Het Belang van Limburg

VAN STAYEN NAAR LUIK EN TERUG

Roland Duchâtelet neemt afscheid van het vaderlands­e voetbal

- Roger COX

Met de overdracht van al zijn aandelen aan het Japanse DMM.com zet Roland Duchâtelet een punt achter zijn Belgische voetbalact­iviteiten. Hij begon als sponsor van STVV, werd sterke man op Standard en belandde uiteindeli­jk (een beetje tegen wil en dank) terug op Stayen. Een overzicht. Zijn eerste stappen op een voetbalvel­d zette hij in 1999 als sponsor van de Kanaries. Vijf jaar later werd de club van een vzw omgevormd tot een nv en nam Duchâtelet de boel over voor een bedrag van naar verluidt 1,5 miljoen euro. Zijdelings moest STVV zijn politieke ambities ook kracht bijzetten. Zelf zetelde hij in de raad van bestuur. Ludwig Sneyers, de latere algemeen directeur van de Pro League, werd algemeen coördinato­r, zeg maar voorzitter.

Het was de start van een woelige periode met tal van trainerswi­ssels. Wilmots, Mangelscho­ts, Vermeulen, Caers, Houwaart, Billen, Van Wijk, ze passeerden allemaal de revue. Pas met Guido Brepoels, die de club naar play-off 1 loodste, kwam er wat rust. Binnen de Profliga vocht Duchâtelet menig oorlogje uit met de G5, meestal haalde hij bakzeil. Dat speelde mee bij zijn beslissing om in juni 2011 STVV in te ruilen voor Standard. Kostprijs van de Luikse club: 41 miljoen euro.

Standard

Vier jaar bleef Duchâtelet op Sclessin aan het bewind. Maar zijn beleid zette veel kwaad bloed bij de harde kern, die hem zelfs eens tot in zijn kantoor achtervolg­de. Vooral de transferpo­litiek van Standard was een doorn in het oog van de fans. De verkoop van Defour, Witsel, Pocognoli zorgde voor veel commotie. Ook toen de bedrijfsle­ider zichzelf voor 20 miljoen euro aan dividenden uitkeerde, viel dat niet in goede aarde. Uiteindeli­jk deed Duchâtelet de Rouches weer van de hand in juni 2015. Bruno Venanzi kocht de aandelen over voor een bedrag dat beduidend hoger lag dan de 41 miljoen waarvoor Duchâtelet de club had gekocht. Kassa kassa.

Höfte

Tot in mei 2016 liet Duchâtelet het Belgisch voetbal voor wat het was. Hij had intussen in Sint-Truiden wel een multifunct­ioneel stadion inclusief kunstgrasm­at neergepoot. Alleen ging het met de ploeg die daar voetbalde, van kwaad naar erger. De club was na het vertrek van zijn mecenas in 2011 zowel sportief (degradatie en promotie) als financieel in woelig water terechtgek­omen. Na Benoît Morrenne en tussenpaus André Donvil zag Bart Lammens geen licht meer in de duisternis. Bang voor een ‘vijandige’ buitenland­se overname, stapte Duchâtelet dan maar voor de tweede keer, een beetje tegen wil en dank, in de club. Partner Marieke Höfte kwam op de voorzitter­sstoel terecht. Gezien zijn gevorderde leeftijd – hij werd op 14 november 71 – zocht Duchâtelet wel koortsacht­ig een uitweg, lees een valabele koper. Die lijkt hij nu te hebben gevonden met de Japanse internetfi­rma DMM.com. Zijn afscheid aan ons vaderlands voetbal is daarmee definitief. In het buitenland heeft hij met Charlton, Alcorcon en Carl Zeiss Jena wel nog een aantal clubs in handen. Maar ook die zullen op termijn worden verkocht. Zoon Roderick bezit het Hongaarse Ujpest.

Gezien zijn gevorderde leeftijd – hij werd op 14 november 71 – zocht Duchâtelet koortsacht­ig een uitweg, lees een valabele koper

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium