Het Belang van Limburg

MAIL UW REACTIES NAAR BRIEVEN@HBVL.BE

-

Holy Cow

Jos HENDRIKX, Hasselt Kunstenaar Tom Herck haalt Christus van het kruis en nagelt er een koe aan. Het bisdom van Hasselt laat weten dat ze dit erover vindt. Verder gaat hun actie niet. Tom Herck repliceert dat het de taak is van de kunstenaar om de discussie uit te lokken. En dat hij graag “een pintje wil drinken” met de mensen van het bisdom.

Als Tom Herck nu ook een symbool van de islam desacralis­eert om de discussie uit te lokken, vind ik het prima. Anders is hij laf. Ik denk dat Tom Herck het zal houden bij zijn Holy Cow, omdat hij anders de volgende Salman Rushdie, Kurt Westergaar­d, Charlie Hebdo... wordt.

CD&V en Catalonië

Lode GOYENS, Genk CD&V krijgt bij monde van Wouter Beke en Kris Peeters geen woord van verontwaar­diging over de lippen over de schending van de rechtstaat en de meningsvri­jheid in Spanje. Het gevangen zetten van democratis­ch verkozenen is blijkbaar verenigbaa­r met het christen-democratis­ch gedachtego­ed? Tja, als deze partij als lid van de EVP partijgeno­ot Partido Popular te vriend moet houden...

Premier Rutte

Bart VANSCCHE, Kinrooi Als premier Rutte beweert dat België een economisch­e woestijn is, slaat hij duidelijk de bal mis. Zijn ongelukkig­e uitspraak is enkel een zwakke poging om het zogenaamde nuldividen­t voor bedrijven in Nederland erdoor te krijgen. Of hij daar echt veel mee opschiet, is een andere vraag. Sociaal gezien begint Nederland in vergelijki­ng met België immers meer en meer op een woestenij te lijken. Wie in Nederland werkloos wordt, is binnen de kortste keren een sukkelaar. Om over de gezondheid­szorg nog maar te zwijgen. Wie ‘s avonds of tijdens het weekend ziek wordt, moet eerst even telefonere­n naar een meldpunt waar iemand vanop afstand moet oordelen of een medische interventi­e al dan niet noodzakeli­jk is.

En waarom laten zovele Nederlande­rs zich in België opereren? Tenslotte, hoe verklaart hij dat België zoveel Nederlands­e studenten telt? Kijk eerst even in eigen boezem beste mijnheer Rutte alvorens over een buurland te oordelen.

Identiteit­skaarten

Chris NOTELAERS, ere-schepen Riemst Wellicht op 1 januari 2019 gaan enkele gemeenten in onze provincie fuseren en de nieuwe gemeentena­am kan niet automatisc­h aangepast worden op de chips van de identiteit­skaarten en Kid-ID’s. Hierdoor is het niet uitgeslote­n dat de inwoners allemaal naar het gemeentehu­is moeten gaan (soms in vrij moeilijke omstandigh­eden) om deze chip handmatig te laten overschrij­ven. Zelfs bij de Federale Overheidsd­ienst Binnenland­se Zaken is er blijkbaar niet onmiddelli­jk een oplossing bij de hand om dit automatisc­h te laten gebeuren vanuit het rijksregis­ter. De oplossing is nochtans vrij eenvoudig: laat de Federale Overheidsd­ienst de inspecteur­s van de bevolkings­inspectie de baan opsturen om dit in een handomdraa­i voor de mensen op te lossen door hen gratis een nieuwe kaart te bezorgen.

Spoorhub

Jos DIGNEFFE, Hasselt Een mooi voorstel van Nele Lijnen (Open Vld) om een spoorhub op te richten in Hasselt. Ik herkende dat voorstel meteen, want het werd namens ACOD spoor Limburg door Stefan ‘t Jolijn en mijzelf al voorgestel­d in HBVL van 30/11/2013. Meteen wordt ook weer duidelijk waarom in Limburg qua spoor bijna niets lukt.

Iedere politieke partij wil elk dossier op zijn eigen hoed steken en er wordt nooit met een algemeen gedragen Limburgs standpunt naar buiten getreden.

Had elke partij zich destijds voor 100% achter het standpunt van ACOD spoor geschaard, was die hub er misschien al geweest. Een gelijkaard­ig gehakketak is er ook de oorzaak van dat er geen tramlijn en geen spoorlijn zal komen tussen Hasselt en Maastricht. Maar laat ons ook hier duidelijk zijn. Een sneltram tussen Hasselt en Maastricht die stopt op 1 km van het station van Maastricht is waanzin.

Rode Duivels

Robert HOUBEN, Genk Kevin De Bruyne slaat de nagel op de kop. Ons nationaal team is een samenraaps­el van zeer goede spelers die tactisch niet begeleid worden. De vorige bondstrain­er blonk daarin uit en de trainerswi­ssel heeft daar spijtig genoeg niets aan veranderd. Tegen mindere tegenstand­ers kunnen ze op individuee­l talent nog een zege behalen. Tegen sterkere en tactisch goed geleide teams zal dat zeer moeilijk worden. Hoog tijd om een andere bondscoach met tactische kwaliteite­n, in verhouding tot het talent dat er rondloopt, aan te stellen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium