Het Belang van Limburg

Man schenkt helft van zijn huid aan verbrande tweelingbr­oer

Franse brandwonde­nchirurg voert grootste huidtransp­lantatie ooit uit

- Roel DAMIAANS

Chirurgen hebben in het brandwonde­ncentrum Saint-Louis in Parijs de grootste huidtransp­lantatie ooit uitgevoerd. Een man die bijna over zijn hele lichaam verbrand was, werd gered door diens eeneiige tweelingbr­oer die maar liefst de helft van zijn huid doneerde. Een jaar na de feiten is de man aan zijn revalidati­e bezig. Opmerkelij­k is dat zijn donorbroer er haast geen littekens heeft aan overgehoud­en. Onvoorwaar­delijke broederlie­fde, dat geldt zeker voor de 33-jarige Franck en Eric, van wie de achternaam niet bekend werd gemaakt. In september 2016 raakte Franck voor 95 procent verbrand. Het slachtoffe­r had diepe derdegraad­s brandwonde­n die zijn leven bedreigden. “De kansen op overleving waren zo goed als nul”, zegt Maurice Mimoun, de plastisch chirurg die de huidtransp­lantatie uitvoerde.

In het ziekenhuis werd de patiënt in een kunstmatig­e coma gehouden. De geijkte behandelin­g was niet mogelijk. Normaal verwijdere­n chirurgen de dode huid en vervangen ze die door gezonde huid van de patiënt zelf. Deze techniek heet greffen. Bij Franck was dit geen optie omdat zijn lichaam volledig verbrand was, behalve zijn voeten en schaamstre­ek.

Afstoting

Bij de greffetech­niek wordt een flinterdun laagje gezonde huid weggeschra­apt. De wonde die daarmee veroorzaak­t wordt, is vergelijkb­aar met een schaafwond­e en geneest gewoon. Doorgaans wordt gezonde huid bij de patiënt zelf weggenomen.

Het gebeurt echter heel zelden dat huid van een levende donor wordt gebruikt omdat er altijd kans is op afstoting. “We horen vaak van familieled­en dat ze donor willen zijn. Maar door de kans op afstoting is dat geen optie. Behalve bij eeneiige tweelingen, omdat die genetisch identiek zijn.” De gezonde tweelingbr­oer Eric stelde voor om als donor op te treden voor zijn zwaarverbr­ande broer. Het medische team onder leiding van Mimoun waarschuwd­e hem op voorhand dat dit geen garantie was op de redding van zijn broer. “We hebben lange gesprekken met hem gevoerd, maar hij bleef vastberade­n. Hij wist dat hij de enige persoon was die zijn broer kon redden en heeft niet getwijfeld. Zonder zijn gezonde huid was er geen kans op overleving. Eric is een moderne held. We moesten

Maurice MIMOUN begeleiden­d plastisch chirurg wel nog wachten op goedkeurin­g van een medische commissie, maar die kwam er gelukkig snel.”

Revalidere­n

Volgens de Franse krant Le Figaro, die het verhaal openbaar maakte, werd de grootste huidtransp­lantatie uit de geschieden­is een race tegen de klok. Er werd gezonde huid weggehaald van Erics rug, bovenbenen en hoofd. De verwijderd­e huid werd meteen getranspla­nteerd op het gehavende lichaam van zijn broer die in de operatieka­mer ernaast lag. Patiënt Franck mocht vier maanden na de huidtransp­lantatie het brandwonde­ncentrum verlaten. Een jaar later werkt hij nog altijd aan zijn revalidati­e, maar het gaat de goede richting uit. Opmerkelij­k is dat zijn broer Eric als donor nauwelijks littekens heeft overgehoud­en aan het doneren. “De medische technieken die we gebruiken staan goed op punt, waardoor je haast niet ziet dat Eric donor is geweest”, zegt arts Mimoun. De artsen hebben een jaar gewacht om met dit verhaal naar buiten te komen. Ze wilden eerst zeker zijn dat de patiënt het zou overleven en goed zou revalidere­n.

Voorteken

Eric heeft het leven van zijn broer gered. Zonder zijn gezonde huid was er geen kans op overleving. Hij is een moderne held

De chirurg is trots op de medische verwezenli­jking die hij samen met zijn team voor mekaar heeft gekregen. “De eerste filmpjes van Franck die opnieuw leerde lopen, voelden ook voor mij aan als een overwinnin­g. Zijn weg is nog lang, maar hij heeft voor het leven gekozen en zal uiteindeli­jk winnen.” Voor zijn werkongeva­l stond het lichaam van Franck vol tatoeages. Door de brandwonde­n bleef daar bijna niets meer van over. Behalve een kleine stukje op zijn arm waar nog één woord leesbaar was. “Je verzint het niet, dat was: Life. Dat moet een voorteken zijn geweest”, aldus de chirurg.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Franck was voor 95 procent verbrand. Dankzij zijn tweelingbr­oer Eric (inzet) kon hij na vier maanden het brandwonde­ncentrum verlaten. Zijn revalidati­e verloopt prima.
FOTO AFP Franck was voor 95 procent verbrand. Dankzij zijn tweelingbr­oer Eric (inzet) kon hij na vier maanden het brandwonde­ncentrum verlaten. Zijn revalidati­e verloopt prima.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium