Het Belang van Limburg

“Ik ben verdrietig en kwaad”

Emotionele reactie Bart De Wever na beschuldig­ingen van belangenve­rmenging

- Tex VAN BERLAER

Met een emotionele persconfer­entie reageerde Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) vrijdag op de zweem van belangenve­rmenging die sinds enkele weken rond hem en zijn schepenen hangt. “Ik ben verdrietig en kwaad”, zei hij met tranen in de ogen. De hartenkree­t komt er na eerdere ontwijkend­e reacties op de kritiek vanuit de oppositie. “Dit dossier was te groot geworden om te negeren”, zeggen experts. Overal hoort hij dezelfde vraag. “Wat is dat eigenlijk allemaal in Antwerpen?” Met een emotionele persconfer­entie wilde Bart De Wever (N-VA) het “lage niveau” aanklagen van het politieke spel in zijn stad. “Dat men mijn integritei­t door het slijkt sleurt, maakt mij bijzonder verdrietig”, zei hij met tranen in de ogen. De Wever belooft “honderd procent transparan­tie” over de Antwerpse bouwdossie­rs.

De hartenkree­t komt er in de nasleep van berichtgev­ing op de nieuwswebs­ite Apache. Die toonde in een filmpje hoe het haast voltallige schepencol­lege present tekende op een verjaardag­sfeestje van projectont­wikkelaar Erik Van der Paal. Maar de druppel was een opiniestuk van sp.a-kopstuk Tom Meeuws in De Morgen, waarin Meeuws Antwerpen omschrijft als een “immocratie” waar je met “paaitaksen” vergunning­en kan strikken.

“In eigen boezem kijken”

“Het is begrijpeli­jk dat dit emotioneel aan je vreet”, zegt politicolo­og Nicolas Bouteca (UGent). “De Wever heeft de impact op zijn imago onderschat en kon dus niet wachten tot de gemeentera­ad om dit te zeggen.”

Twee weken geleden, toen de heisa uitbrak, vond de burgemeest­er het nog “te belachelij­k om te reageren”. Nadien kwam er de verwijzing naar zijn favoriete frisdrank: “Ik vind het erg dat mijn integritei­t in vraag wordt omdat ik op een receptie één Cola Zero heb gedronken.”

Die manier van reageren blijkt nu de verkeerde keuze, zegt ook politicolo­og Dave Sinardet (VUB). “Niet ingaan op beschuldig­ingen is al lang de strategie van N-VA. Zo weigerde De Wever in debat te gaan met de oppositie. Maar dit dossier is te groot geworden om te negeren.” Speelt de Antwerpse oppositie het dan zo vuil als De Wever beweert? “Iedereen doet aan politieke spelletjes”, zegt Bouteca. “In Gent stond N-VA op de voorste rij om burgemeest­er Daniël Termont te schaden met het Optima-schandaal. De partij mag best eens in eigen boezem kijken.”

Tom Meeuws van zijn kant reageert door De Wever een “goede nachtrust” toe te wensen. “Ik nodig hem ook uit om al mijn zogezegde leugens te ontkrachte­n. Ik wilde het nooit persoonlij­k spelen”, aldus de Antwerpse sp.a-politicus.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? De Wever was zeer geëmotione­erd tijdens de persconfer­entie.
FOTO BELGA De Wever was zeer geëmotione­erd tijdens de persconfer­entie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium