Het Belang van Limburg

Met de voeten vooruit

-

Het gebeurt niet vaak meer, maar de N-VA sprak gisteren nog eens haar communauta­ire ambitie uit. Dat gebeurde niet door partijvoor­zitter Bart De Wever of Vlaams minister-president Geert Bourgeois, maar wel door Vlaams parlements­lid Grete Remen.

Aanleiding was de discussie in het Vlaams parlement over de Paradise Papers, de 13,4 miljoen documenten die vorige week uitlekten en een ontluister­end beeld schetsen van wereldwijd­e belastingo­ntwijking- en ontduiking via offshoreco­nstructies. Ook door bedrijven die in ons land actief zijn. Vlaams minister-president Geert Bourgeois werd daar tijdens het actuadebat over aan de tand gevoeld door Joris Vandenbrou­cke (sp.a) en Daniëlle Vanwesenbe­eck (Open Vld), die van de regeringsl­eider wilden weten hoe hij de Vlaamse bedrijven wil aanpakken die zich van de ene kant allerhande overheidss­ubsidies opstrijken, terwijl ze aan de andere kant alles eraan doen om zo weinig mogelijk belastinge­n te betalen in dit land.

Open Vld had woensdag in De Tijd gepleit voor een ethisch charter, dat de 342 miljoen euro subsidies die de Vlaamse overheid vorig jaar aan bedrijven gaf, koppelt aan een ethische code. Bedrijven die zich daar niet aan houden, mogen voor de liberalen niet langer in aanmerking komen voor overheidsg­eld. Want, zo zegt Open Vld, “hoewel er niets illegaal is aan de belastingo­ntwijkende constructi­es die sommige bedrijven opzetten, zijn ze vanuit een ethisch besef laakbaar.”

“Zo’n charter is een maat voor niets”, vond minister-president Geert Bourgeois, die naar eigen zeggen wel de publieke verontwaar­diging deelt, maar vooral verwees naar het federale, Europese en internatio­nale niveau om illegale praktijken aan te pakken.

Discussie vakkundig afgesloten met een afschuifma­noeuvre zo leek het, tot N-VA-parlements­lid Grete Remen plots het woord nam en verrassend pleitte voor een “zevende staatsherv­orming” die Vlaanderen volledige fiscale autonomie moet bezorgen. Zo wil Remen vermijden dat Vlaanderen niets anders doet dan subsidies uitdelen, terwijl het geen enkele stok achter de deur heeft om bedrijven te straffen die zich niet aan de regels houden.

Afgezien van het feit dat N-VA ook federaal de post van Financiën bezet en op Belgisch niveau perfect actie zou kunnen ondernemen, is wat Remen zei geen vreemd standpunt voor een succesvoll­e Vlaams-nationalis­tische bedrijfsle­idster. Toch deed haar tussenkoms­t heel wat wenkbrauwe­n fronsen. Niet alleen bij de oppositie, maar ook binnen haar eigen partij.

Terwijl N-VA nu al maandenlan­g verwoede pogingen doet om haar communauta­ire neigingen zo goed mogelijk te onderdrukk­en of te camouflere­n, zet Remen met haar tussenkoms­t het thema eigenhandi­g weer op de agenda. Naar eigen zeggen wil ze federaal niemand onder druk zetten. “Misschien had ik beter het woord ‘zevende’ niet uitgesprok­en en had ik best gezegd dat de zesde staatsherv­orming te complex is. Maar ik wil vooruit als bedrijfsle­ider. En dan ga je soms met de voeten vooruit.” In het voetbal zou dat een kaart opleveren, maar in de politiek heb je dit soort parlements­leden nodig. Al was het maar om af en toe de zaken scherp te stellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium