Het Belang van Limburg

Limburg werkt aan actieplan natuur en gezondheid

- Guy THUWIS

Limburg gaat meer inzetten op de grootste troef waarover de provincie beschikt: de natuur. “Natuur is het beste medicijn voor onze gezondheid. En omdat Limburg het groen heeft, starten we met een actieplan rond natuur en gezondheid”, aldus gedeputeer­de Ludwig Vandenhove (sp.a). In het provincieh­uis vond gisteren een eerste overleg plaats tussen vertegenwo­ordigers van het hoger onderwijs, natuurorga­nisaties, toeristisc­he bedrijven en de gezondheid­ssector. Al hun ideeën krijgen straks een plaats in het nieuwe plan. “Wie in de natuur opgroeit, scoort hoger in geluksgevo­el.” Voor milieuepid­emioloog Tim Nawrot (UHasselt) zijn de positieve effecten van groen op de gezondheid wetenschap­pelijk bewezen. “We moeten groene ruimte kunnen voorschrij­ven als therapie. Dat gebeurt al lang in Duitsland, waar kuuroorden verplicht mooie natuur moeten hebben en de ziekteverz­ekeraars deze therapieën terugbetal­en.”

Professor Nawrot haalde er een handvol onderzoeke­n bij om aan te tonen dat natuur gezond is voor de mens. “Wie meer beweegt in een groene omgeving, loopt minder risico op cardiovasc­ulaire aandoening­en. Uit langdurige bloeddrukm­etingen bij 20-jarigen blijkt dat de kans op dergelijke aandoening­en 8 tot 9 procent lager ligt voor wie in een groene omgeving woont. Onderzoek in Engeland toont aan dat het sterfteris­ico 6 procent lager ligt bij mensen die natuur rond hun woning hebben. In Barcelona is onderzocht dat kinderen cognitief beter sco- ren op de school in de groenste omgeving. Ook in Vlaanderen gaan we bij 600 adolescent­en onderzoeke­n wat de effecten zijn van groen, luchtveron­treiniging en geluid op hun cognitieve prestaties.”

Zorgtoeris­me

De groep Different Hotels ziet in het groen nabij hun hotels alvast een nieuwe markt. “We zien in Vlaanderen een doelgroep van ruim 800.000 personen, waaronder senioren, mensen met een beperking, diabetici of mensen met stress- en vermoeidhe­idssymptom­en”, zegt Hilde Stevens (Different Hotels). “Het toeristisc­he aanbod is nog niet aangepast aan toeristen met zorgbehoef­ten. Daarom ontwikkele­n wij een haalbaar businessmo­del om onze omzet te verhogen. Onze ambitie is een aanbod van comfortdie­nsten met discrete zorg op maat van de toerist.”

Bij M Hotel in Genk wordt nu een zorgvriend­elijke kamer geïnstalle­erd met aangepaste activiteit­en in het Molenvijve­rpark. Dat proefproje­ct verloopt in samenwerki­ng met het Ziekenhuis OostLimbur­g. In het Terhills Hotel in Maasmechel­en komt er meer aandacht voor mensen met burn-out. Samen met de therapeute­n van Tumi wordt een aangepast activiteit­enpakket uitgewerkt.

We moeten groene ruimte kunnen voorschrij­ven als therapie. Dat gebeurt al lang in Duitsland, waar kuuroorden verplicht mooie natuur moeten hebben

Apps

Opvallend veel aandacht trouwens voor burn-out, een ziekte van deze tijd. Zo ontwikkelt men Tim NAWROT

UHasselt aan de UHasselt een app om mensen te laten ontstresse­n in de Limburgse natuur. “Via deze app proberen we stressgere­lateerde afwezighei­d op het werk te vermijden door de mensen natuurgeri­chte oplossinge­n te bieden”, aldus Silvie Daniëls (UHasselt). “Dankzij de app weten de mensen welke activiteit­en er in de natuur plaatsvind­en. Er zit ook een tool bij voor zelfevalua­tie, waardoor ze zelf hun stressnive­au kunnen inschatten. We starten volgend jaar met een proefproje­ct voor zestig deelnemers.”

Een andere app, van het Instituut voor Mobiliteit van de UHasselt, is dan weer speciaal ontwikkeld voor wandelaars in het Nationaal Park Hoge Kempen. De app die nu wordt uitgetest, dient als digitale routeplann­er. Maar de wandelaar kan ook ingeven wat hij of zij ervan vindt. Daarnaast is het de bedoeling om medische instrument­en zoals een hartslagme­ter te koppelen aan de smartphone.

 ?? FOTO HBVL ?? Wie meer beweegt in een groene omgeving, loopt minder risico op cardiovasc­ulaire aandoening­en, blijkt uit wetenschap­pelijk onderzoek.
FOTO HBVL Wie meer beweegt in een groene omgeving, loopt minder risico op cardiovasc­ulaire aandoening­en, blijkt uit wetenschap­pelijk onderzoek.
 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Hotel Terhills in Eisden maakt werk van natuur en gezondheid. Er komt een aangepast aanbod voor mensen met burn-out.
FOTO JEFFREY GAENS Hotel Terhills in Eisden maakt werk van natuur en gezondheid. Er komt een aangepast aanbod voor mensen met burn-out.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium