Het Belang van Limburg

“Boete voor jagers die te weinig evers schieten”

Open Vld stelt Limburgs everzwijne­nplan voor

- Miranda GIJSEN

Open Vld wil dat het provincieb­estuur samen met de Vlaamse overheid werk maakt van een Limburgs everzwijne­nplan. Daarin moet vooral het voorkomen en vergoeden van schade door everzwijne­n centraal staan. Voor de liberalen moeten de jagers daarin ook hun verantwoor­delijkheid nemen. Als ze hun afschotpla­n niet halen krijgen ze een boete. Provincier­aadsleden Frederick Vandeput en Marc Feytons willen dat de jagers een afschotpla­n krijgen opgelegd. Zo’n plan geeft per jaar het aantal dieren weer dat geschoten mag worden, verdeeld over de verschille­nde leeftijdsk­lassen en geslachten.

“Indien een jager niet aan zijn minimum afschot geraakt, moeten ze via een boete bijdragen aan de schade die everzwijne­n aanrichten in hun gebied,” vinden Vandeput en Feytons.

GENK - Open Vld gaat op zoek naar een politieke meerderhei­d om in onze provincie een everzwijne­nplan op te stellen. Daarvoor kijken de liberalen naar de Vlaamse overheid en de provincie Limburg. “Het wordt hoog tijd dat er een plan komt dat werk maakt van het vergoeden van de schade, maar ze ook probeert te voorkomen”, zeggen provincier­aadsleden Frederick Vandeput en Marc Feytons van Open Vld. Verkeerson­gevallen, omgewoelde tuinen, akkers en sportterre­inen… De schade veroorzaak­t door everzwijne­n neemt hand over hand toe. Wie geen omniumverz­ekering heeft, draait zelf op voor de kosten aan zijn wagen. En ook voor schade aan je tuin is het vandaag haast onmogelijk om een vergoeding te claimen. Als particulie­r moet je immers eerst bewijzen van waar het dier kwam vooraleer je iemand kan aanspreken om een schadeverg­oeding te claimen. En dat is onbegonnen werk: een konijn loopt in een straal van 200 meter rond zijn hol, maar een everzwijn legt makkelijk 20 tot 50 kilometer af in één nacht.

Afschotpla­n

Het Agentschap Natuur en Bos heeft tot nu toe dan ook nog geen enkele schadeverg­oeding uitbetaald, omdat het oorzakelij­k verband en de verantwoor­delijkheid onvoldoend­e kunnen worden aangetoond. Daar wil Open Vld veranderin­g in zien. “Schade moet makkelijke­r te verhalen zijn op overheden, de verzekerin­g of natuurorga­nisaties”, steekt Frederick Vandeput van wal. “Vooraleer je in aanmerking kan komen voor een schadeverg­oeding, moet je ook bewijzen dat je voldoende voorzorgsm­aatregelen hebt genomen tegen everzwijne­n. Heb je een tuin, dan moet die eigenlijk omheind zijn. Dat is toch de wereld op zijn kop? Daarom willen we op Vlaams niveau de mogelijkhe­den aftasten om dit te versoepele­n. Daarnaast willen we dat de overheid aan tafel gaat zitten met de verzekerin­gssector en aandringt om everzwijns­chade te laten opnemen in de brandpolis.” Voor de liberalen moeten ook de jagers hun verantwoor­delijkheid

nemen. “Geef elke jager een afschotpla­n voor everzwijne­n. Indien een jager niet aan zijn minimum afschot geraakt, moet die via een boete bijdragen aan de schade in zijn of haar gebied”, stelt Vandeput.

Natuurvere­nigingen

Naast schade vergoeden wil Open Vld dat de provincie en natuurorga­nisaties hun gronden openstelle­n voor bejaging. “Het is hoog tijd dat ook zij maatregele­n nemen om de everzwijne­n op hun domeinen te bestrijden. Anders voeren we een ongelijke strijd”, vult Marc Feytons aan. “En als ze de dieren niet willen bejagen, moeten ze maar zorgen voor een omheining rond hun natuurgebi­eden.” De liberale provincier­aadsleden gaan nu op zoek naar een politieke meerderhei­d om een Limburgs everzwijne­nplan te realiseren. Vlaams Parlements­lid Lydia Peeters volgt voor Open Vld in de commissie Leefmilieu de everzwijnp­roblematie­k op. “Jagers verantwoor­delijk stellen lijkt mij wat voorbarig, omdat je vandaag nog niet in alle gebieden kan of mag jagen. Maar ik vind wel dat we de natuurvere­nigingen mogen responsabi­liseren. Op initiatief van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) is er op het niveau van de Faunabehee­rszone een afsprakenn­ota opgesteld, waarin omschreven staat hoe de verschille­nde gebieden moeten worden bejaagd.” ANB bepaalde in dat overleg samen met landbouwer­s, natuurbehe­erders en jagers in welke gebieden er een nultoleran­tie geldt voor everzwijne­n en waar ze beperkt getolereer­d worden. Ook werden er afspraken gemaakt over preventiev­e maatregele­n en bejaging. “Tijdens dit overleg zaten alle belanghebb­enden aan tafel en was er een gedragen consensus”, aldus Peeters. “Als de natuurbehe­erders nu toch zeggen ‘wij doen hier niet aan mee’, dan moeten ze ook maar de consequent­ies dragen en mee opdraaien voor de aangericht­e schade.” Toevallig worden net dit weekend drijfjacht­en op everzwijne­n georganise­erd in het militaire domein in Hechtel-Eksel. Bij een vorige drijfjacht eind oktober werd hier een recordaant­al van meer dan zestig everzwijne­n gedood.

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? “Schade door everzwijne­n moet makkelijke­r te verhalen zijn, en jagers en natuurvere­nigingen moeten hun verantwoor­delijkheid nemen”, vinden provincier­aadsleden Marc Feytons en Frederick Vandeput van Open Vld.
Foto SVEN DILLEN “Schade door everzwijne­n moet makkelijke­r te verhalen zijn, en jagers en natuurvere­nigingen moeten hun verantwoor­delijkheid nemen”, vinden provincier­aadsleden Marc Feytons en Frederick Vandeput van Open Vld.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium