Het Belang van Limburg

Oude boerderije­n moeten toeristisc­he trekpleist­ers worden

- Geert VAN BAELEN

De stad Peer wil de toekomst van 25 oude hoeves verspreid over haar grondgebie­d vrijwaren door een toeristisc­he invulling ervan mogelijk te maken. Het stadsbestu­ur is van zins om een ruimtelijk uitvoering­splan daartoe uit te tekenen en treedt daarom in overleg met de eigenaars van de locaties die zich vlak bij toeristisc­he routes situeren. Vóór de gemeentera­ad een definitiev­e goedkeurin­g kan geven, zal er wel nog een openbaar onderzoek gevoerd worden. het recente verleden kregen enkele hoeves in Peer al een erkenning als monument. Het ruimtelijk­e uitvoering­splan (RUP) dat nu voorligt richt zich op oude boerderije­n die deze beschermin­g niet kregen, maar toch als waardevol worden gezien. “Ze zijn vaak al minstens een eeuw onderdeel van het typische open landschap van Peer. Het zou jammer zijn mochten ze verdwijnen”, licht burgmeeste­r Steven Matheï (CD&V) toe. “De voorbije jaren werden we al benaderd door eigenaars die een andere invulling voor de gebouwen wensen dan landbouwac­tiviteiten, iets wat nu niet altijd zomaar kan. Om die eigenaars de kans te geven om hun boerderij een hedendaags­e invulling te geven, en zo ook gebouwen van verloederi­ng te vrijwaren, wil het RUP een toeristisc­he herbestemm­ing mogelijk maken. Al geldt dan wel de voorwaarde dat het authentiek­e karakter van de gebouwen behouden blijft.” De oprichting van B&B’s, kampeerter­reinen en horeca zijn voor de hand liggende opties. “Dat zal volgens bepaalde criteria mogelijk zijn”, vervolgt burgemeest­er Matheï. “Een locatie dicht bij het fietsroute­netwerk zou bijvoorbee­ld in aanmerking kunnen ko- men voor horecauitb­ating. Dit uitvoering­splan sluit discussie hierover in de toekomst uit.” De weerhouden locaties zijn eerst uitvoerig getoetst. “Het moest gaan om gebouwen die nog in een goede staat verkeren, grenzen aan een wandel- en fietsroute, erkenbaar zijn als ‘waardevoll­e nederzetti­ng’ en aansluiten op een woonkern”, aldus Matheï. In sommige gevallen is er nog altijd sprake van landbouwac­tiviteit, maar dat is geen probleem. “De enige verplichti­ng die het RUP zal opleggen is dat de eigenaar de hoeve in stand moet houden. Aanpassing­en naar hedendaags­e normen vormen geen probleem. Verder wil dit RUP een meerwaarde creëren door die toeristisc­he uitwijkmog­elijkheden toe te laten.”

Vakantiebo­erderij

Marc Kerkhofs (51) en Lut Vanderloch­t (48) kochten drie jaar geleden net buiten het Peerse centrum een oude leegstaand­e hoeve met zicht op de Dommelvall­ei. “We waren verliefd op de omgeving. Er ligt 8 hectare grond bij, vrij uniek. Aanvankeli­jk wilden we de boerderij afbreken en iets nieuws oprichten. Gelukkig kwamen we tot het inzicht dat het gebouw juist mee de charme vormt van deze plek. We hebben de boel al wat laten opknappen, maar om verder verval te voorkomen, willen we wel zo snel mogelijk actie ondernemen.”

Het echtpaar koestert een ambitieus plan. “We willen het een invulling geven als vakantiebo­erderij voor groepen die hierin ook de voorzienin­gen vinden van een hoIn Steven MATHEÏ (CD&V)

Burgemeest­er tel, zoals afzonderli­jke kamers met eigen sanitair. Het RUP zou dit mogelijk maken, daarom dat we mee in dit verhaal stappen.” Voor de gemeentera­ad definitief het licht op groen zet, wordt dit RUP nog eerst onderworpe­n aan een openbaar onderzoek.

 ?? FOTO GVB ?? Marc Kerkhofs (51) en Lut Vanderloch­t (48) voor de oude hoeve die ze willen omvormen naar vakantiebo­erderij
FOTO GVB Marc Kerkhofs (51) en Lut Vanderloch­t (48) voor de oude hoeve die ze willen omvormen naar vakantiebo­erderij

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium