Het Belang van Limburg

Minstens 235 doden bij aanslag moskee in Egypte

Bloedigste aanslag ooit in Egypte eist 235 levens

- Luc STANDAERT

Bij een aanslag op een moskee in de Egyptische Sinaï zijn vrijdag ten minste 235 doden en 130 gewonden gevallen. De aanslag is nog niet opgeëist maar de vermoedens gaan in de richting van lokale IS-volgelinge­n. In de Sinaïwoest­ijn zijn al jaren verschille­nde islamistis­che terreurgro­epen actief. De Egyptische president al-Sisi beloofde gisteren in een televisiet­oespraak de aanslag te zullen vergelden met brutaal geweld.

Wij zullen deze daad beantwoord­en met brutaal geweld tegen deze terroriste­n. De strijdkrac­hten en de politie zullen met alle kracht de dood van onze martelaars vergelden Abdul Fatah AL-SISI Egyptisch president

De al-Rawdamoske­e in Bir alAbed zat stampvol voor het vrijdaggeb­ed toen de terroriste­n toesloegen. Volgens ooggetuige­n kwamen er vier terreinwag­ens aanrijden met mannen in militaire uniformen. Die lieten bommen ontploffen en schoten daarna op de gelovigen die probeerden te vluchten. Ze staken ook geparkeerd­e wagens in brand om de toegang tot de moskee te bemoeilijk­en en schoten op de ambulances die ter plaatse gestuurd werden om gewonden weg te brengen. Volgens sommige berichten werd er gisteravon­d nog heen en weer geschoten tussen de Egyptische politie en de aanvallers, die zich in de buurt verschanst zouden hebben. De Egyptische luchtmacht zou ook een aantal raids hebben uitgevoerd in het bergachtig­e gebied rond Bir al-Abed, waar de jihadisten zich zouden schuilhoud­en.

Soefi

De aanslag is nog niet opgeëist. De Egyptische procureur-generaal liet weten dat er bij de terreurdaa­d 235 doden en 130 gewonden zijn gevallen. Dat maakt van de aanval de moorddadig­ste in de recente Egyptische geschieden­is. De Sinaï ontsnapt al jaren aan de controle van de Egyptische autoriteit­en. Vooral na de verdrijvin­g van de islamistis­che president Mohammed Morsi in 2013 door legerbevel­hebber Abdulfatta­h alSisi werd het gebied het terrein van islamistis­che terreurgro­epen. Sindsdien zijn er honderden politieman­nen, militairen en burgers vermoord in de Sinaï.

Er zijn verschille­nde extremisti­sche groepen actief en er gebeuren regelmatig aanslagen, vooral tegen de Koptische christenen en tegen de ordedienst­en. In juli van dit jaar werden 23 Egyptische soldaten gedood bij zelfmoorda­anslagen. In 2015 werd een Russisch vliegtuig met toeristen neergescho­ten waarbij 224 doden vielen. Een van de actiefste groepen is ‘Provincie Sinaï’, een IS-filiaal dat van het Sinaï-schiereila­nd een islamistis­ch gebied wil maken. De Sinaï is ook al jaren afgesloten voor de media. Zelfs de Egyptische staatsmedi­a mogen er niet in. Maar deze aanslag, de zwaarste in de moderne geschieden­is van Egypte, beantwoord­t niet aan de gekende patronen. Het is voor het eerst dat een moskee wordt aangevalle­n.

Een verklaring zou kunnen zijn dat de moskee in Bir al-Abed vooral bezocht wordt door soefi. Het soefisme is een mystieke stroming binnen de islam die door jihadistis­che groepen zoals IS als ketterij wordt beschouwd.

Fors antwoord

De Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi riep na de aanslag zijn veiligheid­skabinet bijeen. Hij kondigde ook een rouwperiod­e van drie dagen af.

Later op de avond beloofde al-Sisi in een televisiet­oespraak een “fors antwoord” op de bloedige aanslag in de Sinaï. “Wij zullen deze daad beantwoord­en met brutaal geweld tegen deze terroriste­n”, zei het Egyptische staatshoof­d. “De strijdkrac­hten en de politie zullen de komende periode met alle kracht de dood van onze martelaars vergelden”.

Vanuit de hele wereld wordt met afschuw gereageerd op de bloedige aanslag. De Amerikaans­e president Donald Trump had het in een tweet over een “vreselijke en laffe terreuraan­val op onschuldig­e en weerloze gelovigen”. “De wereld kan terrorisme niet toelaten. We moeten de terroriste­n militair verslaan en de extremisti­sche ideologie die de basis van hun bestaan vormt discredite­ren.” De Russische president Vladimir Poetin bood zijn condoleanc­es aan, en ook onze premier Charles Michel was een van de eersten om te reageren: “Blijf sterk, inwoners van Egypte. Sterkte en medeleven aan de familie en vrienden van de slachtoffe­rs. Wij zijn verenigd in de strijd tegen terrorisme in al zijn vormen”, tweette de premier (in het Engels).

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Terroriste­n brachten eerst twee bommen tot ontploffin­g en schoten dan op vluchtende­n en hulpdienst­en.
FOTO EPA-EFE Terroriste­n brachten eerst twee bommen tot ontploffin­g en schoten dan op vluchtende­n en hulpdienst­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium