Het Belang van Limburg

Nú een beslissing nodig over

Rapport Elia: “Regering moet gesprekken met Europa starten over steunmecha­nisme”

- Liliana CASAGRANDE

De kernuitsta­p tegen 2025 blijft haalbaar, maar dan moet de huidige regering wel meteen beslissing­en nemen en gesprekken met Europa opstarten over een steunmecha­nisme, zo blijkt uit een grondige studie van Elia, de beheerder van het hoogspanni­ngsnet. Om dat gat op te vangen hebben we volgens Elia 3,6 gigawatt (GW) aan nieuwe regelbare capaciteit nodig. In de praktijk zijn dat dan negen nieuwe gascentral­es die ons 500 miljoen euro per jaar aan steun gaan kosten. federale en regionale energiemin­isters moeten al langer een energiepac­t afsluiten waarin ze het toekomstig­e Belgische energiesys­teem uittekenen. Nu ze van Elia ook alle mogelijke cijfers in handen krijgen, kan dat misschien eindelijk opschieten.

België heeft momenteel 5,9 gigawatt (GW) aan kerncentra­les, die produceren ongeveer de helft van wat we nodig hebben aan stroom. Als die sluiten, moet er iets voor in de plaats komen. Dat kan allemaal opgevangen worden door hernieuwba­re energie, zo blijkt uit de studie van Elia. Maar als de zon niet schijnt en het niet waait, is er ook stroom nodig. Gascentral­es kan je makkelijk aan en uitzetten en zijn dus geschikt om de gaten te vullen. Maar gascentral­es zijn niet rendabel. Dus zegt Elia dat er een steunmecha­nisme moet komen. Elia begroot de subsidies op zo’n 500 miljoen euro per jaar, de bouw van 1 GW aan gascentral­e 850 miljoen euro. Die 3,6 GW die we nodig hebben, zal dus 3 miljard euro kosten. Dils-Energie van Advanced Power en Siemens heeft jaren geleden al te kennen gegeven dat ze een grote gascentral­e van 920 megawatt willen bouwen in Dilsen-Stokkem, maar zonder steun beweegt er blijkbaar niets in dit dossier.

EnergyVill­e

“Wij zijn in onze studie van eerder dit jaar ook tot de conclusie gekomen dat we zeker voor een periode van 10 à 15 jaar niet zonder gascentral­es kunnen”, zegt Pieter Lodewijks van onderzoeks­centrum EnergyVill­e. Want de opslag van hernieuwba­re energie staat momenteel nog niet op punt, dus moeten intusDe sen de gascentral­es de tekorten opvangen. “Batterijen die overdag energie opslaan die je dan ’s nachts kan gebruiken zijn nog duur en grootschal­ige opslag staat nog in zijn kinderscho­enen. Maar het is bijvoorbee­ld wel al mogelijk om gas te produceren Vlaams Parlements­lid Beenders heeft zoals bekend grote twijfels aan de nauwkeurig­heid van de gemeenteli­jke CO2-cijfers die de Vlaamse overheid bekendmaak­t via de website burgemeest­ersconvena­nt.be. Het verkeer is verantwoor­delijk voor ruim een derde van de gemeenteli­jke CO2-uitstoot. Op de website staan de rapporten voor de periode 20102015, maar toen al waren in de meeste Limburgse gemeenten de verkeerste­llingen op gewone wegen onbetrouwb­aar. Daarom zijn er voor Limburg Vlaamse gemiddelde­n genomen. “Dat geeft een vertekend beeld”, aldus Beenders. “De lokale besturen willen cijfers om te weten of hun klimaatins­panningen resultaat hebben.” Minister Schauvlieg­e komt een met zon en wind. Nu gebeurt dat ook al in proefinsta­llaties. Die wind- of zonne-energie kan opgeslagen worden als vloeibaar gas en dan bijvoorbee­ld ook gebruikt worden in die gascentral­es. Als die nieuwe technologi­e rendabel wordt, dan kunnen gascentral­es beetje uit de lucht vallen. “Dit probleem is compleet nieuw voor mij. Maar ik hoor nu ook experten zeggen dat het veel beter zou kunnen. Daarom zal ik vragen aan de bevoegde minister - Weyts dus, nvdr - of de cijfers moeten aangepast worden.” Ook parlements­lid Lydia Peeters (Open Vld) eist dat er dringend nieuwe cijfers komen. “Limburg is koploper in het onderteken­en van de burgemeest­ersconvena­nten. Het Agentschap Wegen en Verkeer zegt zelf dat de meetappara­tuur oubollig is.”

Overleg op komst

Sinds dit jaar is het Agentschap zelfs overal in Vlaanderen op de gewestwege­n gestopt met permanente metingen. Probleem dus ook in een volledig hernieuwba­ar systeem een rol spelen.”

Slecht idee

Energiespe­cialist André Jurres vindt de gascentral­es een slecht idee. “Gas is fossiele brandstof, je zit dus met CO2-uitstoot en voor de verkeersci­jfers van heel Vlaanderen en dat weet men ook bij de VITO. “Over twee weken zitten we rond de tafel met alle leverancie­rs van data om te kijken of ze voldoende betrouwbaa­r zijn. Het stopzetten van de verkeerste­llingen is een van de aandachtsp­unten”, zegt Erika Meynaerts (VITO). “We proberen met de best mogelijke data een inschattin­g te maken van de CO2-uitstoot. Als de data er niet zijn, hebben we uiteraard een probleem. We gaan dit dus ter harte nemen.” “De transportc­ijfers in de CO2-inventaris­sen gaan over het verkeer op alle wegen: snelwegen, gewestwege­n en lokale wegen. De gemeenten kunnen ervoor kiezen om de wegen waar ze geen vat op hebben, uit de convenant te laten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium