Het Belang van Limburg

Nieuwbouw voor De Wissel

Provincie neemt school voor buitengewo­on onderwijs over

- Miranda GIJSEN

Op 1 september 2018 neemt de provincie De Wissel, een school voor buitengewo­on onderwijs in Genk, over. “Door een nieuwe federale overeenkom­st moesten we op zoek naar een overnemer”, zegt voorzitter Guido Vandebrouc­k. Voor de leerlingen en personeels­leden verandert er de komende jaren weinig, al heeft de provincie wel meteen plannen voor de school. Zo komt er tegen 2023 een nieuwbouw. Vandaag telt De Wissel 202 leerlingen en 85 personeels­leden. Vanaf 1 september 2018 verhuizen ze van de Intercommu­nale vereniging voor hulp aan Gehandicap­ten in Limburg (IGL) naar het provinciaa­l bestuur. En dat heeft een wettelijke reden. “Als de school lid blijft van dezelfde inrichtend­e macht als zorginstel­ling Ter Heide, dan mag Ter Heide geen fiscale attesten meer afleveren aan mensen die schenkinge­n doen aan de instelling”, legt voorzitter Guido Vandebrouc­k uit. “Dat legt de federale overheid ons op. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een overnemer voor De Wissel. We hebben met alle onderwijsn­etten de mogelijkhe­den bekeken, maar de keuze viel uiteindeli­jk op het provinciaa­l onderwijs. Zo behouden we de eigenheid van onze school.” Buiten een nieuw schoolbest­uur blijft alles bij het oude. “De twee vestigings­plaatsen van de school blijven bestaan, en de samenwerki­ng met Ter Heide houden we ook”, licht directeur Sandra Simons toe. “We krijgen nu ook meer ruimte voor het opstarten van bepaalde onderwijsr­ichtingen. Binnen het provinciaa­l buitengewo­on onderwijs zijn we ook complement­air aan het huidige aanbod in Lommel.”

Nieuwbouw

De provincier­aad zal in december de intentie tot overname definitief goedkeuren. Daarnaast investeert de provincie ook in een nieuwbouw voor De Wissel. Daarvoor wordt 7,5 miljoen euro opzijgezet. “De financieri­ng gebeurt deels via het Agentschap voor Infrastruc­tuur in het Onderwijs (AGION) en deels door een lening aan te gaan, goed voor respectiev­elijk 4,5 en 3 miljoen euro”, vertelt gedeputeer­de van Onderwijs Jeandan Paul Peuskens. “Totdat de nieuwbouw klaar is, voorzien we ook jaarlijks 100.000 euro voor dringende onderhouds­werken.” De bouw start in 2020, de ingebruikn­ame is gepland voor het schooljaar 2023-2024.

Door de overname krijgen we ook meer ruimte voor de opstart van bepaalde onderwijsr­ichtingen

M-decreet

Voor de leerlingen is de overname dus goed nieuws. Binnen een vijftal jaar zullen ze in een gloednieuw­e school kunnen bouwen, koken en leren. “We hebben hier onder andere een studio nagebouwd waar leerlingen de basisvaard­igheden voor zelfstandi­g wonen aanleren”, vertelt directeur Simons. Buitengewo­on secundair onderwijs onderschei­dt zich vooral door de kleine groepjes leerlingen en de individuel­e trajecten op maat. “Wij gaan altijd uit van het talent van de leerling, en kijken Sandra SIMONS

Directeur wat haalbaar is in functie van de beperking van de leerling. Daarom geloof ik ook niet echt in het M-decreet zoals het nu wordt toegepast. Het is belangrijk dat ouders vooraf goed nadenken of dat de beste keuze is voor hun kind. Eens de stap naar het reguliere onderwijs gezet is, is de terugweg niet zo eenvoudig”, besluit Simons overtuigd.

 ??  ?? Tom, een van de leerlingen in De Wissel, werkt in de school aan een originele houten kerstboom.
Tom, een van de leerlingen in De Wissel, werkt in de school aan een originele houten kerstboom.
 ?? FOTO'S SERGE MINTEN ?? In 2023 moet de nieuwbouw er staan.
FOTO'S SERGE MINTEN In 2023 moet de nieuwbouw er staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium