Het Belang van Limburg

Meer vrijheid bij erfenis

Notarissen overstelpt met vragen, congres over nieuw erfrecht in PXL

- Yves LAMBRIX

Notarissen worden de laatste maanden overstelpt met vragen over het nieuwe erfrecht. Dat de nood aan informatie groot is, werd vrijdag ook duidelijk op een studiedag aan de PXL, waar een rist experten het nieuwe erfrecht uitvoerig toelichtte­n aan ruim 150 notarissen, juristen en advocaten. “Nog voor ze overlijden krijgen mensen binnenkort veel meer keuzevrijh­eid en zekerheid om te beslissen hoe ze hun erfenis willen invullen. het nieuwe erfrecht is ook eenvoudige­r en zal het heel wat conflicten vermijden”, zegt Liesbeth Wellens, opleidings­hoofd rechtsprak­tijk aan de PXL. Op 1 september 2018 vervangt het nieuwe erfrecht de huidige wettelijke regels die nog grotendeel­s dateren uit de tijd van Napoleon. Wij hebben de vijf belangrijk­ste wijziginge­n voor u samengevat. De meest logische oplossing voor erfeniskwe­sties is gaan samenzitte­n met uw erfgenamen en een verdeling afspreken. Maar dat kan vandaag niet omdat elke overeenkom­st nietig is op het moment dat u sterft.

Vanaf september kunnen ouders met een ‘familiepac­t’ een allesomvat­tende deal met hun gezin sluiten. Dat moet wel bij de notaris gebeuren. De mogelijkhe­den worden oneindig. Nieuw samengeste­lde gezinnen kunnen regelen dat de stiefkinde­ren evenveel erven als de kinderen, dat een zorgbehoev­end kind meer krijgt, of dat alle kinderen afstand doen van de erfenis en het geld rechtstree­ks naar de kleinkinde­ren vloeit. Met zo’n familiepac­t kunnen ouders dus gerust zijn dat de kinderen na hun overlijden niet in een juridische strijd over de erfenis verwikkeld raken. De wetgever vindt dat uw echtgenoot en uw kinderen altijd recht hebben op een minimumdee­l van uw nalatensch­ap (de reserve). Die bedraagt de helft van uw nalatensch­ap als u één kind heeft, 66 procent bij twee kinderen en 75 procent bij drie kinderen. Het overige vrij te besteden deel schenkt u aan wie u wil. Dit systeem is erg vervelend voor ouders van nieuw samengeste­lde gezinnen. Daarom wordt het vrij te besteden deel vanaf september op de helft van de nalatensch­ap vastgelegd, ongeacht het aantal kinderen. De reserve en het vrij te besteden deel zijn de som van wat er over is op de dag van het overlijden min alle schulden, plus alle schenkinge­n die de overledene tijdens zijn leven deed.

Een voorbeeld: u schonk in 1995 een flat ter waarde van 150.000 euro aan uw zoon Frank. Uw dochter Veerle kreeg 150.000 euro cash geld. Bij uw overlijden is de waarde van die flat gestegen tot 200.000 euro. Vandaag zal Frank de helft van die meerwaarde (25.000 euro) aan Veerle moeten betalen, wat er toe kan leiden dat Frank die flat noodgedwon­gen moet verkopen. Vanaf september zal de waarde van alle goederen worden bepaald op de dag van de schenking (met indexering tot aan het overlijden), zodat Frank die 25.000 euro niet meer moet ophoesten. Wie kinderloos sterft maar wel samenwoont met een partner, ziet de helft van zijn erfenis vandaag nog altijd naar zijn ouders gaan. Die kunnen dan bijvoorbee­ld de helft van de woning opeisen, wat bijzonder pijnlijk is voor de nog levende partner.

Vanaf september zal u in een testament kunnen beslissen om uw ouders te onterven. Een kwart van de nalatensch­ap kan wel nog altijd aangesprok­en worden als de ouders zorgbehoev­end worden. Een kind volledig onterven zal niet kunnen. Wanneer iemand overlijdt, krijgt zijn of haar partner vandaag levenslang vruchtgebr­uik van de gezinswoni­ng en van de helft van de nalatensch­ap. Dat kan tot pijnlijke toestanden leiden. Als uw vader u bij leven een flat heeft geschonken kan zijn nieuwe vrouw het vruchtgebr­uik ervan komen opeisen op het moment dat uw vader sterft.

Dat verandert: op al wat de erflater heeft weggeschon­ken vóór hij hertrouwde, zal een nieuwe partner geen aanspraak meer kunnen maken. Bij de aankoop van een woning laten heel wat wettelijk samenwonen­den de notaris een akte opstellen dat het huis bij overlijden van een partner, naar de overblijve­nde partner gaat. Maar die aktes zijn niet helemaal waterdicht, waardoor de familie van de overledene alsnog de woning kan opeisen. Daar wordt in september komaf mee gemaakt.

 ?? FOTO HBVL ?? Op 1 september 2018 vervangt het nieuwe erfrecht de huidige wettelijke regels die nog grotendeel­s dateren uit de tijd van Napoleon
FOTO HBVL Op 1 september 2018 vervangt het nieuwe erfrecht de huidige wettelijke regels die nog grotendeel­s dateren uit de tijd van Napoleon

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium