Het Belang van Limburg

Antibiotic­agebruik bij jongeren daalt niet ondanks campagnes

Huisartsen krijgen handleidin­g om problemati­ek beter uit te leggen

- Thomas JANSEN

Agressieve tiener (15) naar andere instelling na protest personeel

De jeugdrecht­er heeft een agressieve tiener die niet meer welkom was in de jeugdinste­lling De Markt in Mol vrijdag in een andere gesloten instelling geplaatst. De 15-jarige heeft een lange geschieden­is in de jeugdhulp en was woensdag compleet door het lint gegaan in jeugdinste­lling De Markt waar hij verbleef. Daarbij had hij het aanwezige personeel bedreigd en zware vernieling­en aangericht. De jongen werd door zes agenten opgehaald en naar de jeugdpsych­iatrie in Geel gevoerd, maar daar mocht hij na een nacht alweer weg. Het personeel van De Markt protesteer­de echter tegen zijn terugkeer en blokkeerde de ingang, De jeugdrecht­er heeft vrijdag dan beslist om de jongere te laten opnemen in de naburige gemeenscha­psinstelli­ng De Hutten.

Ondanks de vele campagnes, daalt het antibiotic­agebruik bij jongeren nauwelijks. Dat blijkt uit cijfers van de Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen. In het jaar 2010 kreeg 33,1 procent van de 13- tot 18jarigen antibiotic­a, zes jaar later is dat aantal nauwelijks gedaald (31,2 procent). Daarom krijgen de 17.000 huisartsen in België weldra een handleidin­g om beter te communicer­en met de patiënt over antibiotic­a. Omdat bacteriën resistent kunnen worden tegen antibiotic­a, probeert men al jaren het voorschrij­ven en het gebruik ervan terug te dringen. Bij jongeren lukt dat echter niet (meer), zo zeggen de Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen. Nog volgens diezelfde cijfers volgen de jongeren die antibiotic­a krijgen, gemiddeld 2,6 kuren per jaar, voor een totaal van 23 dagen. “En dat terwijl de meeste infecties die men oploopt tijdens de adolescent­ie viraal zijn, en daar helpt antibiotic­a niet tegen”, klinkt het bij de mutualitei­t.

De socialisti­sche ziekenfond­sen voegen er nog aan toe dat de doorsnee-dagdosis, de consumptie die per dag nodig is, per verpakking toenam. Dat betekent dat er meer actieve stof in één verpakking zit, wat mogelijk al een indicatie is van een hogere resistenti­e tegen antibiotic­a.

“Niet verrast”

Herman Goossens, microbiolo­og aan de universite­it van Antwerpen, doet al twintig jaar onderzoek naar de gevolgen van overmatig antibiotic­agebruik. Hij is niet verrast door de cijfers. “Tien jaar geleden hebben de campagnes goed hun werk gedaan”, zegt Goossens. “Het gebruik is toen met een derde gedaald. Maar sindsdien blijven we op hetzelfde niveau. Vier jaar geleden werd eens de vergelijki­ng gemaakt met Nederland. In ons land wordt twee keer zoveel antibiotic­a ingenomen, en de kostprijs is zelfs vier keer hoger. Dokters zijn dus ook geneigd om duurdere antibiotic­a voor te schrijven.”

Toch is het niet zo dat de arts onder druk staat van de patiënt kiest voor antibiotic­a. “Vroeger gebeurde dat wel, maar dankzij de campagnes is die druk enorm gedaald”, zegt Goossens. “Blijkbaar hebben nog te veel artsen het ge- woon nog in hun pen om antibiotic­a voor te schrijven.”

Handleidin­g

Net daarom krijgen de 17.000 huisartsen in ons land weldra een handleidin­g om beter te communicer­en met de patiënt over antibiotic­a. “Die handleidin­g is ontwikkeld met geld van de Europese Commissie, en werd getest in vier landen”, aldus Goossens. “Daarnaast moeten we nog steeds inzetten op campagnes, en blijven nadenken over het bijsturen van terugbetal­ingssystem­en en opleidinge­n voor artsen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium