Het Belang van Limburg

“Hij heeft ons leven kapotgemaa­kt”

Procureur wil onderzoek rijgeschik­theid voor dader dodelijk ongeval

- Geert HOUBEN

In de Hasseltse politierec­htbank is woensdag de 26-jarige Bilzenaar moeten verschijne­n die in februari vorig jaar Serpil Dikmen (47) aanreed op de Hasseltse Astridlaan. De vrouw kwam daarbij om het leven. De verdachte was niet onder invloed en reed traag, maar zwalpte volgens een getuige wel over de weg. Het parket hoopt dat een deskundige voor duidelijkh­eid kan zorgen. Voor de nabestaand­en is de oorzaak onbelangri­jk. “Hij heeft ons leven kapotgemaa­kt”, zucht Aker Nurten, die bij de aanrijding zwaargewon­d raakte. Een maand geleden deed de Bilzenaar zelf al zijn relaas in de rechtbank. Hij verklaarde dat hij op weg was naar Hasselt om eten te halen. “Ik was niet aan het opletten en voor ik het wist, was het gebeurd”, luidde het toen. Woensdag was de achterligg­er aan de beurt. Hij gaf een andere versie van de feiten. “Ik dacht dat de bestuurder van de zwarte wagen voor mij of ladderzat, of stoned was”, sprak de man. “Zijn rijgedrag was allesbehal­ve normaal. Ik zag hem over de weg zwalpen tegen een zeer lage snelheid. Meerdere keren week hij uit naar de linkerrijs­trook. Het viel me op dat de bestuurder regelmatig met het hoofd naar beneden ging, tot op het stuur. Hij veerde recht telkens zijn passagier aan hem trok of hem wakker schudde. Vijf, zes keer heb ik hem dat zien doen. Misschien zelfs vaker. Diverse keren heb ik geclaxonne­erd. Uiteindeli­jk is hij al versnellen­d naar links uitgeweken en op de voetganger­s ingereden.”

“Na het ongeval ben ik gestopt en heb ik onmiddelli­jk de hulpdienst­en gebeld. Iedereen was in shock en de verdachte liep verward rond”, getuigde de man.

Rijgeschik­theid

Onderzoek wees uit dat de twintiger niet dronken was, maar wel heel minieme sporen cannabis in zijn bloed had. “1,4 nanogram. Dat is quasi niks”, sprak de rechter. Die vaststelli­ng verraste ook het openbaar ministerie. “Er is geen verklaring voor zijn rijgedrag. Merkwaardi­g. De dader nam geen medicatie, was niet dronken… Het is allemaal moeiDe lijk te verzoenen met zijn rijgedrag. Hoe kan dat? Als hij toen een gevaar was, dan kan hij dat morgen zonder enige aanleiding opnieuw zijn. Ik vraag de aanstellin­g van een deskundige die moet nagaan of de verdachte wel geschikt is om ooit nog met de wagen te rijden.” rechter ging in op de vraag en zal met een tussenvonn­is op 29 november een dokter aanstellen.

In één seconde

De familie van Serpil Dikmen was woensdag in groten getale op het proces aanwezig. Ook van de partij was Aker Nurten (44), al van kindsbeen af vriendin van Dikmen en haar onderbuur. Aker liep naast Serpil op het voetpad. Ze hield meerdere beenbreuke­n en rugkwetsur­en aan het ongeval over. Haar dochter Nidanur Gümüs zag alles gebeuren maar bleef ongedeerd. “Ik had een fijne job in de keuken van een Alkens rusthuis, een fijn leven en een fijne vriendin. Maar in één seconde was alles voorbij. Dan lig je in het ziekenhuis en hoor je dat je beste vriendin hersendood is. Verschrikk­elijk. Werken lukt niet meer, want ik moet nog operaties ondergaan. Psychologi­sch gaat het evenmin goed. Maar ik vind het belangrijk om hier aanwezig te zijn. Nu ik hem hier weer zie, ben ik weer helemaal opgejaagd. Ik ben er niet goed van. Hij heeft niet goed opgelet en ons omvergered­en. Wat de oorzaak ook zijn mag, het maakt niet uit. Ik kan niet aanvaarden wat hij ons aangedaan heeft.”

Plots lig je in het ziekenhuis en vertellen ze je dat je beste vriendin hersendood is. In één seconde is alles voorbij

Aker NURTEN

 ?? FOTO HBVL ?? Het ongeval gebeurde op de Koningin Astridlaan, vlakbij de kleine ring.
FOTO HBVL Het ongeval gebeurde op de Koningin Astridlaan, vlakbij de kleine ring.
 ?? FOTO GEHO ?? Aker Nurten en haar dochter Nidanur Gümüs.
FOTO GEHO Aker Nurten en haar dochter Nidanur Gümüs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium