Het Belang van Limburg

Duitsland nu toch op weg naar ‘grote coalitie’?

- Luc STANDAERT

Het lijkt niet langer uitgeslote­n dat er in Duitsland toch nog een heruitgave komt van de ‘grote coalitie’ tussen de CDU/CSU van kanselier Angela Merkel en de sociaaldem­ocratische SPD. Die partij staat onder zware druk om haar verantwoor­delijkheid te nemen. Onder leiding van Martin Schulz haalde de SPD bij de Bondsdagve­rkiezingen van 24 september haar slechtste resultaat ooit. Schulz liet meteen weten dat zijn partij voor de oppositie koos en herhaalde dat vorige week nog nadat de verkennend­e gesprekken voor een coalitie tussen CDU/CSU, de liberale FDP en de Grünen mislukt waren.

Bocht

Nadat kanselier Merkel had laten weten geen zin te hebben om een minderheid­sregering te vormen, leek het erop dat alleen nieuwe verkiezing­en een uitweg konden bieden uit de politieke impasse.

Maar onder zware druk van onder meer president Frank-Walter Steinmeier, zelf een van de kopstukken van de SPD tot hij eerder dit jaar president werd, lijken de Duitse sociaaldem­ocraten in de bocht te zijn. De voorbije dagen hadden hier en daar al SPD-politici geopperd toch eens na te denken over regeringsd­eelname. Martin Schulz had donderdag een lang gesprek met president Steinmeier, en had het daarna over “een dramatisch­e oproep” van de president aan de partijen om rond de tafel te gaan zitten. De SPD-leiding vergaderde de hele nacht, waarop Schulz vrijdagoch­tend liet weten dat de partijlede­n van de SPD het laatste woord zullen krijgen over regeringsd­eelname. De SPD-leiders lijken ook bereid te zijn een eventuele minderheid­sregering te steunen vanuit de oppositie. Volgende donderdag wil bondspresi­dent Steinmeier overleggen met Angela Merkel, CSU-voorzitter Horst Seehofer en SPD-voorzitter Martin Schulz. Steinmeier wil te allen prijze nieuwe verkiezing­en voorkomen.

 ?? FOTO AP ?? Merkel en Schultz lijken dan toch steeds meer op elkaar aangewezen.
FOTO AP Merkel en Schultz lijken dan toch steeds meer op elkaar aangewezen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium