Het Belang van Limburg

Pas vandaag toelichtin­g over topoverleg begijnhof

- Jan BEX

HASSELT - Tot gisteravon­d laat was er op een geheime plek topoverleg over het Hasseltse begijnhof. De Vlaamse Bouwmeeste­r had burgemeest­er, rector en gedeputeer­de uitgenodig­d. Uitkomst: “Vandaag donderdag communicee­rt de Bouwmeeste­r in naam van de drie partijen.” Twee visies lagen gisteren op tafel. Een klassieke benadering, die van UHasselt en de stad Hasselt, tegenover een “meer ambitieuze invulling” door architecte­n en de provincie.

UHasselt en stad

UHasselt en stad Hasselt zetten het dringend te restaurere­n erfgoed centraal. Daarbij moet de hele site, inclusief tuin, in publieke handen blijven in een beter ontsloten geheel, met doorsteekj­es en een opengelegd­e Demer. Stad en universite­it willen geen nieuwbouw op die toch al niet te grote plek van rust midden in het centrum. Een visie die alle 180 Hasseltse sociocultu­rele vereniging­en en ook vele Hasselaren steunen. UHasselt, de enige kandidaatk­oper, wil eigenaar én bouwheer worden om dan met 3,75 miljoen euro extra aan het restaurere­n te gaan. De universite­it wil in begijnhofh­uisjes en poortgebou­w een deel van de architectu­uropleidin­g alsook logies voor gastprofes­soren onderbreng­en. De stad steunt de universite­it daarin. “Met die 1,5 miljoen euro van de koopsom kan de tuin een opwaarderi­ng krijgen”, liet rector De Schepper al eerder verstaan.

Provincie en architecte­n

En dan is er de “meer ambitieuze” visie van gedeputeer­de Igor Philtjens (Open Vld) en van architecte­n, zoals ook de Bouwmeeste­r er een is. Een werkgroep, samengeste­ld uit de drie partijen, heeft maanden geveild aan een gezamenlij­k gedragen projectdef­initie. Die voorziet “nieuwe subtiele – en in omvang beperkte – elementen”. Bemerk de vaagheid om zeker het woord nieuwbouw niet te gebruiken. Zo was er een denkpiste om ondergrond­s te gaan, maar hoe zit het dan met de archeologi­e? Ook was er een idee om het volume van de in 1944 gebombarde­erde begijnhofk­erk transparan­t te suggereren. Als verdwenen kers op een eeuwenoude taart. “Als iedereen al zou weten hoe het er moet uitzien, dan is een open oproep via de Vlaamse Bouwmeeste­r overbodig en heb je gewoon een binnenhuis­architect en een aannemer nodig”, suste Bouwmeeste­r Leo Van Broeck in oktober in een mail. Daarin verklaarde hij ook blij te zijn met een bemiddelin­gsvergader­ing “voor een nieuwe start”. Die “nieuwe start” was gisteravon­d.

Op de keper beschouwd liggen de visies niet heel ver uiteen. Waarover gaat dit symbooldos­sier dan nog? Over wie het pleit wint. Morgen meer duidelijkh­eid na de toelichtin­g van de Vlaamse Bouwmeeste­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium