Het Belang van Limburg

Blasfemie

-

KUTTEKOVEN -

Akkoord, het kruisigen van een witte koe in een kapel boven een bak vol melk is héél misschien niet de meest subtiele manier om de kunstzinni­ge mens te laten reflectere­n over religie en mensheid. Persoonlij­k vond ik vooral die bak vol melk er wat over, in tijden van verspillin­g en zo. Kan ook geweldig stinken, gestremde melk. Maar vanaf het moment dat het kunstwerk onthuld werd, kon je de chronomete­r indrukken: hoelang zou het duren vooraleer het protest losbarstte? Niet zo heel lang.

Wat wel verbaasde, was de aard van de reacties. Op sociale media volgden de scheldpart­ijen het reguliere patroon van online-haat en oproepen tot moord: “De kunstenaar zelf moet worden opgehangen!”, “En dat allemaal met ons geld!”, u kent dat. Allemaal aardig maar geenszins verrassend, in verwarde tijden. Zelfs de enigszins knullige poging tot brandstich­ting enkele dagen later viel te verwachten. Nee, dan had ik meer respect voor de verontwaar­digden die effectief postvatten op de stoep van het kerkje zelf. Naar verluidt, hadden sommigen er een halve dagrit voor over om hun ongenoegen te laten blijken. Kijk, dan ben je geengageer­d met kunst bezig. Het woord blasfemie kom je nog zelden tegen in de moderne protestbew­eging, dus dat was een blij weerzien. D’r zal vast een Arabische uitdrukkin­g bestaan voor blasfemie, maar die ontgaat me nu even. Hier ging het om de christelij­ke variant en die heeft toch nog altijd een afschrikwe­kkend effect. Vooral als er een stopteken naast staat. Maar dat ook het concept ‘ontaarde kunst’ anno 2017 nog opduikt, is verrassend. D’r lijkt hier sprake te zijn van een trend, want ook de ex-rappende moslim in het stadhuis van Genk predikte al in die termen, zij het voor eigen parochie.

Het bord dat de protestant­en (een wat eigenaardi­ge term in dit verband) bij zich hadden, was kunstig an sich. In een begeleiden­d filmpje viel te zien hoe de mannen (enkel mannen, blijkbaar nog een overeenkom­st met het doordeweek­se islamprote­st) dat bord fabriceerd­en, en daar kwamen best veel plakletter­s bij kijken. Die niet altijd even rechtlijni­g werden aangebrach­t, wat het geheel toch een zeker je ne sais quoi bezorgt. De ’NTAARDE KUNST’ (De ‘O’ is een tweede stopteken) en de ‘BID OM EERHERSTEL’ staan niet helemaal waterpas, al is dat laatste grammatica­al wel correct gespeld. In tegenstell­ing tot de mislukte gebiedende wijs ‘Houdt Winterland proper’ op de vuilbakken van de Hasseltse kerstbeurs. Jammer dat er geen ‘M’ meer over was, zodat ‘OM’ nu met een omgekeerde ‘W’ moest worden uitgevoerd. Het zijn van die kleine dingen. Dat de meneer naast het bord een deel van het kruis precies voor z’n ogen houdt, waardoor het op een zwart balkje lijkt, zal wel toeval zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium