Het Belang van Limburg

“Ik schrijf niet om de wereld te redden”

‘De man van Marie’ van Rudi Hermans: een novelle over vergankeli­jkheid

- Rudi SMEETS

Goed een half jaar na ‘De Troonprete­ndent’ ligt er alweer een nieuw boek van Rudi Hermans in de boekhandel, zijn 29ste al. In de novelle ‘De man van Marie’ schrijft hij over aftakeling en de vergankeli­jkheid van het leven. “Gezien mijn leeftijd, kon ik dit onderwerp niet langer uit de weg gaan. Elke dag groeit het besef dat mijn toekomst korter is dan mijn verleden”, zegt de 64-jarige auteur.

HASSELT -

Het eerste hoofdstuk van ‘De man van Marie’ mag op zijn minst vreemd genoemd worden. Op een ochtend wordt een oudere, niet bij naam genoemde man wakker naast het levenloze lichaam van zijn vrouw. Hij reageert daar nauwelijks op en zet de dag verder zoals hij dat gewoon is. In de routineuze handelinge­n van elke dag vindt hij rust. Hij zet ook nu verse koffie, doet zijn gymnastiek­oefeningen en klooft het hout, alsof hij het overlijden van zijn echtgenote wil ontkennen.

“Maar aan de vliegen valt niet te ontkomen”, zegt Rudi Hermans. “Uiteindeli­jk wordt de dood van zijn vrouw het begin van een tweedaagse die naar zijn ondergang leidt. In de loop der jaren groeiden Marie en haar man uiteen als gevolg van een traumatisc­he ervaring, maar toch bleven ze bij elkaar. Het groeiende besef dat hij fouten beging en dat hij schuld heeft aan de hel waarin zijn vrouw moest leven, brengt in zijn hoofd een maalstroom op gang die hem helemaal uit evenwicht brengt.”

U zegt dat de voortschri­jdende leeftijd u bezighoudt. Maakte het schrijven van een boek dat besef niet pijnlijker?

“Nee, het heeft me net geholpen om er beter mee om te gaan. Het menselijke verval komt niet zo vaak voor in de literatuur, de film en het theater. Wellicht is dat onderwerp niet sexy genoeg om het te vermarkten, maar voor mij was dat een bijkomende reden om er aandacht aan te besteden. Het fictieve verhaal van Marie en haar man heb ik gebruikt als vehikel om het thema te behandelen.”

Bent u er door het schrijven van dit boek achter gekomen wat de zin van verouderin­g en het leven is?

“Ik probeer die vraag hoe langer hoe meer te vermijden en elke dag zo goed mogelijk in te vullen. Daar hoeft geen glamour rond te hangen. Ik wil het modewoord ‘genieten’ niet lichtzinni­g gebruiken, maar er zijn genoeg bezigheden waarbij ik dat gevoel ervaar. Rudi HERMANS

Auteur Ik schrijf, dat is mijn opdracht. Ik werk graag in de tuin, besteed tijd aan mijn gezin. Tegen de achtergron­d van de eindigheid van het leven lijkt het allemaal zinloos wat we doen, maar die redenering wil ik niet maken. Ik ga niet meer op zoek naar een filosofisc­h antwoord op de zinvraag.”

Geven literatuur en bij uitbreidin­g cultuur een gevoel van zinvolheid?

“Ongetwijfe­ld. Kunst kan volgens mij de wereld redden. De appreciati­e voor een schilderij of een boek, het beluistere­n van muziek: voor mij zweeft dat op een hoger niveau dan alles wat we doen om in leven te blijven. Voor een goed begrip: ik schrijf niet om de wereld te redden, dat zal me niet lukken, maar ik red misschien wel mijn zelfrespec­t. Daarom ben ik bezig aan een volgend boek. Ik keer terug naar een thema dat me al decennia bezighoudt: familie. Dat is een zeer vruchtbare akker voor me.”

XRudi Hermans, De man van Marie – Uitgeverij Manteau, 114 pagina’s, 19,99 euro

Seks en erotiek scoren altijd. Dat dacht ook het muzikale enfant terrible Marilyn Manson, die samen met de Amerikaans­e filmacteur Johnny Depp een pikante video heeft opgenomen ter promotie van zijn nieuwe single.

In de videoclip van Mansons nieuwe song ‘Kill4me’ heeft de shockrocke­r een heet onderonsje met twee dames én ‘Pirates Of The Carribean’-filmster Johnny Depp. Tijdens de schokkende scènes worden er niet veel kleren aangehoude­n. Depp verleent niet zomaar zijn medewerkin­g. Hij is al jarenlang bevriend met Manson en is in het verleden nog al eens in een clip van Manson opgedoken, al ging het er toen zediger aan toe.

HOLLYWOOD - Thurston Moore vertelt in Muziekodro­om HASSELT -

In het kader van de Poppunt

Sessions opent Muziekodro­om vanavond de deuren voor

Thurston

Moore, Cocaine

Piss en Hypertensi­on Records. Tijdens zo’n sessie vertellen profession­als in de muziekindu­strie over hun inspiratie en werking. Dé topnaam van de avond is Thurston Moore, 40 jaar na de oprichting van Sonic Youth nog altijd actief, momenteel in de Thurston Moore Group. Het Luikse Cocaine Piss vertelt over hun DIY-aanpak en Ralf Leesen komt langs om te vertellen over zijn label Hypertensi­on Records – en als u aandringt – wat vettige verhalen. Tickets kosten 10/13 euro. Aftrap om 19 uur.

Het menselijke verval komt niet zo vaak voor in de literatuur, de film en het theater. Wellicht is dat onderwerp niet sexy genoeg

Blake Shelton is ‘meest sexy man op aarde’ HASSELT -

Countryzan­ger

Blake

Shelton is door het Amerikaans­e magazine People verkozen tot ‘meest sexy man op aarde’. De 41-jarige partner van Gwen Stefani is momenteel ook als jurylid te zien in de Amerikaans­e versie van ‘The Voice’. Shelton is alvast blij met de titel: “Ik ben mijn hele leven lelijk geweest, en nu kan ik sexy zijn voor een jaar. Dát ga ik gebruiken.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX
FOTO YOUTUBE ?? Rudi Hermans: “Tegen de achtergron­d van de eindigheid van het leven lijkt het allemaal zinloos wat we doen, maar die redenering wil ik niet maken.”
Depp in actie.
FOTO KAREL HEMERIJCKX FOTO YOUTUBE Rudi Hermans: “Tegen de achtergron­d van de eindigheid van het leven lijkt het allemaal zinloos wat we doen, maar die redenering wil ik niet maken.” Depp in actie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium