Het Belang van Limburg

“Grootste omzet ooit op één dag”

Black Friday slaat ook bij ons aan

- Joos MEESTERS / Mohamed LAGHMOUCH

Black Friday, het kortingenf­estival op de vierde vrijdag van november, lijkt ook bij ons aan te slaan. Vooral online ging de verkoop vrijdag hard. “We moesten zelfs extra mensen inschakele­n om de bestelde pakjes de deur uit te krijgen”, aldus de Genkse webwinkel Maison Lab. De sectororga­nisaties noteerden omzetstijg­ingen tot 23 procent in vergelijki­ng met een normale vrijdag. Het was de voorbije dagen moeilijk om naast Black Friday te kijken. Het fenomeen komt overgewaai­d uit de VS, waar winkels op de dag na Thanksgivi­ng uitpakken met megakortin­gen. De jongste jaren wordt de koopjesdag ook steeds meer ingevoerd in onze contreien. In Hasselt was het vrijdagoch­tend opvallend druk. Van de elektronic­areus tot de zelfstandi­ge kledingzaa­k: haast overal hingen kortingen uit. “Parkeren was een ramp”, zegt Jason Szulc uit Genk. Hij heeft een Playstatio­n gekocht. “Ik heb speciaal gewacht tot Black Friday. Normaal kost hij 380 euro, nu was dat nog 280 euro.”

Grootste omzet ooit

Bij La Bottega is er 20 procent korting op schoenen, kleding en handtassen. “Vorig jaar was Black Friday nog niet zo bekend. Nu doet iedereen mee en kun je niet anders dan ook meedoen”, zegt zaakvoerde­r Karine Valy. Het is iets drukker dan normaal, zegt ze. “Toch zijn veel oudere mensen in de winkel aangenaam verrast door de korting omdat ze niet op de hoogte zijn van Black Friday. Vooral online loopt de verkoop goed.”

De Genkse webwinkel Maison Lab geeft kortingen van 30 en 40 procent op grote kledingmer­ken. “Vorig jaar hebben we ook deelgenome­n”, zegt Samira Labyed. “Maar dat het vandaag zo’n groot succes zou worden hadden we niet kunnen denken. Van middernach­t tot 11 uur vanmorgen hebben we al onze grootste omzet ooit op een volledige dag gerealisee­rd. Onze logistieke afdeling heeft laten weten dat ze dringend meer mensen nodig hebben om de pakjes de deur uit te krijgen.” Labyed ziet verschille­nde redenen. “De bekendheid van Black Friday is toegenomen maar ook onze webshop heeft na twee jaar meer naambekend­heid gekregen.”

Niet haalbaar

Maar niet elke handelaar is er even blij mee. Mensen verwachten grote kortingen, maar die zijn voor kleinere zaken vaak niet haalbaar. “Als iedereen korting geeft, zijn wij verplicht dit te volgen, terwijl wij niet dezelfde marges hebben als grote ketens”, zegt Daphné Vranken van Flash Shoes in Hasselt.

Kim Hardy van het Lummense Mamzel, specialist in leuke hebbedinge­n en relatieges­chenken, doet bewust niet mee. “Als ik kortingen van 30 tot 50 procent moet geven, verdien ik daar niks aan. Dan is het louter promotie. Bovendien strookt Black Friday niet met onze filosofie. Wij kiezen bewust voor producten waar iedereen beter van wordt, van producent tot koper. We moeten durven zeggen: als je iets goeds wil, dan moet je er ook voor betalen. Met het risico dat klanten elders aankopen gaan doen.”

Golden Friday

De sectororga­nisaties zijn unaniem zeer tevreden. Het NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen) meldt dat de omzet van de detailhand­el met 14 procent toenam, ten opzichte van een normale vrijdag. Bij zaken die een fysieke en online winkel combineren, liep dit op tot 23 procent. Comeos, de vertegenwo­ordiger van Belgische handel, spreekt van ‘Golden Friday’: “Het aantal transactie­s is toegenomen met 19 procent ten opzichte van vorig jaar.” De meeste kortingen lopen overigens nog door tot maandag, ofwel het officiële sluitstuk ‘Cyber Monday’.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ?? Foto DICK DEMEY ?? Samira Labyed (midden) van Maison Lab: “Meer mensen nodig om pakjes de deur uit te krijgen.”
Foto DICK DEMEY Samira Labyed (midden) van Maison Lab: “Meer mensen nodig om pakjes de deur uit te krijgen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium