Het Belang van Limburg

“Levensvrag­en, maar met humor”

THEATER Theatergro­ep Lazarus verdiept zich in Albert Camus

- André GROSEMANS

Zestig jaar geleden ging de Nobelprijs voor de Literatuur naar Albert Camus, Frans filosoof, maar ook auteur van sterke romans als ‘De Vreemdelin­g’ en ‘De Pest’. Het theatercol­lectief Lazarus verdiept zich in zijn leven en werk. “Het is geen toneelstuk in de traditione­le zin van het woord”, zegt Günther Lesage. De theatermak­ers hebben zich ondergedom­peld in het leven en het oeuvre van Albert Camus. “Zijn leven en werk zijn trouwens vervlochte­n”, verduideli­jkt acteur Günther Lesage. “Hij is veel bezig geweest met de absurditei­t van het leven. Als het leven zinloos is, waarom plegen er dan niet nog meer mensen zelfmoord? Dat vroeg hij zich af. Tegelijk wou hij ten volle genieten van het leven. Hij is tragisch aan zijn einde gekomen, in een auto-ongeval. Opmerkelij­k is dat hij zelf naar zo’n dood had verwezen door te stellen dat het meest absurde wat je kan overkomen ‘sterven tussen ijzeren lakens’ is. Je zou kunnen zeggen dat zijn denken hem had ingehaald.”

Minnaresse­n

Albert Camus stond bekend als een vrouwenver­slinder. Hij was getrouwd en had twee kinderen, maar hield er openlijk verschille­nde minnaresse­n op na. Waarom is er dan maar één vrouw in de cast? Günther Lesage: “Wel, je weet dat wij geen klassiek gezelschap zijn. Het is niet omdat er slechts één actrice meedoet dat we niet meer vrouwen opvoeren.”

Het is geen toneelstuk in de traditione­le zin van het woord, benadrukt hij. “Het is een impressie over het leven en werk van Camus en wat dat met ons heeft gedaan. Wij raken onderwerpe­n uit zijn werk aan, maar door hem geïnspiree­rd, hebben we ook zelf teksten geschreven. Het wordt een voorstelli­ng met een diepe fond. Je wordt geconfront­eerd met ideologieë­n en levensvrag­en, maar wel gecombinee­rd met humor. En er is als naar gewoonte zang en dans. Een fijne combinatie is dat, van alles een beetje.”

X‘Camus’, Lazarus, op 30/11, Muze Heusden-Zolder, op 7/12 CC Maasmechel­en, op 14/12 De Kimpel Bilzen, op 18/12 De Bogaard Sint-Truiden, op 10/1 Casino Houthalen-Helchteren, op 12/1 Cultuurhui­s Tessenderl­o en op 24/1 CC Hasselt (www.arsenaalla­zarus.be)

 ?? FOTO LAZARUS ?? Günther Lesage: “Het is niet omdat er slechts één actrice meedoet dat we niet meer vrouwen opvoeren.”
FOTO LAZARUS Günther Lesage: “Het is niet omdat er slechts één actrice meedoet dat we niet meer vrouwen opvoeren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium