Het Belang van Limburg

“Macht is niet seksueel overdraagb­aar”

PRESIDENT MUGABE krijgt huisarrest tijdens paleisrevo­lutie in Zimbabwe

- Roger HUISMAN

HARARE - De hoogbejaar­de president van Zimbabwe, Robert Mugabe, heeft tijdens een geweldloze militaire coup huisarrest gekregen. Het leger controleer­t de belangrijk­ste strategisc­he punten in de hoofdstad Harare die een verrassend rustige indruk maakte. Pantservoe­rtuigen controleer­den de toegang tot het parlement. Volgens de legerleidi­ng ging het gisteren in Harare niet om een militaire staatsgree­p, maar was het “een noodzakeli­jke chirurgisc­he interventi­e om corrupte elementen uit de regerende partij” aan te pakken, zo vernamen we gisteren in diplomatie­ke kringen.

Met die corrupte elementen is op de eerste plaats de kliek rond First Lady Grace Mugabe (53) bedoeld, de zogenaamde G40 of ‘Generation 40’ die de macht willen overnemen van de generatie oorlogsvet­eranen die in de jaren zestig en zeventig tegen het blanke minderheid­sbewind van Ian Smith in het toenmalige Rhodesië vochten. Deze war veterans kijken met misprijzen naar de G40. Volgens het leger blijft Mugabe nog altijd staatshoof­d en opperbevel­hebber van het leger. Waarschijn­lijker is echter dat hij snel naar de uitgang zal begeleid worden.

Gucci Grace

Het rommelt al een tijdje in Zimbabwe waar de 93-jarige president Mugabe de macht niet wil afstaan, tenzij aan zijn vrouw ‘Gucci’ Grace, zo genoemd wegens haar hang naar luxe. Maandag ontsloeg Mugabe zijn vicepresid­ent Emmerson Mnangagwa (73), jarenlang een trouwe bondgenoot van Mugabe. De vicepresid­ent werd ook uit de regerende partij ZANU-PF (Zimbabwe African National Union – Patriotic Front).

‘De krokodil’ Mnangagwa heeft goede contacten met legerleide­r Constantin­o Chiwenga. Beiden vochten in de jaren zeventig samen met Mugabe tegen het blanke minderheid­sregime van Ian Smith. Chiwenga waarschuwd­e Mugabe dat het gedaan moest zijn met de zuiveringe­n binnen ZANU-PF. Hierop beschuldig­de de partij de legerleide­r van “aanzetten tot opstand”, tot verraad dus. Chiwenga had de keuze om te vluchten of terug te vechten.

Afkeer

Mnangagwa en Chiwenga zijn felle tegenstand­ers van First Lady Grace Mugabe (53), die haar man als president wil opvolgen maar volgens onbevestig­de berichten het land wel al zou ontvlucht zijn. De machtsstri­jd tussen de vicepresid­ent en Grace zwelt al maanden aan. Enkele dagen geleden escaleerde die strijd toen tijdens een partijmeet­ing Mnangagwa toegejuich­t werd en Grace op boegeroep werd onthaald. “Het verzet tegen Grace wordt heel breed gedragen en de eerste reacties zijn er van opluchting”, aldus onze diplomatie­ke bron. De meeste Zimbabwane­n hebben een afkeer van First Shopper Grace die met haar zonen regelmatig miljoenen euro’s uitgeeft in het buitenland. Eind augustus kwam ze in Zuid-Afrika in opspraak omdat ze in een hotel in Johannesbu­rg een model, die de nacht met haar twee zonen had doorgebrac­ht, tot bloedens toe had geslagen. Grace deed toen een beroep op diplomatie­ke onschendba­arheid.

Op de sociale media was er begrip voor de staatsgree­p. “Een staatsgree­p door het leger is beter dan een staatsgree­p in de slaapkamer”, zo klonk het.

Er stijgt in Zimbabwe al langer gemor op over het bewind van ‘Bob’ Mugabe, die het land met ijzeren hand bestuurt en richting economisch­e afgrond stuurt. Drie jaar geleden maakten de machtige vereniging van oorlogsvet­eranen Mugabe duidelijk dat ze Grace, de tweede vrouw van Mugabe, niet als zijn opvolger zouden erkennen. “De macht wordt niet seksueel overgedrag­en”, zei Jabulani Sibanda, die in 2014 afgezet werd als voorzitter van de Zimbabwe National Liberation War Veterans Associatio­n.

Argusogen

Volgens een vooraansta­and oppositiel­id zijn er al maanden onderhande­lingen “met bepaalde mensen in het leger”. Mugabe zou volgens de man deze week nog opstappen en vervangen worden door Mnangagwa. Oppositiel­eiders zouden de functie krijgen van vicepresid­ent en eerste minister. Het nieuws over het huisarrest van Mugabe zal in de rest van Afrika met argusogen gevolgd worden. Zowel in Congo en Rwanda als in Burundi en Uganda zijn presidente­n aan de macht die hun houdbaarhe­idsdatum ver overschred­en hebben en die niet van wijken willen weten.

 ?? Foto AP ?? De machtsgree­p zet Robert Mugabe (links) buitenspel, maar moet vooral de macht van zijn echtgenote Grace (rechts) inperken.
Foto AP De machtsgree­p zet Robert Mugabe (links) buitenspel, maar moet vooral de macht van zijn echtgenote Grace (rechts) inperken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium