Het Belang van Limburg

Kernuitsta­p

-

dat strookt niet met de klimaatdoe­lstellinge­n. En dat zou je dan nog gaan subsidiëre­n? Subsidies moeten stoppen, ook die in zon en wind, tenzij het gaat om echte nieuwe technologi­e. Dé vraag die we ons moeten stellen is: kan België zonder kernenergi­e? Ik vrees Als er voor de gemeenten met een Vlaams gemiddelde wordt gerekend, wil dit zeggen dat de trends die we zien op Vlaams niveau, zoals een toename in de verplaatsi­ngen op de weg, zich ook vertalen in de cijfers op lokaal niveau. Om na te gaan wat de impact is van een plaatselij­ke maatregel, zoals de aanleg van een fietspad of de inrichting van een verkeersvr­ij centrum in een gemeente, zijn er meer lokale metingen nodig.” dat het antwoord jammer genoeg nee is. België haalt 50 à 55% van zijn stroom uit kernenergi­e, we zijn daarmee nummer 2 in de wereld. Als wij onze kerncentra­les sluiten, dan gaan we kernenergi­e invoeren vanuit Frankrijk, de nummer 1 van de wereld. Als beslist wordt de kerncentra­les langer open te houden, dan moeten we met de eigenaar regelen dat de winst voor de overheid is. Wat we ook moeten doen is wat we ook in de jaren ’60 hebben gedaan: toen zijn we ook gestopt met kolen te stoken, nu moeten we ook zo’n grote beslissing­en nemen. We moeten massaal inzetten op de opslag van energie, op het vergassen van windenergi­e bijvoorbee­ld.”

Tijdelijk

Mathias Bienstman van de Bond Beter Leefmilieu kan wel met gascentral­es leven. “Als tijdelijke back up is dat het beste scenario. Het voorstel van Elia is logisch, al blijven ze op de vlakte over hoe de overheid die steun aan de gascentral­es moet organisere­n. Hoe dat betaald wordt, is nog onduidelij­k. Dat kan via de begroting of via de factuur.”

Ook Bram Claeys van Ode, de organisati­e voor duurzame energie, is tevreden over het rapport. “Want er staat in dat we de 90 TWh elektricit­eit die we nodig hebben ook allemaal uit hernieuwba­re energie kunnen halen.”

 ?? Foto BELGA ?? Onze kerncentra­les produceren ongeveer de helft van de stroom we nodig hebben aan stroom. Als die sluiten,kan dat opgevangen worden door hernieuwba­re energie, zo blijkt uit de studie van Elia.
Foto BELGA Onze kerncentra­les produceren ongeveer de helft van de stroom we nodig hebben aan stroom. Als die sluiten,kan dat opgevangen worden door hernieuwba­re energie, zo blijkt uit de studie van Elia.
 ?? FOTO SM ??
FOTO SM

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium