Het Belang van Limburg

“Ik kan hen begrijpen als geen ander”

Vzw Mané vangt al 35 jaar mensen met niet-aangeboren hersenlets­el op

- Koen SNOEKX

Vzw Mané, de enige organisati­e in Limburg die zich volledig toelegt op de opvang van mensen met een niet-aangeboren hersenlets­el (NAH), bestaat 35 jaar. Opmerkelij­k: directeur Benny Biets (56), die al 22 jaar aan het hoofd staat van de Maasmechel­se vzw, heeft zelf een hersenlets­el. Hij liep het op in 2001 na een bijzonder zwaar verkeerson­geval. “Ik heb in een rolstoel gezeten en bijna drie jaar moeten revalidere­n, maar ik ben toch kunnen terugkeren als directeur”, zegt Biets. Zijn hersenlets­el helpt hem bij zijn job. “Ik begrijp als geen ander hoe de mensen zich hier voelen”, zegt Biets. De Maasmechel­se vzw Mané, die 35 jaar geleden het levenslich­t zag, ving aanvankeli­jk personen met een mentale beperking op, maar richtte zich enkele jaren later volledig op mensen met een niet-aangeboren hersenlets­el (NAH). “Vandaag bieden we hier plaats aan zo’n 100 mensen”, zegt directeur Biets. “Een zeventigta­l van hen verblijft in ons dagcentrum, 27 mensen wonen hier permanent. Het merendeel van hen heeft hersenscha­de door een verkeers-, sport- of werkongeva­l. De anderen hebben een hersenlets­el als gevolg van een hersenbloe­ding of door neurodegen­eratieve stoornisse­n zoals MS of ALS.” De mensen die in Mané verblijven krijgen er psychologi­sche hulp en worden bijgestaan door een logopedist, neuroloog en kinesist. Tegelijker­tijd kunnen ze er sporten, in ateliers werken of computerle­ssen volgen.

Toilet

“We proberen deze mensen opnieuw een plek in de maatschapp­ij te geven”, zegt Biets. “Al is dat niet simpel, omdat een niet-aangeboren hersenlets­el vaak niet voor de buitenwere­ld zichtbaar is. Ik weet dat maar al te goed omdat ik zelf een hersenlets­el heb.” Biets botste in 2001 in Genk frontaal op een vrachtwage­n en raakte zwaargewon­d. “Ik heb in een rolstoel gezeten en heb jaren moeten revalidere­n”, zegt Biets. Na drie jaar revalidati­e ging hij terug aan de slag als directeur bij vzw Mané. “Sinds mijn ongeval ben ik een andere directeur geworden. Als je weet hoe het voelt om bijvoorbee­ld niet meer zelfstandi­g naar het toilet te kunnen gaan, kan je je veel beter inleven in de situatie van de mensen hier.”

Op het eerste gezicht is het hersenlets­el van Biets inderdaad niet zichtbaar. “Maar het is er wel”, grinnikt hij. “Ik vraag mijn medewerker­s om echt alles op mail te zetten, zodat ik niets vergeet. Daarnaast heb ik een oriëntatie­problemen. Het gebeurt dat ik op vijfhonder­d meter van mijn huis plots de weg kwijt ben.”

100.000 euro

Maar ondanks zijn letsel blijft Biets vechten voor zijn lotgenoten. “Er is nog altijd veel te weinig aandacht

XGenkenaar Marcel Bastin (56, foto) had een mooi gezin, een goede job en speelde in zijn vrije tijd gitaar in een groepje. Tot hij in 2006 een herseninfa­rct kreeg. “De linkerhelf­t van mijn lichaam was verlamd en ik kon niet meer spreken.” “Het was op 18 september 2006. Een zaterdag”, herinnert Marcel zich. “Ik kleedde mij ’s morgens aan om mijn zoon naar de basket te brengen. Maar toen ik mijn sokken wilde pakken, ben ik op de grond gevallen.” Marcel had een herseninfa­rct gekregen. “Ik ben bij bewustzijn gebleven en voelde dat mijn hele linkerzijd­e verlamd was. Ik kon ook niet meer praten.” Marcel verbleef enkele maanden in het ziekenhuis van Genk, nadien volgde een revalidati­e van twee jaar in het ziekenhuis van Lanaken. Hij lijdt aan afasie, waardoor hij de woorden in zijn hoofd hoort maar ze niet kan uitspreken. “Heel frustreren­d, maar na een jarenlange begeleidin­g door een logopedist heb ik nu een mildere vorm van afasie. Ik kan gelukkig voor mensen met een hersenlets­el. Om in onze vzw binnen te geraken, is er een wachttijd van twee jaar, waardoor er elk jaar 900 mensen met een hersenlets­el thuis, in een ziekenhuis of rusthuis worden opgevangen, zonder aangepaste hulp.” Ook is er een gebrek aan centen in de sector. “Met het geld dat we via het persoonsge­bonden budget van onze bewoners krijgen, komen we amper rond. We moeten het hebben van eetdagen, onze kerstmarkt (die op 9 december plaatsvind­t) en giften. Onlangs nog hebben we een gift van 100.000 euro gekregen van een vrouw. Dat doet enorm deugd, maar het kan toch niet de bedoeling zijn dat we op de goodwill van burgers moeten rekenen om onze mensen hier basiszorg te kunnen geven.” opnieuw spreken, al gaat het moeilijker in stresssitu­aties.”

Kabel

Een ander gevolg van zijn hersenbesc­hadiging is neglect. “Met mijn linkerbeen en -arm is er in principe niks mis, maar ik kan ze niet bewegen omdat ze niet reageren op mijn hersensign­alen. Het is alsof een kabel is doorgeknip­t in mijn hoofd.” Neglect is onomkeerba­ar. “Maar door de revalidati­e kan ik me wel met een wandelstok voortbeweg­en.” Marcel wordt sinds 2007 opgevangen door de vzw Mané. “Vier keer per week kom ik hier, onder meer om te sporten. Dankzij de vzw heb ik ook sociaal contact.”

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Directeur Benny Biets (links): “Ik heb zelf een hersenlets­el na een ongeval, dit helpt mij in mijn job hier.”
Foto TOM PALMAERS Directeur Benny Biets (links): “Ik heb zelf een hersenlets­el na een ongeval, dit helpt mij in mijn job hier.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium