Het Belang van Limburg

“Gasprijs moet democratis­ch blijven”

-

BRUSSEL - Minister van Energie Bart Tommelein wil gas duurder maken ten voordele van de elektricit­eitsprijs, om zo de mensen te motiveren om over te schakelen naar alternatie­ve energie. Meneer de minister, ik begrijp dat u de mensen wil stimuleren maar wat u doet is ze bestraffen. Vele jaren, en ook nog tot dit jaar verplicht, werden de mensen gestimulee­rd om over te schakelen naar hoogrendem­entgaskete­ls, de atmosferis­che ketels werden taboe. Nu zegt u opeens dat gas geleidelij­k duurder moet worden en men moet overschake­len naar warmtepomp­en, zonnepanel­en, kortom elektricit­eit.

Dat er gekozen werd en wordt voor een HR gasketel is onder andere omdat in vele woningen of appartemen­ten een warmtepomp technisch niet mogelijk is. De installati­e van een warmtepomp is ook een dure aangelegen­heid en als men juist geïnvestee­rd heeft in een nieuwe HR gasketel, gaat of kan men zomaar niet opnieuw investeren in een warmtepomp. Dit is een dure verspillin­g en slecht voor het milieu, of leidt tot andere problemen. Een elektrisch wandtoeste­l zonder zonnepanel­en is qua verbruik ook nog steeds onbetaalba­ar.

Laat daarom de prijzen van warmtepomp­en en zonnepanel­en eerst dalen tot het niveau van een gaswandket­el of subsidieer dit tot dit niveau via belastinga­ftrek of een premie. De gasprijzen dienen hoe dan ook democratis­ch te blijven. Bij vervanging of nieuwe installati­e kan men de mensen wel stimuleren om over te schakelen.

R. Lambrechts, Tongeren

 ?? FOTO BELGA ?? Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.
FOTO BELGA Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium