pinxten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium